Q&A: Yliopistoon hakeminen ja asunnonetsintä Hollannissa

Kivaa maanantaita Hollannista!

Ekana: kaunis kiitos kaikista kysymyksistä, joita sain kysymys-vastauspostausta varten. Niitä tuli niin paljon, että päätin jakaa ne kolmeen postaukseen. Tässä ekassa postauksessa vastaan hakuprosessiin ja Hollannissa asunnonhakuun liittyviin kysymyksiin. Kuvat ovat hakuvuodeltani 2015, jolloin minulla oli ilmeisesti vielä rahaa matkustella.

Seuraava postaus liittyy sitten varsinaiseen opiskeluun ja kolmas ihan muihin juttuihin.

Aivoisaa taidetta La Lagunassa.
Hakemukseni Leideniin kirjoittelin Teneriffalla.

Miten hait Hollantiin? Oliko kriteerinä yo-todistus vai aiempi tutkinto?

Hain silleen, että istuin Teneriffalla yhdessä saksalaismummojen suosimassa kahvilassa, join punaviiniä, söin kakkua aber bitte mit Sahne ja kiroilin, kun homma stressasi niin paljon… No ehehehe.

Hain molemmilla papereilla. Leidenissä vaatimuksena nimittäin on, että todistukset pitää toimittaa kaikista aiemmista lukio- ja korkeakoulutason opinnoista, joista on saanut lopputodistuksen. Hain siis sekä lukiopapereilla että AMK-papereilla, ja minut hyväksyttiin sisään AMK-todistukseni perusteella.

 

Valmistun ylioppilaaksi kesäkuussa. Olen miettinyt, riittääkö Hollantiin opiskelemaan hakiessa ylioppilastutkinnon arvosana englannin kielen taitojen näytteeksi, vai vaadittiinko esimerkiksi sinulta jonkunlaista kielikoetta (esim. IELTS)?

Ylioppilaskoe pitkästä englannista ei ainakaan virallisesti ole todistus riittävästä kielitaidosta.

Todistus hollantilaisesta lukiosta VWO:sta sen sijaan kelpaa, minkä tiedän aiheuttaneen närää joissakin suomalaisissa opiskelijoissa. Olen kuullut huhuja, että jotkut suomalaiset olisivat saaneet yliopiston/korkeakoulun kanssa neuvoteltua asian, niin ettei kielikoetta ole tarvinnut tehdä. En tiedä kuitenkaan, onnistuisiko tämä juuri Leidenissä.

Itse tein kiltisti IELTS-kielikokeen. Kielikoekokemuksistani voi lukea täältä.

coimbra7

coimbra
Tieto opiskelupaikasta oli mukava ottaa vastaan lomalla Portugalissa.

 

 

Oliko sinulla hakuvaiheessa kuinka paljon matikkaa luettuna? Olitko esimerkiksi kirjoittanut sen vai saitko AMK:sta jotain matikantodistuksia?

Olen kirjoittanut lukiossa lyhyen matikan ja käynyt kaikki lyhyen matikan pakolliset kurssit, joita taisi olla siihen aikaan kuusi.

Lukiomatikan lisäksi olen lukenut jonkin verran matemaattisia aineita ammattikorkeakoulussa (muun muassa yhden kurssin tilastotiedettä), jotka on mainittu AMK-todistuksessani. Lisäksi olen käynyt Helsingin avoimessa yliopistossa pari tilastotieteen kurssia. Niistä en toimittanut mitään todistuksia, mutta mainitsin tästä ”suurta motivaatiota osoittaneesta harrastuneisuudestani” motivaatiokirjeessäni.

Villi veikkaukseni on, että Leidenissä katsotaan lähinnä sitä, onko hakijalla mitään osaamista lukiotasolta. Tilaston opiskelu alkaa täällä aika lailla perusteista, joten aloittaminen ei vaadi mitään ihmeellistä pohjatietoa vaadi.

leiden5
Ekaa kertaa Leidenissä kesällä 2015. Luonnollisesti tutustuin ensimmäisenä paikallisiin kissoihin.

leiden3

 

Jos Hollannissa hyväksytään melkein kaikki aloittamaan opinnot, eikö luokkakoko ole hurja?

On! Leidenissä hollanninkielisen psykan puolella aloittaa vuosittain noin 600 uutta opiskelijaa. Kansainvälinen ryhmä on valikoivampi: esimerkiksi omalla vuosikurssillani oli aloittaessa noin 130 opiskelijaa.

Kuinka ulkomaalaiset opiskelijat asuvat Leidenissä tai Hollannissa yleensä?

Suurin osa niin paikallisista kuin ulkomaalaisista opiskelijoista asuu kimppakämpissä, joissa voi hyvin olla parisenkymmentäkin asukasta. Toki on myös pienempiä solukämppiä ja yksityisiä vuokranantajia, jotka vuokraavat asuntoaan esimerkiksi kolmelle neljälle opiskelijalle.

Oma asunnonvälittäjämme kertoi aikanaan vinkiksi, että asunto on helpompi löytää, jos sitä etsii valmiiksi yhdessä kämppisten kanssa. Eli, jos tunnet vaikkapa muita suomalaisia, jotka ovat tulossa Leideniin opiskelemaan, kannattaa miettiä yhdessä kimppa-asumisen mahdollisuutta.

Hollannissa on huonosti tarjolla esimerkiksi pieniä yksiöitä, joihin Suomessa on totuttu. Itse tunnen yhden ainoan opiskelijan, joka asuu yksiöissä, ja kymmeniä, jotka asuvat kimppakämpissä. Itselläni tilanne oli varmasti keskimääräistä parempi, kun muutin Hollantiin yhdessä mieheni kanssa, ja olemme yhdessä pystyneet asumaan kerrostalokaksiossa.

Haastattelin muuten reilu vuosi sitten Amsterdamissa asuvaa opiskelijaa Iinaa vähän tätä samaa aihetta liipaten. Iinan kommentit aiheesta ja muutenkin Hollantiin sopeutumisesta voi lukea oululaisesta paikallislehdestä Kaupunnista. Omista asunnonhakukokemuksistani olen kirjoitellut tässä postauksessa.

Ekaluokkalainen.
Ensimmäinen lukemani tiiliskivi (onneksi varsin hyvin kirjoitettu sellainen).

Olisiko sinulla vinkkejä tuleville opiskelijoille: mitä esimerkiksi kannattaisi tehdä kesällä ennen saapumista tai heti, kun on saapunut?

Ennen lähtöä kannattaa irtisanoa vakuutukset Suomessa: ne eivät ole enää voimassa, kun osoitteesi on ulkomailla. Kannattaa myös hankkia maistraatista tarvittavat paperit uuteen kotikaupunkiin rekisteröitymistä varten (vaadittavat paperit vaihtelevat Hollannissa paikkakunnittain, joten tsekkaa kaupungintalon sivuilta, mitä sinulta vaaditaan).

Kun saavut Leideniin, hanki yliopistolta todistus opiskelusta Kelalle, jos sinulla on oikeus opintotukeen. Todistus tulee lukuvuoden alettua myös postitse, mutta jos haluaa, että eka opintotuki kilahtaa tilille heti syyskuun alussa, sellaisen voi hakea myös yliopiston paperiasioita hoitavasta Plexuksesta. Se on auki jo elokuun puolivälistä alkaen.

Rekisteröitymisaika kaupungintalolle on hyvä varata ajoissa. Leidenissä opiskelijoille on omat rekisteröitymisaikansa ja syyskuussa on ruuhkaa, joten itse jouduin odottelemaan omaa aikaani kuukauden. Rekisteröitymisen yhteydessä saa hollantilaisen sosiaaliturvatunnuksen, mitä ilman ei saa esimerkiksi muuta kännykkäliittymää kuin prepaidin.

Asumisasiat kannattaa tietysti hoitaa kuntoon niin pian kuin mahdollista, koska kuten kaikilla opiskelijapaikkakunnilla, elo-syyskuussa asunnot ja huoneet revitään käsistä. Välittäjiin voi ottaa yhteyttä Suomestakin käsin.

Ennen kaikkea kannattaa kuitenkin tutustua kaupunkiin, matkustella ja nauttia kesäisestä Hollannista, kun siihen on vielä hyvin aikaa! Leiden on ihana kesäkaupunki, josta on lyhyt matka esimerkiksi merenrannalle.

Seuraavassa kysymys-vastaus-postauksessa sitten lisää opiskelujuttuja!

3 ajatusta aiheesta “Q&A: Yliopistoon hakeminen ja asunnonetsintä Hollannissa”

  1. Käykö Hollannissa tehty tutkinto Suomessa psykologin töihin? Hyväksyykö Valvira siis tutkintoa? Milloin hakuaika Hollantiin loppuu eli onko jo liian myöhäistä hakea syksyksi?Kiitos mielenkiintoisesta blogista!

    1. Moikka Sanna! Kiitos kysymyksistäsi. Vastaan näihinkin seuraavassa kysymys-vastauspostauksessa, niin muutkin löytävät halutessaan vastauksen.

  2. Paluuviite: Kiitos vuodesta 2017 ja onnea yksivuotiaalle! – Mielilandia

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: