Mitä tehdä sateisena sunnuntaina?

Täällä Haagissa on tänään sateinen päivä.

Kävin aamulla saattelemassa Suomesta kylässä olleen ystäväni juna-asemalle, minkä ansiosta tuli käytyä pikku kävelylenkillä. Loppupäivän voikin sitten viettää hyvällä omallatunnolla sisätiloissa.

sunnuntaitekemista1

Luin pari viikkoa sitten Uudesta muusasta, että kirjoittaja Eeva Kolulla on tapana pyykätä sunnuntaisin. Minulla on ihan sama tapa! Pyykkääminen on lempikotityöni, joka sopii täydellisesti sunnuntaihin, sillä samalla, kun on tehokas, voi oikeasti tehdä jotain ihan muuta kuin kotitöitä – esimerkiksi katsella sarjoja.

Handmaid’s Tale -televisiosarjaa alettiin näyttää hollantilaisessa suoratoistopalvelu Videolandissa viimein viikko sitten. Suomessahan se on näytetty HBO Nordicilla jo jokin aika sitten.

Ahmimme mieheni kanssa Handmaid’s Talen kymmenen jaksoa muutamassa päivässä. Lähitulevaisuusdystopiaan, jossa syntyvyys on laskenut ja hedelmälliset naiset pakotetaan synnytyskoneiksi ääriuskovaisiin lapsettomiin perheisiin, sijoittuva sarja on ahdistava mutta hirveän tärkeä, ajatuksia herättävä ja visuaalisesti huikea.

Handmaid’s Talen pääosan esittäjä Elisabeth Moss on muuten pääosassa myös eri tavalla synkässä uusiseelantilaisessa Top of the Lake -rikossarjassa. Katsoin sen aiemmin tänä syksynä Netflixistä, ja sekin on ehdottomasti katsomisen arvoinen ja kivaa vaihtelua amerikkalaisille kiiltokuvasarjoille.

Niille hetkille, kun kaipaa jotain leppoisampaa katsottavaa, sopii hyvin Modern Family, jonka kahdeksannen tuotantokauden jaksot tulivat juuri Hollannin Netflixiin.

sunnuntaitekemista4

Handmaid’s Tale -sarjan myötä olen viime päivät yrittänyt pakkomielteen omaisesti etsiä Margaret Atwoodin kirjaa, johon sarja perustuu. Kirjakaupoista tai kirjastosta en sitä ole onnistunut bongaamaan, mutta netissä sitä onneksi myydään ja ajattelin laittaa sen pian tilaukseen.

Ensin aion kuitenkin lukea loppuun tällä hetkellä kesken olevat kirjat. Niitä on kolme, joista kaksi on hollanninkielisiä! Koska hollanniksi lukeminen on kuitenkin monesti vielä puutteellisen kielitaitoni vuoksi raskasta, kirjastosta lainaamani Graeme Simsionin The Rosie Project on niille sopivan kevyt vaihtoehto.

The Rosie Project kertoo genetiikan tutkija Donista, joka yrittää etsiä itselleen täydellistä vaimokokelasta. Täydellisen ihmisen löytäminen osoittautuu kuitenkin hankalaksi, ja pian Don huomaa käyttävänsä paljon Wife Projectia paljon enemmän aikaa Dad Projectiin eli uuden tuttavuutensa – mutta täysin sopimattoman vaimokokelaan – Rosien isän etsimiseen. Don ei itse sitä ymmärrä, mutta lukijalle käy jo alusta alkaen selväksi, että hänellä on Aspergerin oireyhtymä, mikä tuo omia esteitään molempiin projekteihin.

Kirja ei ole mitään klassikkoainesta, mutta Donin hahmo on sopivan koominen ja samaan aikaan koskettava,  ja kirja sijoittuu akateemiseen maailmaan, mikä on piristävää. Aspergerin oireyhtymän käsitteleminen on tärkeää: siitä ei liikaa puhuta kaunokirjallisuudessa tai muuallakaan.

sunnuntaitekemista2

Viime viikkoina sunnuntaiperinteekseni on muodostunut myös aiemmin blogia kirjoittaneen, Lontoossa pitkään asuneen Annika Mannisen videoprojekti Maailmankansalaiset, josta ilmestyy joka sunnuntai uusi jakso Youtubeen.

Maailmankansalaisissa haastatellaan ulkomailla asuvia suomalaisia, jotka ovat tällä ekalla tuotantokaudella Briteissä asuvia. Tämän viikon sunnuntain jaksossa elämästään Englannissa kertoo ihana Laura, joka on ainakin itselleni tuttu myös Elämänmakuja-blogista.

sunnuntaitekemista3

Iltapäivällä olen menossa vielä Bodybalance-tunnille (onneksi kuntosalini on muutaman minuutin kävelymatkan päässä), mikä on niin ikään ihana viikonloppuperinne. Noudatin tapaa välissä myös Suomessa asuessani.

En hirveästi tykkää esimerkiksi joogasta (enkä varsinkaan siihen liittyvistä meridiaani-hengellisyyshöpinöistä), mutta Bodybalance, joka yhdistää joogaa, pilatesta ja tai chitä, on vähän aktiivisempaa kehonkuoltoa. Se tekee aina tosi hyvää selälleni, niskalleni ja fiilikselleni.

Maanantaina tai tiistaina, kun laskostan tänään pestyjä pyykkejä kaappiin, kuuntelen luultavasti taas samalla uusimman jakson Unelmaduunarit-podcastista, joka tekee tuosta pyykkäämiseen tylsimmästä osiosta vähän hauskempaa.

Päivitys 12.11.: Täydensin ajatuksiani The Rosie Project -kirjasta luettuani sitä pidemmälle.

Mitä sinä teet mieluiten sateisina viikonloppuina?

4 ajatusta aiheesta “Mitä tehdä sateisena sunnuntaina?”

  1. Kuulostaa ihanalta sunnuntailta! Mäkin usein juuri pyykkään sunnuntaisin, ja sama kun sulla että tykkään käydä sunnuntaisin salilla. Kiva kuulla että olet löytänyt Annikan videosarjan, niitä jaksoja on ollut todella kiva katsoa! Ja Unelmaduunarit (samoin kuin Cafe au Lait-kahvihetkiä maailmalla) podi on ihan loistava, tosin mä jätän niiden kuuntelut aamujen automatkoihin kun istun ruuhkassa 🙂

    1. Kiitos kommentista, Laura! Annikan videosarja on kyllä tosi kiva, ja oli mukava yllätys bongata sinutkin sieltä. 🙂 Podcastit tekevät kyllä varmasti myös automatkoista paljon miellyttävämpiä! Cafe au lait on tosiaan myös tosi kiinnostava podcast.

  2. Moikka! Hei teitkö kolmannen osan Leidenin yliopistoon hakemisesta? 🙂 En millään löytänyt sitä, mutta muistan että jossakin luki että semmoinen tulisi 😀

    1. Heippa anonyymi! No, onpa tainnut käydä hölmösti ja unohtua tehdä se kolmas osa kokonaan. 😮 Mutta juttu on niin, että hakuprosessi on muuttunut sittemmin ja ilmeisesti soveltuvuuskoe ei enää ole käytössä, joten tietoni ovatkin jo nykyään vanhentuneet. Jos sulla on kuitenkin vielä jotain kysyttävää hakuprosessista, niin laita kommenttia tai sähköpostia, niin vastailen parhaani mukaan.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: