Sateenkaarenvärinen keskiviikko

Tähän keskiviikkoon oli ihana herätä (eikä pelkästään siksi, että on jo maaliskuu eli kevät ja ulkona kukkivat krookukset).

Minulla on usein tapana lueskella aamuisin uutisia kännykällä ennen kuin nousen sängystä. Tänä aamuna keskityin fiilistelemään niiden ihmisten iloa, jotka vihdoin saavat mennä naimisiin rakkaidensa kanssa uuden tasa-arvoisen avioliittolain myötä.

Jo iltapäivällä luin Facebookista ensimmäisen ihanan uutisen tuoreesta avioliitosta, joka oli solmittu tuttavapiirissäni.

sateenkaarikortit

Etenkin Hollantiin muuton jälkeen on alkanut tuntua älyttömältä, ettei Suomen avioliittolakia ole päivitetty jo ajat sitten. Katoliset maat, kuten Espanja ja Brasilia, olivat tässä edistyksellisempiä kuin pohjoinen, monessa mielessä niin kovin tasa-arvoinen kotimaa. Mutta parempi nyt kuin ei ollenkaan.

Hollanti oli itse asiassa maailman ensimmäinen maa, joka laillisti samaa sukupuolta olevien avioliitot. Tasan kuukauden päästä tuosta päivästä on kulunut kuusitoista vuotta.

Vaikka Hollannissakin toki on syrjintää, rasismia, ennakkoluuloja ja eräs hämmentävän suosittu äärioikeistolainen poliitikko, väitän, että arjen tasolla homoseksuaalisuus on huomattavasti pienempi tabu kuin vaikkapa Suomessa.

Ainakin omat opiskelukaverini, jotka toki ovat enimmäkseen jo itseäni nuorempaa sukupolvea, puhuvat omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan paljon avoimemmin kuin mihin Suomessa olen tottunut.

Täällä ei myöskään ole mitenkään tavatonta, että vaikkapa ikääntynyt miespari kävelee käsi kädessä ja pussailee kadulla (niin kuin ei toki pitäisikään olla – monessa maassa vain vielä on). Uskon, että lakimuutos avartaa tärkeällä tavalla katseita myös Suomessa.

sateenkaarisuojatie2

Vähän omaa napaa tuijottaen täytyy myös mainita, että koska olen itse menossa ensi vuonna naimisiin, on paljon kivempi suunnitella omiakin häitä, kun Suomen laki kohtelee viimein kaikkia aikuisia samanarvoisesti.

Kun pääsemme aikanaan mieheni kanssa juhlimaan omaa hääpäiväämme, tiedän, ettei vieraiden joukossa ole ketään, joka pelkästään siksi, että sattuu tykkäämään samaa sukupuolta olevasta tyypistä, joutuisi vain haaveilemaan naimisiinmenosta. Ja siitä tulee hirveän hyvä mieli.

Paljon onnea askeleen kohti tasa-arvoisempaa maailmaa ottanut Suomi ja etenkin kaikki, joita uuden avioliittolain voimaantulo koskettaa henkilökohtaisesti. Rakkaus ja ihmisten tasa-arvoinen kohtelu – ehkä parhaita juttuja ikinä!

Sateenkaariteemaiset kuvat ovat Utrechtista, missä piipahdin tänään pikaisesti. Hollannin eri kaupungeissa on nykyään tasa-arvoa ilmaisevia (ja sieviä!) sateenkaarisuojateitä. Tuo Utrechtin suojatie oli kuitenkin laatuaan ihan ensimmäinen.

2 ajatusta aiheesta “Sateenkaarenvärinen keskiviikko”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: