Laulu on paras lääke matkapahoinvointiin

Ennakkovaroitus herkimmille lukijoille: tässä postauksessa puhutaan elimistön eritteistä.

Tällä viikolla olen saanut matkustaa laivassa taas ihan riittävästi vähään aikaan. Maanantaina kävimme pienellä katamaraaniretkellä Teneriffan eteläosassa. Keskiviikkona laiva veikin meidät jo Gran Canarialle, mistä matka jatkui sitten eilen Helsinkiin.

Tykkään olla meren läheisyydessä, mutta valitettavasti laivamatkat tarkoittavat monesti myös huonoa oloa. Onneksi tiedän maailman parhaan pahoinvointilääkkeen. Se on toimiva, ilmainen ja aina mukana: laulaminen.

 photo IMG_20150227_095939.jpg  photo IMG_20150227_095557.jpg

Reilut pari vuotta sitten vietimme poikaystäväni kanssa muutaman päivän Hongkongissa. Olin jo Suomesta lähtiessä ollut kipeänä, ja muistaakseni kolmantena matkapäivänä tämän ihanuuden kruunasi ruokamyrkytys. Sen piti tietenkin iskeä päälle juuri silloin, kun olimme illallisen jälkeen pyörimässä kaupungilla jossain monen kilometrin päässä hotellilta.

Kun heikotus kunnolla alkoi, hyppäsin metroon suuntana majapaikan vessa. Liian myöhään. Metrosta piti parin pysäkin jälkeen hypätä pois kesken matkan vain siksi, että saisi ylpeänä laatata aseman roskakoriin. Lopulta osansa saivat myös muutamat matkan varrella olleet kukkaistutukset.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tuskallisen pitkältä tuntuneen matkan jälkeen poikaystäväni nimittäin muisti joltakin lääkiksen luennolta oppimansa kikan. Kun tuottaa ääntä, samaan aikaan ei oikeastaan voi oksentaa.

 photo IMG_20150227_095358.jpg  photo IMG_20150227_095647.jpg

Viimeistään siinä vaiheessa, kun vatsassa ei ole enää mitään tyhjennettävää mutta oksennusrefleksi on jo jäänyt päälle, kannattaa avata sanallinen arkku. Suusta voi päästää puhetta tai laulua, huutaen tai kuiskaamalla – pääasia on, että äänihuulet värähtelevät. Minusta laulaminen on paras tapa, sillä kun joutuu keskittymään laulun sanoihin, tulee mietittyä muutakin kuin pahaa oloa.

Tällä tempulla Hongkongista saatu ruokamyrkytys talttui. Alle parin tunnin kuluttua siitä, kun olin vatsalaukun tyhjentämisen jälkeen aloittanut päämäärättömän laulumaratonin, sain jo alas juotavaa ja jopa pientä syötävää.

Sama kikka toimii tarvittaessa myös ennaltaehkäisevästi: jos on paha olo, mutta ei voi tai halua päästää sitä valloilleen, kannattaa pitää ääntä. Siksi laulaminen auttoi myös selviämään parin päivän takaiselta katamaraanimatkalta Teneriffan ja Gran Canarian välillä.

Saarten välillä oli kova tuuli ja vesisade sekä sen mukainen aallokko. Minulle iski huono olo pian satamasta lähdön jälkeen, vaikka kuinka pidin katsetta horisontissa. Ajatus keinuvasta laivanvessasta ei oikein houkutellut, joten päätin laulaa.

Ja kyllä, lastenlaulujen ja Juice Leskisen biisien hyräily itsekseen pelasti. Lopulta matka meni ihan hyvin, vaikka keinunta pysyi samanlaisena aina Agaeten satamaan saakka.

 photo IMG_20150227_095114.jpg  photo IMG_20150227_100257.jpg

Pahoittelen, jos tämmöisestä mielikuvaharjoittelusta tulee jollekin ällö olo. Tämä matkapahoinvointilääke vain on mun mielestä yksinkertaisesti niin toimiva, että olisi vääryys olla kertomatta siitä muillekin.

6 ajatusta aiheesta “Laulu on paras lääke matkapahoinvointiin”

  1. Tämä oli niin mielenkiintoinen postaus! En ole tajunnut/tiennyt aikaisemmin. Olen matkapahoinvointilääkkeiden kaveri aina reissussa, mutta jos hoilotus voi olla vaihtoehto, saatan ihan oikeasti kokeilla tätä joku kerta 😀

    1. Huippua kuulla, että kiinnosti! En voi kuin suositella, mä oon turvautunut laulamiseen niin monessa paikassa ja aina siitä on ollut apua. Ja saahan siitä myös vähän ajanvietettä tylsän matkan taittamiseen, joskin ympärillä olevat ihmiset saattaa vähän hämmästellä, että mitä tuo oikeen puuhaa. 😀

  2. Tämä on erikoisin neuvo minkä olen pahoinvointiin liittyen kuullut :D. Mutta nerokas, kuulostaa ihan loogiselta.

    1. Haha, ja ehkä myös samalla yksinkertaisin? 😉 Tosissaan joku kurkku-, nenä- ja korvatautien erikoislääkäri tästä oli luennolla kertonut, eli perustunee ihan faktaan – ja toimii!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: