Yksi koti Pohjanmeren rannalla, monta muuta muualla

Pyyhin aamulla (kirjaimellisesti) pölyjä isosta matkalaukustani, jota olen viimeksi käyttänyt viime kesänä Hollantiin muuttaessani. Nyt se sama laukku pitäisi täyttää työ- ja kesävaatteilla ja rehata pariksi kuukaudeksi takaisin Helsinkiin.

Ja jotenkin se ajatus tuntui tänään kauhean raskaalta.

Tajusin vasta nyt, miten vaikealta tuntuu taas lähteä kotoa – vaikka suuntana onkin oikeastaan ihan vain koti.

Helsingissä odottaa kesäasunto, eikä kaupungistakaan ihan heti lähde kodintuntu, kun siinä on asunut kuusi vuotta. Siellä odottavat vanha, kiva työ sekä ystävät ja tutut, joiden näkemistä en malttaisi odottaa. On lenkkipolkuja, katuja, terasseja ja puistoja, joihin osaisin tieni vaikka silmät kiinni.

Siitä huolimatta tänään ei huvittanut pakata laukkua tai ajatella lähtöä. Juuri kun arki on alkanut rullata, on oppinut tilaamaan ravintolassa paikallisella kielellä ja tottunut edes hieman maan tavoille, pitää taas lähteä. Tuntuu tyhmältä.

merellauml4

Ulkosuomalaisten blogeissa on viime aikoina pyörinyt London and Beyond -blogia kirjoittavan Lenan aloittama Parasta ulkosuomalaisuudessa -haaste.

Oma versioni haasteesta on keskeneräisenä blogin luonnoksissa, sillä tällä hetkellä pinnalla on lähinnä se, mikä tässä elämäntyylissä on pahinta: Koteja on vähintään kahdessa paikassa. Koskaan ei ole missään aivan täysin kotona – eikä kokonainen. Aina kaipaa jonnekin muualle ainakin ihan vähän.

merellauml5

merellauml3

Aamulla näytti siltä, että tämä ei ole aivan minun päiväni.

Pakkasin matkalaukkuun mekkoja, paitoja ja kesähousuja. Laitoin joukkoon yhdet lakanat ja pari juoksupaitaa. Sen enempää en jaksanut.

Stressasin siitä, ehtiikö lääkärini uusia reseptini ennen lähtöäni ja millaisen todistuksen Kela haluaa vuoden opintosuoritteistani. Unohdin mennä näöntarkastukseen, jonka olin varannut aamupäiväksi, vaikka se oli ainoa asia, jonka olin kirjoittanut kalenteriini näiden kahden viimeisen Hollannin-päivän kohdalle.

Luovutin, ja päätin ajaa fillarilla 12 kilometriä merenrannalle.

merellauml2

merellauml1

Onneksi. Kun istuu Pohjanmeren äärellä ja katselee sen ylläolevaa horisonttia, jossa ei näy muuta kuin vettä ja muutama kaukainen laiva, pienet stressinaiheet tuntuvat yhtäkkiä turhilta.

Miten onnekas olenkaan, kun minulla on koti näin upeassa paikassa.

Samaan aikaan minulla on sellainen yli 2 500 kilometrin päässä talossa, jossa olen kasvanut isoksi. Helsingissä koti on taas ihan fyysisestikin tänä kesänä. Yksi on vielä Kreikassakin, minne matkustaessani tunnen aina tulleeni kotiin, vaikka avainta ulko-oveen ei ole ollut kohta seitsemään vuoteen.

Vaikka koti maailmalle ripoteltuna tuntuu joskus taakalta, niin mitä siitä nyt kitisemään. Sehän kertoo vain siitä, että on sattunut löytämään maailmasta monta rakasta paikkaa. Jollakin toisella ei välttämättä ole yhtäkään sellaista.

merellauml8

Rannalla kerkesin istua kymmenen minuuttia ennen kuin horisonttiin alkoi pakkautua sadepilviä ja sadesovelluskin ilmoitti, että kohta taivas on taas auki. Tämmöinen on tämä minun Hollannin-kotini, ajattelin, söin eväänä olleet mansikat ja poljin takaisin kotiin.

Huomenna pakkaan loppuun. Kohta nähdään, Helsingin-koti!

P.S. Muokkasin vähän jutun alkuperäistä otsikkoa, sillä jäin mietteliääksi: voiko Hollannin sanoa olevan Atlannin rannalla, kun se on oikeastaan Pohjanmerellä, joka tosin kuuluu Atlantiin? Mitä mieltä ootte?

3 ajatusta aiheesta “Yksi koti Pohjanmeren rannalla, monta muuta muualla”

  1. Minuakin on joskus ahdistanut tuo ”kahden kodin loukku”, kunnes ystäväni sanoi minulle tuon saman kuin sinä kirjoitit. ”Ajattele niin päin, että olet kummassa tahansa paikassa, sinulla on hyvä olla ja rakkaita ihmisiä lähellä.”

    Tervetuloa Suomeen ja ihanaa keskikesän juhlaa!

  2. Paluuviite: Kolme asiaa, jotka saavat minut viihtymään Hollannissa – Mielilandia

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: