Kaksitoista hyllynlämmittäjääni, jotka aion tänä vuonna lukea

Minulla on yksi shoppailuun liittyvä pahe. Rakastan nimittäin kirjoja. Ja kirjojen ostamista. Ja niiden omistamista. Reissatessa yksi tärkeimmistä tavoitteistani on koluta reissukohteen parhaat kirjakaupat, ja Helsingissä käydessäni ehdin aina ainakin Akateemiseen kirjakauppaan ja Suomalaiseen, vaikka muuten olisi kuinka kiire.

Vaikka rakastan myös lukemista, on pakko myöntää, etten ehdi enkä saa aikaiseksi luettua niin nopeasti kuin uusia kirjoja hankin. Tähän kun lisää vielä sen, että käyn mielelläni myös kirjastossa, voi vain todeta, että maailmassa on ihan liikaa kiinnostavia kirjoja aikaan suhteutettuna.

Kuulin reilu kuukausi sitten Kymmenes kirjain -kirjablogin Instagramista Hyllynlämmittäjä-haasteesta. Kyseinen haaste aloitettiin Sivumennen-kirjapodcastissa jo vuosi sitten. Hyllynlämmittäjä on kirjahyllyyn hankittu kirja, joka oli ”pakko saada” ja jonka ”luen varmasti heti” – ja joka oston pyhittävistä lupauksista huolimatta jäi hyllyyn pölyttymään.

Osui ja upposi.

Haasteen ideana on lukea vuoden aikana 12 omaa hyllynlämmittäjää. Siis esimerkiksi yksi kirja per kuukausi. Ei kovin paha tavoite siis, vai mitä? Päätin lähteä mukaan ja valitsin hyllynlämmittäjäpinooni seuraavat teokset:

hyllynlämmittäjät 1

 • Gabriel García Márques: Rakkautta koleran aikaan
 • Antoine De Saint-Exupéry: De Kleine Prins (eli suomeksi tietysti Pikkuprinssi)
 • Ville Kivimäki: Murtuneet mielet
 • Christopher Sandford: Kurt Cobain
 • Kimmo Oksanen: Kasvonsa menettänyt mies
 • Göran Theborn: Maailma – aloittelijan opas
 • Daniel Kahneman: Thinking, Fast and Slow
 • Richard Dawkins: The Selfish Gene
 • Jostein Gaarder: Sophie’s World
 • Jane Austen: Emma
 • Mari Manninen: Yhden lapsen kansa
 • Minna Huotilainen ja Leeni Peltonen: Tunne aivosi

Monta näistä kirjoista olen joskus aloittanut, mutten ole saanut syystä tai toisesta loppuun. Osaa – muun muassa Tunne aivosi – on tullut jo innolla selailtua, ja pari kirjaa olen hankkinut, kun niitä on kehuttu yliopistolla luennoilla (Daniel Kahnemanin Thinking, Fast and Slow’ta jopa moneen otteeseen).

Vanhimmat kirjoista olen tainnut hankkia lukioikäisenä yli kymmenen vuotta sitten – ainakin Kurt Cobainin elämäkerran, olinhan teininä valtava Nirvana-fani. Useampi kirja on ollut, jos nyt ei kirjahyllyssä, niin ainakin lukulistalla suunnilleen yhtä kauan. Pikkuprinssin lukemiseen alkuperäiskielellä kannusti aikanaan jo lukion ranskanopettajani, mutta enpä saanut silloin aikaiseksi (toim. huom. todella yllättävää ottaen huomioon, että soitin perjantaina Pariisiin ja jouduin keräämään Youtuben oikeinlausumisvideon avulla rohkeutta ennen kuin uskalsin sanoa niinkin monimutkaisen lauseen kuin Vous parlez anglais?”). Kokeillaan siis nyt hollanniksi, vaikka vähän jännittää, miten ymmärrettävää kirjan oletettavasti vanhahtava kieli on.

Raportoin vuoden mittaan, miten haaste sujuu, mutta pyrin lukemaan tosiaan yhden hyllynlämmittäjän joka kuukausi. Hippuisen olen kyllä jäljestä tavoitteesta, sillä ensimmäinen kirja Rakkautta koleran aikaan on vasta nyt loppusuoralla. Veikkaan kuitenkin monen muun kirjan olevan nopealukuisempia.

hyllynlämmittäjät 2

Valitsin kirjat tiukan kriteerin mukaan: ne ovat kaikki sellaisia, jotka olen itse ostanut. En siis valinnut mukaan ilmaiseksi saamiani kirjoja, enkä mieheni kirjoja, joita en ole lukenut. Sen takia lopulta oli jopa vähän vaikeaa löytää kaksitoista kirjaa, jotka täyttäisi molemmat kriteerit. En siis taidakaan ostella kirjoja, jotka jäävät sitten roikkumaan luettavien listalle, ihan kamalan hirveän usein!

Haaste tulee silti tarpeeseen, sillä kun ottaa nuo oman kirjahyllyn loputkin kirjat mukaan, minulle riittäisi ihan varmasti pelkästään sieltä luettavaa ainakin pariksi vuodeksi. Ehkä ensi vuonna valitsen haasteeseen kirjoja vähän eri kriteerein.

Tuleeko teillä ostettua hyllynlämmittäjiä?

4 ajatusta aiheesta “Kaksitoista hyllynlämmittäjääni, jotka aion tänä vuonna lukea”

 1. Lähdin itse sun innoittamana mukaan haasteeseen, mutta en ollut ihan yhtä tiukka – mukana on niin poikaystäväni ostamia kuin lahjaksi saamiani kirjoja. Oikeastaan vain puolet taitaa olla itse maksamiani 😀 Mietin myös Helmetin lukuhaasteeseen ryhtymistä, mutta osa haastekohdista on niin hankalia etten ole ainakaan vielä keksinyt niihin sopivia (ja samalla kiinnostavia) teoksia.

  1. Hei, ihan mahtavaa! Raportoithan vuoden kuluessa, miten haaste sujuu? 🙂 Minä seuraan myös Helmet-lukuhaastetta, mutta en ole käyttänyt sitä oikeastaan kirjojen valintaan vaan ruksin listalta vain sopivia teoksia sitä mukaan, kun olen jotain uutta lukenut, ja muutenkin suhtaudun siihen haasteeseen aika rennosti.

 2. Vaimoni ostaa myös valtavasti kirjoja, luultavasti silkasta rakkaudesta kirjoihin esineinä. Jos te tapaisitte, millaista jälkeä syntyisi!?

  1. Mulla taitaa olla vastaus kysymykseen, sillä olemme mieheni kanssa molemmat kirjojen hamstraajia. 😀 Luultavasti tätä menoa parinkymmenen vuoden päästä täytyy ostaa isompi koti, että kirjojen keskellä mahtuu elämään.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: