Tänä vuonna aion oppia hollantia

dutch4

dutch

Unohdin tälle vuodelle asettamieni tavoitteiden listasta yhden olennaisen asian: haluan nimittäin totta kai oppia tänä vuonna lisää hollantia.

Kun muutin Leideniin, en osannut paikallista kieltä ollenkaan. Tai no, olin opetellut Youtuben avulla sanomaan hyvää huomenta/päivää/iltaa, näkemiin, kiitos ja hauska tavata, mutta sitä ei ehkä lasketa.

Täällä asuessani olen pyrkinyt harjoittelemaan kieltä päivittäin. Välillä sitä pysyy ruodussa hyvinkin, silloin tällöin taas tekosyyt painavat enemmän. Kun arki muutenkin pyörii pääosin vieraalla kielellä ja päivät täyttyvät opiskelusta, kielen oppimiseen on joskus hankala löytää motivaatiota.

Viiden kuukauden Hollannissa asumisen jälkeen osaan asioida ruokakaupassa, jos myyjä ei ala kysellä kovin kummallisia asioita. Ymmärrän hyvin yksinkertaisia keskusteluja. Tekstiä tajuan melko paljonkin – ainakin, jos luen monta kertaa ja ajatuksella. Oma puheentuottamiseni on kuitenkin niin naurettavan huonolla tasolla, että eniten käyttämäni kokonainen lause on ”Sorry, ik spreek geen nederlands” eli ”Anteeksi, en puhu hollantia”.

dutch

Vaikken koe oppineeni vielä paljoa, olin kuitenkin viime syksynä kielikurssilla. Se oli maahanmuuttajanaisille tarkoitettu kurssi, ja suurin osa osallistujista oli tullut Hollantiin puolisonsa työn perässä. Itse olin ryhmäni ainoa opiskelija.

Kurssilla hyvää oli se, että se oli etenkin paikallisittain todella halpa: kymmenen oppituntia sai parillakympillä.

Opettajamme laittoi meidät heti puhumaan, mikä auttoi siinä, että kielikurssin porukassa ujostelu oman lausumisen suhteen katosi nopeasti.

Pääsin myös tutustumaan ihan erilaisiin ihmisiin kuin yliopistolla. Opiskelukavereideni joukossa olen melkein aina vanhin tai ainakin toiseksi vanhin, joten oli ihanaa olla kielikurssin nuorin!

dutch5

dutch6

Harmi kyllä, huonoja puolia oli enemmän kuin hyviä.

Kurssilla ei otettu mitenkään huomioon opiskelijoiden lähtötasoa. Jos osaa englantia/saksaa/pohjoismaisia kieliä, oppii väkisinkin uutta germaanista kieltä nopeammin kuin ihminen, jonka englantikin on vain auttavaa.

Kun lähtötasoa ei oteta huomioon, opiskelijoilta ei voi myöskään vaatia mahdottomia. Opettajamme suunnitteli tunnit sen mukaan, miten olimme ryhmänä edenneet. Jankkasimme kurssin alussa viikkotolkulla tervehdyksiä ja muuta peruskauraa.

Kotiläksyjä ei ollut (enkä minä ainakaan tee mitään, jos ei ole pakko), ja lähiopetusta oli vain 75 minuuttia viikossa. Melkein kaikki edellistunnilla opitut asiat ehtivät unohtua ennen seuraavaa tuntia.

Opin kyllä kurssilla uutta, eikä sen käymisestä todellakaan mitään haittaa ollut. Etenkin sanasto on kuitenkin karttunut paljon nopeammin Duolingolla, jolla yritän harjoitella hollantia joka päivä edes pikkuisen.

Joulukuussa päätin, että panostan tänä vuonna kielen oppimiseen enemmän kuin syksyllä, ja ilmoittauduin kevääksi yliopiston kielikurssille.

Lykkäsin alkuun päätöstä, sillä yliopiston alkeiskurssit maksavat täällä opiskelijanakin reilut parisataa euroa. Luultavasti rahoille saa kuitenkin myös vastinetta. Kurssi alkaa uuden lukukauden myötä helmikuussa, ja odotan sitä jo innolla.

dutch7

dutch8

Olen huomannut, että hollantilaiset tykkäävät sanoa, että heidän kieltään on kamalan vaikea oppia.

Olen aika varma, että väitteen taustalla ovat ”viehättävät” äänteet, joista muun muassa suosikkiani g:tä on demonstroitu hyvin esimerkiksi tällä videolla. Omituista ääntämystä lukuun ottamatta kieli on kuitenkin sekoitus saksaa, englantia ja ruotsia. Ei sen oppiminen siis ainakaan mahdotonta voi olla.

Pitäkää peukkuja, että olen oikeassa!

dutch9

dutch10

P.S. Alussa mainitsemani Youtube-kanava DutchPod101 on muuten oikeasti hyvä apuväline opiskelun, ja sieltä oppii muutakin kuin aivan perusperusjutut. Suosittelen, jos hollannin opiskelu kiinnostaa!

Kuvat ovat tämänaamuiselta kävelylenkiltä. Täällä paistaa aurinko, ja tiet olivat ensimmäistä kertaa tänä talvena jäässä!

10 ajatusta aiheesta “Tänä vuonna aion oppia hollantia”

 1. Voi että, tästä tulee hauska projekti! Tykkään kamalasti kielten oppimisesta, vaikka esimerkiksi ruotsia en oppinut koulussa millään.
  Välillä tuntuu, että kaikki haluavat sanoa omaa kieltään kamalan vaikeaksi. Islannissakin sitä hoettiin kokoajan. Slovakeille se olikin työn ja tuskan takana, mutta hämmästyttävää kyllä, löysin islannista ja suomesta paljon samoja piirteitä. Ääkköset sujuivat minulta luokassa parhaiten ja kielioppi oli melkein samanlaista kuin norjassa, olihan käynyt siitäkin jo alkeet. Muistan myös tuon fiiliksen, kun joutuu hokemaan ettei puhu kieltä. Jos joskus pääsisin uudelleen Islantiin asumaan, haluaisin kunnon kielikurssille.
  Haaveilen nyt Rovaniemelle muuton yhteydessä norjan kurssista, mutta sitä olisi vain tunti kerran viikossa. Ei se vaikuta mitään 🙁

  1. Hih, toivottavasti. Sama juttu – minäkin kyllä tykkään oppia uusia kieliä, ja ulkomailla asuessa motivaatio on tietenkin vielä ihan eri tavalla kohdallaan kuin silloin, jos uutta kieltä ei varsinaisesti tarvitse mihinkään.

   Hah, olen samaa mieltä. Jostain syystä en ole minkään maalaisten ihmisten kuullut sanovan, että meidän kieli on sitten tosi helppo oppia! Se, kuinka helppoa tai vaikeaa mikäkin on, riippuu vaan niin hirveästi taustasta. Varmasti sulla oli hyvä pohja islannin oppimiselle, kun olit jo opiskellut ruotsia ja norjaa.

   Harmi, että Rovaniemellä norjaa opetetaan noin vähän (se on tosi kiva kieli!) Toisaalta ehkä sie saisit kurssin ohessa paremmin opiskeltua itsenäisesti kuin minä. 😉

 2. Hollantia! Mielenkiintoista! Mun mielestä se ei vaikuta kovin vaikealta kieleltä, mutta ääntäminen vaikutti ainakin ihan tarpeeksi haastavalta. 😀 (Eikä kovin kauniilta). Mä ymmärrän hollantia aika hyvin luettuna, mutta tuskin kauheasti kun kuulen sitä. Ruotsi ja enkku kyllä auttaa kummasti. Mäkin yritän tänä vuonna satsata vähän enemmän italiaan. Mä oikeasti haluan oppia, mutta jotenkin se on niii-iin hidasta. We’ll see. Joululomalla poikaystävä vihdoinkin alko juttelee mulle vähän italiaa, joten ehkä se tästä. Ehkä.

  1. Jep, ääntäminen on vaikeaa ja kaiken lisäksi tavattoman rumaa! Tässä postauksessa oli alun perin mukana ilmaisu ”maailman rumin kieli”, mutta poistin sen, kun ajattelin kuulostavani kauhean negatiiviselta enkä lainkaan motivoituneelta. 😀 Ruotsi ja enkku auttavat kyllä onneksi hollannin kanssa tosi paljon. Vielä kun tuo ääntäminen alkaisi kunnolla aueta.

   Ah, sepä se. Kun tuntuu ettei edisty lainkaan, tulee niin turhautunut olo. Tuo on kyllä hyvä, kun sulla on poikaystävä, joka voi puhua sulle italiaa! Mä pidän vielä todella kaukaisena sitä, että pyytäisin hollantilaisia kavereita puhumaan mulle hollantia, puhumattakaan siitä, että uskaltaisin itse avata suutani. Mutta ehkä vielä joskus… 😀

 3. Mä ajattelin saksankielestä vähän samoin, että ”maailman rumin kieli”. Mutta ehkä hollanti on vielä rumempi 😀 Mutta tiedätkö mitä, kun olen oppinut ymmärtämään saksaa, niin se kielikin on alkanut kuulostaa ihan kauniilta. Ja mitä tulee kielenoppimiseen aikuisena, niin todellakin kannattaa vaan rohkeasti avata suunsa ja yrittää puhua. Eikä välittää virheistä. Mun ujona suomalaisena oli alussa todella vaikeaa uskaltaa puhua, mutta toisaalta kolmen lapsen äitinä oli monesti vain pakko. Lasten asioita piti hoitaa, vaikka toki alussa puhuin paljon englantia. Televisiosta myös aluksi opettelin saksaa, lastenohjelmia katsottiin yhdessä lasten kanssa! Ja meilläkin on käytössä tekstitykset, niin on helpompi seurata. Itse kirjoittelin joku aika sitten saksan opettelusta myös blogissani. Tsemppiä sinulle kielen opiskeluun!

  1. Kiitos kommentista ja hyvistä vinkeistä! 🙂

   Minäkin ajattelin ennen, että saksa kuulostaa tosi rumalta. Mutta hollannin rinnallahan se suorastaan hivelee korvia. 😉 Tosin kyllä hollantikin on ihan kaunista esimerkiksi laulettuna, joten ei passaa alkaa liikaa lyttäämään! Myös se auttaa, kun korva tottuu kieleen.

   Tuohon oman suun avaamiseen on kyllä harmittavan korkea kynnys, kun hollantilaiset vain puhuvat niin hyvää englantia… Toisaalta tiedän, että sillä tavalla sitä alkaisi oppia: oon aiemmin oppinut kreikkaa ja espanjaa tosi paljon juuri kuuntelemalla ja puhumalla.

   Lastenohjelmat onkin muuten tosi hyvä vinkki! Hollannissa kuulemma näytetään myös lasten uutiset!

 4. Hei, sama haaste täällä! Mulla on kyllä pieni etu, kun kotona voin hollantilaisen poikaystävän kanssa treenailla (paitsi, että hänen ansiostaan puhun kuulemma välillä oikein kivalla farmariaksentilla). Englantia ja ruotsia opiskelleelle ei hollanti kyllä mikään mahdoton kieli ole, lähinnä ääntäminen on suomalaisittain vähän hankalaa. Ja musta tuntuu, että tämä kieli on saanut vaikean maineen siksi, että joitain kielioppisääntöjä eivät kyllä paikallisetkaan tunne – ehkäpä me ulkomaalaiset kuulostetaan enempi natiivipuhujilta, jos näitä virheitä joukkoon sattuu. 🙂 Itse muuten olen myös kauhistellut noita kielikurssien hintoja, ja ostin sitten yhden näillä kursseilla käytettävistä oppikirjoista, ja käyn sitä itsekseni läpi. Itselläni on De Opmaat, joka ei kyllä ehkä ihan kaikkein mielenkiintoisimmasta päästä ole, mutta sen tehtävien vastaukset ja kuunteluharjoitukset löytyvät näppärästi netistä. Olen myös alkanut kuunnella radiota aina työmatkoilla, ja muutenkin – on kiva huomata, että kyllä niistä uutisistakin pikkuhiljaa alkaa enemmän ymmärtää.

  1. Heh, ihana tuo farmariaksentti! Kiva saada kommentteja, jotka tukee omaa näkemystä. Kyllä me tämä kieli vielä selätetään. 🙂

   Sillä kurssilla, jolle itse menen, on käytössä Nederlands in gang -kirja. Poikaystäväni oli hollannin kielikurssilla syksyllä, ja hän ainakin kehui sitä hyväksi opukseksi. Meillä on kotona myös pari muuta hollannin kirjaa, joiden käyttö on itsellä ollut kuitenkin (toistaiseksi) aika vähäistä.

   Radion kuuntelua olen itsekin miettinyt, täytyy varmaan ottaa se osaksi aamurutiineja! Oisko sulla vinkkejä hyvistä radiokanavista? 🙂

   1. Täytyy kyllä myöntää, että olen vähän jumiutunut yhteen radiokanavaan, enkä pahemmin ole testannut, että olisko muut parempia. Mutta kuuntelen siis pääasiassa 3FM:ää, mikä vaikuttaa aika samantyyliselle kuin YleX tai joku vastaava – perushittimusiikkia ja jutustelua ja uutisia väliin. 🙂 Jos kuuntelet musiikkia puhelimella, kannattaa ladata Nederland FM app, minkä kautta pääsee kuuntelemaan melkein mitä tahansa radiokanavaa. Toimii muuten myös nettisivuna: http://nederland.fm/

    1. Suurkiitos vinkeistä! Olen tällä viikolla tarttunut toimeen ja kuunnellut monena päivänä radiota. Ehkä se kielikin alkaa sieltä maagisesti pikkuhiljaa tarttua. 🙂

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: