Tavoitteitani tälle vuodelle

Tiesittekö, että vain kymmenen prosenttia uudenvuodenlupauksen tehneistä ihmisistä pitää lupauksensa? Opin tuon masentavan luvun tämänviikkoisella luennolla.

Siitä huolimatta me ihmiset haluamme uskoa, että pystymme muuttumaan maagisesti yhdessä yössä sipsiä mussuttavista sohvaperunoista viisi kertaa viikossa liikkuviksi atleetikoiksi. Tai toisten mussutuksesta ärsyyntyvistä hermoraunioista maailmaa syleileviksi äititeresoiksi. Tai kahvilla univajettaan korjaavista addikteista pelkän kofeiinittoman yrttiteen lipittäjiksi.

Sama yltiöpositiivisuus vuodesta toiseen.

Ajoitus

Tänä vuonna yritin itse yllämainittua kahvilakkoa, sillä liika kahvinjuonti aiheuttaa minulle vatsakipuja ja päänsärkyä.

Projektia ei kuitenkaan välttämättä kannattaisi aloittaa uudenvuodenpäivänä, jona herää kaverin olohuoneen lattialta Oulun auringon jo laskiessa.

Toimiko? No, arvaatte varmaan. Lopetin absolutismin jo samana iltana, ja tilasin cappuccinon.

Kärsivällisyys

Ensimmäisten opiskelukuukausieni aikana olen oppinut senkin, ettei isoja elämänmuutoksia edes pitäisi yrittää tehdä kertarykäyksenä. Sillä tavalla ne luultavasti jäävätkin yrityksiksi.

Ehdottoman kahvilakon sijaan otin viikko sitten tavoitteekseni vähentää kahvikupposten määrän yhteen päivässä (aiemmin kahvia kului yleensä kahdesta neljään kuppia päivässä) ja lopettaa kahvinjuonnin ensimmäisenä aamulla.

Ensimmäinen viikko on ollut menestyksekäs: En ole kärsinyt vieroitusoireista mutten kahvinjuonnin haittavaikutuksistakaan. Olen saanut nauttia päivässä hyvän kupin kahvia, onhan kahvi oikealla hetkellä myös nautinto.

Tavoite, ei lupaus

En pidä kahvinjuonnin vähentämistä uudenvuodenlupauksena vaan -tavoitteena. En ole ylipäänsä tehnyt aikoihin mitään absoluuttisia uudenvuodenlupauksia vaan olen asettanut itselleni jonkinnäköisiä vuositavoitteita. Sen lisäksi, että haluan pitää kahvinjuonnin järkevällä tasolla ajattelin tänä vuonna pyrkiä:

 • Liikkumaan enemmän. Fillaroinnin ansiosta Hollannissa tulee harrastettua paljon arkiliikuntaa, mikä on tosi hyvä asia. Yritän tehdä myös muusta liikkumisesta säännöllistä ja kuntoilla viikottain kolme, neljä kertaa. Minulle oleellisinta on, että liikkuminen on hauskaa ja siitä jää hyvä mieli ja olo, joten aion keskittyä kivoihin ja siten myös motivoiviin liikuntaharrastuksiin.
 • Harrastamaan muitakin kivoja asioita. Aloitin viime syksynä kuorolaulun, ja musiikkiharrastus jos mikä tekee tämän tytön onnelliseksi. Aion siis jatkaa sitä. Leffassa käynti puolestaan on lempitapani rentoutua, ja otan tavoitteekseni käydä tänä vuonna kymmenen kertaa leffassa (yksi kerta on jo plakkarissa, siitä lisää myöhemmin).
 • Lukemaan vähintään viisitoista kirjaa (tenttikirjoja ei luonnollisesti lasketa). Aion myös kirjoittaa lukemistani kirjoista aiempaa enemmän blogissani.
 • Nähdä ainakin seitsemän uutta paikkaa. Tämä koskee uusia kaupunkeja ja kyliä niin Hollannissa kuin muualla. Tavoitteen täyttyminen on alkamassa lupaavasti, sillä varasin eilen matkan tammikuun lopulle Lontooseen, jossa ystäväni asuu mutta jossa en vielä kertaakaan ole käynyt. Hollannissa haluaisin käydä seuraavaksi Utrechtissa ja Maastrichtissa, jotka muun muassa ovat vielä näkemättä. Tänä vuonna haluaisin myös ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen käydä Euroopan ulkopuolella.

Raivaa aikaa

Mikä tärkeintä näiden tavoitteiden kannalta, tässä lisää hiljattain oppimiani terveyspsykologian sovelluksia: Ei kannata odottaa, että kivoille asioille löytyy aikaa, vaan järjestää niille aikaa. Hyvän kirjan lukemisellekin voi varata aikaa kalenterista, ja tätä ajattelin noudattaa tänä vuonna ainaisen ”kun ei ole aikaa” -valituksen sijaan.

Millaisia tavoitteita teillä on tälle vuodelle?

Iloinen lumiukko on kuvattu vuodenvaihteessa Rovaniemellä. Kiitos sen tuntemattomalle tekijälle – piristi varmasti monen muunkin päivää!

7 ajatusta aiheesta “Tavoitteitani tälle vuodelle”

 1. Ennen kuin olin lukenut loppuun, mietin että miten aiot ehtiä lukea viisitoista kirjaa, mutta sitten luin viimeiset lauseet… Nyt kun aloitin opiskelut, tuntuu ettei jää aikaan lukea mitään muuta kuin koulujuttuja. Iltaisin olen jotenkin ihan ”aivot narikkaan” -fiiliksellä aina kattomassa jotain sarjoja tai leffoja. Ehkä tänä vuonna. Ehkä.
  Mun ainoo taivoite tänä vuonna taitaa olla uusien paikkojen näkeminen ja sitten toinen (joka on vähän contradictory tohon ensimmäiseen) on taloudellisesti selviäminen 😀

  1. Heh, siinäpä se salaisuus.

   Tiedän tunteen. Itse aion silti yrittää pitää tänä vuonna tiukemmin kiinni siitä, että päiviin sisältyy muutakin kuin opiskelua, jopa tällaisina aikoina, kun seuraaviin tentteihin on alle pari viikkoa. 😛 Mä olen aivan yliväsynyt ja -stressaantunut, jos vain luen tenttikirjoja yötä myöten. Jonkun ihan muun lukeminen ennen nukkumaanmenoa taas rauhoittaa mua. Aina ei kyllä jaksa sitäkään.

   Haha, taloudellisen selviämisen voisi kyllä lisätä omaankin listaan. Siinä on kyllä totuttelemista, että oppii taas monen töissäolovuoden jälkeen käyttämään rahaa niin kuin opiskelijan pitäisi. Toistaiseksi en ole siinä oikein loistanut. 😀

 2. Ei muita tavoitteita kuin online-ajan vähentäminen, ja sitäkään en laske uuden vuoden lupaukseksi joten jos se tulee rikotuksi, niin voi voi… 🙂 Liikuntaa voisi kyllä myös lisätä täällä, ja Kindlessä on jo monta uutta kirjaa odottelemassa lukemista. Hyvää uutta vuotta!!

  1. Hyvä tavoite! Mulla on mukavasti tietokoneen ääressä istuminen vähentynyt sen jälkeen, kun vaihdoin työelämän täysipäiväiseen opiskeluun. Mutta kyllä sitä edelleenkin voisi rajoittaa. Olen ajatellut ottaa tavoitteeksi sen, ettei viikolla tulisi roikuttua netissä enää iltaysin jälkeen. Silloin jäisi mukavasti aikaa rauhoittumiseen ennen nukkumaanmenoa, ja löytyisi varmaan kummasti aikaa sille lukemisellekin. 🙂 Onnellista uutta vuotta sinullekin, Satu!

 3. Paluuviite: Tänä vuonna aion oppia hollantia – Matkakuume

 4. Paluuviite: Luettua: Laura matkustaa Australiaan ja Norma | Matkakuume

 5. Paluuviite: Mitä luin vuonna 2016? – Mielilandia

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: