Ilmaista nähtävää Berliinissä

Kuten kesäkuussa vihjasin, kesälomani alkoi tänä vuonna Berliinin-reissulla.

Saksan pääkaupungin yksi parhaista puolista on, että siellä lomailee halutessaan hyvinkin halvalla. Hostellihuoneiden hinnat ovat jaetuissa huoneissa kympistä ylöspäin. Illastaminen on ruuan laadusta tinkimättä halpaa, eikä tärkeimmistä nähtävyyksistäkään tarvitse maksaa.

Also herzlich willkommen im Paradies! (Olen juuri saksan alkeiskurssilla, koska kahdenkymmenenviiden vuoden villitykseeni kuuluu se, että tässäkin iässä ehtii oppia vielä vaikka mitä uutta. Ich bin fünfundzwanzig Jahre alt ja silleen.)

East Side Gallery

East Side Gallerylla tarkoitetaan reilun kilometrin mittaista pätkää edesmennyttä Berliinin muuria. Tuolle matkalle mahtuu yhteensä 105 maalausta, joista tunnetuin on varmastikin Dmitri Wrubelin teos Mein Gott hilf mir, diese dödliche Liebe zu überleben.

Tunnetussa maalauksessa kuvataan Neuvostoliiton presidentin Leonid Breznevin ja DDR-johtaja Erich Honeckerin välistä veljellistä suuteloa. Ja olihan siitä pakko räpsiä muutama kuva, vaikka ulkoilmagalleriasta löytyy mielestäni paljon vaikuttavampiakin teoksia. East Side Gallery herättää ajatuksia: Eurooppaa jakavan muurin sortumisesta on kulunut vasta 24 vuotta. Galleria on ainoa paikka, jossa osa siitä on vielä alkuperäisellä paikallaan.

East Side Gallery sijaitsee Friedrichshain-Kreuzbergin kaupunginosassa. Esimerkiksi U-bahnilla pääsee kävelymatkan päähän, kun hyppää pois vaikkapa Schlelisches Torin pysäkillä.

Televisiotorni

Fehnsehturmilta eli Itä-Saksaan pystytetyltä tv-tornilta ei Berliinissä voi välttyä. Vuonna 1969 valmistunut torni on Euroopan neljänneksi korkein rakennus, johon otettiin mallia muun muassa Neuvostoliiton ensimmäisestä satelliitista Sputnikista.

Aikanaan tornin tehtävänä oli paitsi lähettää tv- ja radio-ohjelmia myös toimia DDR:n mahdin ja hyvinvoinnin symbolina. Korkea torni oli harvoja asioita, jotka näkyivät paitsi omaan valtakuntaan myös muurin taakse länteen.

Tornin huipulta näkee kuulemma hyvällä säällä yli 40 kilometrin päähän. Huipulla on myös ravintola, jossa voi illastaa (luultavasti vähän kaupungin yleistä hintatasoa hulppeammin).

Televisiotorni löytyy Alexanderplatzilta, jonka kautta kulkee muun muassa lukuisia U-bahn-linjoja.

Grosser Tiergarten

Ainakin lämpimänä ja aurinkoisena päivänä Berliinin suurin puisto Tiergarten on näkemisen arvoinen. Tänä kesänä puisto jäi omalta osaltani väliin, mutta pyöräilin siellä edellisellä Berliinin-reissullani reilu pari vuotta sitten (polkupyöriä voi vuokrata monessa paikassa kympin vuorokausivuokralla – suosittelen!).

Puisto sopii erinomaisesti paitsi kuntoiluun myös piknikin viettoon. Tai ihan vain kauniiden maisemien ihasteluun. Siellä järjestetään myös monia tapahtumia.

Tiergarteniin pääsee muun muassa S-bahnilla (Tiergartenin pysäkki) ja U-bahnilla (Hansaplatzin pysäkki).

Holokaustin muistomerkki

East Side Galleryn ohessa toinen näyttävä muistomerkki sijaitsee aivan Tiergartenin vieressä. Sen saksankielinen nimi on Denkmal für die ermordeten Juden Europas eli vapaasti käännettynä Euroopassa murhattujen juutalaisten muistomerkki. Mielestäni paikka on yhtä pysäyttävä kuin nimikin.

Holokaustin muistomerkki ei ulospäin näytä kovin erikoiselta teokselta vaan lähinnä valtavalta, harmaalta betonikasalta. Sen läpi kävellessä kuitenkin uppoaa välissä kuin huomaamattaan kapeiden seinien väliin, syvemmälle maan alle. Joidenkin mielestä se aiheuttaa turvattomuutta sekä ahdistusta ja kuvaa sen vuoksi holokaustia.

Muistomerkki ei selitä, miksi se on pystytetty ja mitä sillä halutaan kertoa. Se jää kävijän mietittäväksi. Valitettavasti monen matkailijan syvällisin tulkinta tuntuu olevan, että labyrintissa voi ottaa siistejä valokuvia…

Näyttävän 19 000 neliömetrin kokoisen, betonisen maamerkin rakentaminen aloitettiin vuonna 2003 ja se kesti puolisentoista vuotta. Muistomerkkiä on kritisoitu muun muassa siitä, että se on omistettu ainoastaan toisen maailmansodan juutalaisuhreille.

Muistomerkille on lyhyt kävelymatka esimerkiksi Brandenburger Torin U-bahn-asemalta. Samalla näkee kätevästi toisenkin historiallisen maamerkin, eli Brandenburgin portin.

Oletko käynyt Berliinissä ja mitä mieltä olet edellämainituista nähtävyyksistä? Mitä muuta kaupungissa voi nähdä ilmaiseksi tai edullisesti?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: