Lepoa, lämmintä juotavaa ja Euroopan parasta terveydenhuoltoa

Aamulla herätessäni keuhkoissani tuntuu painetta. Yskittää, ja hengitys kulkee tavallista vaikeammin.

Olen seitsemättä päivää kuumeessa, mutta vasta edellispäivänä lämpö on noussut reippaasti yli 38 asteen. Olen koko viikon kuvitellut potevani tavallista flunssaa, mutta kun tauti ei ala taittua vaan pikemminkin pahenee, alan uskoa, että on parempi sittenkin vääntäytyä lääkäriin.

Koska on lauantaiaamu, omalääkärini ei ole töissä. Soitan sairaalapäivystykseen. Haagin alueella päivystäviä sairaaloita on useampi, joista potilas ohjataan lähimpään.

Jonotan puhelimessa parikymmentä minuuttia, sillä vaivani ei tietenkään ole henkeä uhkaava. Luultavasti keuhkoputkentulehdus tai keuhkokuume, joita minulla on astmaattikkona ollut aiemminkin.

Kun pääsen juttelemaan hoitajalle, seuraa samantyyppinen kysymyslista kuin Suomessakin, vain paljon pidempi. Mitä oireita sinulla on? Milloin ne alkoivat? Kuinka paljon on kuumetta?

Mutta myös: Yskitkö verta? (En onneksi.) Saatko pään rintakehään? (Öö, tota, oota mä testaan… Joo!) Mitä haluat saada selville lääkärissä? (Vähän ööh tämäkin, mutta haluaisin toisaalta olla kärpäsenä katossa kuulemassa ihmisten selityksiä.)

Saan ajan – puolen tunnin päähän. Meilahden päivystyksessä joskus tuntikausia vatsataudissa istuneena olen melkein varma, että hoitaja sanoo kellonajan vahingossa väärin: miten siellä muka voi olla vapaa aika jo puolen tunnin päässä?

Mutta oikein se meni. Tulee kiire vaihtamaan yöpaita pois päältä ja googlaamaan, missä koko sairaala on.

alkusyksy3

Säädeltyä kilpailua

Hollantilaista terveydenhuoltojärjestelmää on uudistettu reippaasti 2000-luvulla. Merkittävin, sairasvakuutuksiin liittyvä uudistus tapahtui vuonna 2006. Sen tarkoituksena oli muun muassa tehostaa terveydenhuoltoa: parempaa hoitoa kohtuuhintaan.

Nykyinen vakuutusjärjestelmä perustuu säädeltyyn kilpailuun. Potilaan kannalta keskeisintä lienee se, että hän voi vapaasti itse valita vakuutusyhtiönsä, mutta sairasvakuutus on pakko olla.

Vakuutusten hinnat ovat säädeltyjä, mikä tarkoittaa sitä, että peruspaketti maksaa kaikkialla noin 100 euroa kuussa. Valtio maksaa kuitenkin suurimman osan vakuutuksesta pienituloisille.

Perusvakuutuspakettiin sisältyvät hoitokäynnit ja reseptilääkkeet, mutta vakuutuksessa on vuosittainen omavastuu (tänä vuonna 385 euroa). Peruspaketin lisäksi voi halutessaan hankkia esimerkiksi hammashoidon tai silmälasit ja piilolinssit kattavan vakuutuksen.

Vakuutusyhtiöiden on pakko hyväksyä kaikki halukkaat asiakkaikseen, eivätkä ne saa rahastaa enempää esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvilta asiakkailta, kuten vanhuksilta tai ihmisiltä, joilla on perussairauksia.

Potilaat saavat itse valita omalääkärinsä ja vapaasti vaihtaa sitä silloin kuin haluavat. Lääkäriasemat ovat yksityisiä, ja omalääkärille saa olla matkaa korkeintaan 15 minuuttia (tässä maassa aivan kohtuullinen vaatimus).

alkusyksy1

alkusyksy2

Maa, jossa ei määräillä antibiootteja

Esimerkiksi tänä vuonna julkaistun Euro Health Consumer Indexin mukaan Hollannissa on Euroopan paras terveydenhuolto. Kun aiheesta julkaistiin uutinen paikallisen ”ekspattilehden” Dutch Newsin sivuilla, se tuntui olevan yleinen naurunaihe. Täällähän sanotaan vaan aina, kun soittaa lääkäriin, että lepää ja juo lämmintä. Hahhah!

Facebook-keskusteluiden perusteella monia kanssaulkkareita tuntuu kyrsivän lähinnä se, että Hollannissa saa antibioottikuurin hyvin harvoin: vain bakteerin aiheuttamiin infektioihin silloin, kun sille varmasti on tarve. Hollannissa käytetäänkin Euroopan vähiten antibiootteja, mistä itse ainakin olen superiloinen. Kuka niitä haluaisia huvikseen tai ”varalta” popsia varsinkin, kun antibioottiresistenssi on oikeasti ihan hiton vakava ongelma.

Muutenkin olen ollut kaksi vuotta varsin tyytyväinen hollantilaiseen terveydenhuoltoon. Lääkäriin ja erikoislääkärillekin olen päässyt aina ja nopeasti silloin, kun on tarvinnut, astmaani on tarkkailtu paljon tiiviimmin kuin Suomessa, reseptilääkkeistä voi lähettää uusintapyynnön netissä ja reseptit kulkeutuvat sähköisesti lähiapteekkiin.

Tietenkin näkemykseni on erittäin subjektiivinen, enkä ole hyväkuntoisena, terveenä ja lapsettomana kolmekymppisenä nähnyt terveydenhuollosta kuin pintaraapaisun. Varmasti siinä on huonojakin puolia, ja esimerkiksi Suomessa toiminee paremmin esimerkiksi lasten hammashoito, jossa jokainen lapsi perhetaustastaan riippumatta käy hammaslääkärissä. En ole myöskään varauksetta hollantilaisten suosimien kotisynnytysten kannattaja.

Mutta kun tarkastelen asiaa ihan vain itsekkään omasta, perusterveydenhuoltoa kuormittavasta näkökulmastani, olen sitä mieltä, että täkäläinen systeemi on kokeilemistani ja kuulemistani paras.

alkusyksy4

Lepoa – ja antibioottikuuri

Myöhästyn lääkäristä muutaman minuutin, mutta pääsen silti vastaanotolle melkein heti ilmoittautumisen jälkeen. Verikokeista selviää, että tulehdusarvoni huitelevat selvästi tavallista korkeammalla, eli minulla on aika pahaksi äitynyt bakteeri-infektio, ilmeisesti juuri se uumoilemani keuhkokuume.

Lääkäri kirjoittaa antibioottireseptin, ja lähden noutamaan lääkettä apteekista. Seuraavien päivien suunnitelma: lepoa, lämmintä juomaa ja kolme kertaa päivässä amoksisilliiniä.

Kysymys muille (nykyisille tai entisille) ulkosuomalaisille: miten terveydenhuolto toimii sinun asuinmaassasi?

Kuvat liittyvät tarinaan vain siten, että samalla, kun ulkona näytti viime viikolla tältä, minä makasin petipotilaana muutamaa lyhyttä ja pakollista ulkoilureissua lukuun ottamatta. Nöööy!

18 ajatusta aiheesta “Lepoa, lämmintä juotavaa ja Euroopan parasta terveydenhuoltoa”

 1. Samaa mieltä! Kroonisesti sairaana maitoallergialapsen äitinäkään ei ole juuri mitään valittamista Hollannin terveydenhuollosta. Joskus tietysti sattuu joku vähemmän miellyttävä lääkäri, mutta se on pientä sen rinnalla, että hoitoon pääsee nopeasti ja kroonista sairautta seurataan hyvin. Niin, ja se on tosiaan myös hyvä, että omalääkäri ei ole määrännyt taaperolle antibiootteja kevyesti. Niitä ei tosiaan vielä ole tarvittu. *kop kop*

  1. Kiitos kommentista, Satu! Tosi kiva kuulla, että sinäkin olet täällä paljon pidempään asuneena ja pikkulapsen äitinä ollut tyytyväinen. Hollannissa on tosiaan myös lyhyet hoitojonot, mikä on mahtava juttu. Ja toi antibioottiasia on niin tärkeä, ettei siitä vaan voi liikaa puhua. Hyvä, että ootte toistaiseksi pärjänneet ilman!

  1. Kiitos paljon! Olo on jo paljon parempi kuin pari päivää sitten ja pystyn jo vähän tekemään asioita, jotka kuormittaa vain henkisesti. 😉

 2. Noin niinkuin lyhyesti ja ytimekkäästi; Espanjan terveydenhuolto on paljon parempaa kuin Suomessa. Kokemusta sekä yksityiseltä että julkiselta, asiakkaana ja työntekijänä. Espanjassa ei (ainakaan meidän siellä asuessa) julkinen maksanut mitään ja sinne oli helppo saada aika. Minäkin olen toisaalta pintaraapaisija; perusterve lapseton ja perusjäärä ”ei-kai-sitä-lääkäriin-kun-en-ole-kuolemassa”-suomalainen.

  1. Aika yllättävää! Kiva, kun kommentoit kokemuksistasi. En muista koskaan kuulleeni siitä, miten espanjalainen terveydenhuolto toimii (mitä nyt olen haastatellut Teneriffalla työskentelevää suomalaishammaslääkäriä, joten sitä kautta vähän. :))

   Suomessa iso ongelma on juurikin pitkät jonot, jotka varmaan johtuu ennen kaikkea rakenteellisista ongelmista. Hoito toki on hyvää, mutta joskus sinne pääsy on hankalaa ja työterveys vs. julkinen -systeemin vuoksi aika eriarvoistavaa.

 3. Olipas kiva postaus – on nimittäin ollut sama aihe itsellä työn alla muttei siitä ole oikein mitään kehittynyt. 😀 Oon kyllä yleisesti myös tyytyväinen terveydenhuoltoon täällä, ja varsinkin siihen, että aina saa ajan joko samalle tai seuraavalle päivälle. Toisaalta kummastuttaa hieman tuo vakuutuksen hinta (ja se miten moni juttu siihen ei kuulu/menee ainakin omavastuusta), kun veroprosentti ei kuitenkaan ole mikään matala. Lisäksi tietyt jutut kummastuttaa hiukan – esimerkiksi heinänuhan tyylisiin oireisiin määräillään vahvojakin lääkkeitä, ilman että tiedetään mille on allerginen (eikä kuulemma ole kuin yksi testi kaikkia mahdollisia allergioita varten… – niin ja tuo kotisynnytys ei ihan oikein ole mullekaan looginen). Erikoislääkärit ovat kyllä kuulemani mukaan myös oikein hyviä ja toimivat nopsasti, että tarvittaessa saadaan hoito alkuun, ja seuraavat just kroonisia sairauksia säännöllisesti vaikkei erityistä syytä olisi. Pikaista paranemista!

  1. Kiitos Iina! Mullakin on ollut mielessä jo pitkään, mutta nyt oli tartuttava, kun tuli pitkästä aikaa käytettyäkin terveyspalveluita. 🙂

   Ei tämä systeemi kyllä myöskään täydellinen ole. Oon myös ihmetellyt vakuutuksen hintaa: ei se mikään halpa ole varsinkaan niille, jotka eivät palveluita paljoa käytä. Ja onpa erikoinen tuo, että määrätään helposti sitten esimerkiksi allergialääkkeitä ilman tutkimuksia… Tähän liittyen musta on outoa myös se, että käsikauppalääkkeitä myydään ihan joka kaupassa. Toki näin on monessa maassa, mutta se, että joidenkin lääkkeiden suhteen olla tosi varovaisia kun taas joidenkin suhteen ei ollenkaan, on minusta erikoista.

   1. Tosiaan! Ja esimerkiksi sisäilmaongelmien aiheuttamiin juttuihin ei ole oikein herätty vielä ollenkaan (’jos ei hometta näy (tai sen pesee pois), ei ole ongelmaa!’). Mutta tosiaan särkylääkkeitä ainakin saa kaikkialta. Toisaalta Espanjassa kerran sain apteekista ilman sen kummallisempia selityksiä antibiootit ilman lääkärikäyntiä, joten on kuitenkin ihan kiva huomata, että niistä pidetään tarkempaa kuria täällä.

    1. Heh, juuri näin. 😀 Tosi monen maan ongelma tuo homejuttu, ja tuntuu kyllä aina yhtä käsittämättömältä tuollaiset kommentit. Sitten taas toisaalta Suomessa esim. ollaan ihan hysteerisiä asiasta ja rakennetaan taloja, jotka ei hengitä ollenkaan, mikä ei sekään ole hyvä.

     Joissain maissa tosiaan saa ihan liian helposti antibiootteja. Vielä vajaa kymmenen vuotta sitten, kun asuin Kreikassa, siellä pystyi ostamaan antibiootteja ilman reseptiä ja ihmiset söi niitä joka pikkuflunssaan omin päin. Aivan käsittämättömän vastuutonta! Kreikassa käytetään edelleen Euroopan eniten antibiootteja. 🙁 Olen kyllä tuon kokemuksen jälkeen tosi tyytyväinen hollantilaiseen suhtautumiseen.

 4. Kiitos tästä! Me yritetään kovasti perehtyä tähän Hollannin vakuutussysteemiin, eli postaus sattui juuri hyvään saumaan 🙂

 5. Mielenkiintoinen juttu, Anu. Itse olen huomenna menossa kertomaan Buurtzorg – mallista suomalaiselle ryhmälle Amsterdamiin. Tämä kotihoitosysteemi on saanut huomiota pitkin maailmaa, haluaavat saman mallin omaan maahansa, tietty olosuhteet ovat aina erinlaiset. Täytyy myöntää että esim. vanhukset eivät kaikki kyllä saa korkeatasoista hoitoa täällä Hollannissa, se riippuu niin minkä organisaation kautta saa hoitoa ja kuka sattuu antamaan hoitoa (koulutustaso). Olen ollut monessa eri paikassa töissä ja Buurtzorg on kyllä tähän asti paras!

  1. Hei Anita! Kiva, kun kommentoit. Buurtzorg-malli kuulostaa kiinnostavalta! Mikä sen idea on? Hollannissa on ylipäänsä paljon kiinnostavia ratkaisuja ikääntyneiden hoidossa, vaikka varmasti tosiaan kaikki vanhukset eivät silti saa hyvää hoitoa.

   1. Buurtzorgin idea on että ei ole pomoja/managereita. Pienellä tiimillä (max. 12 sairaanhoitajaa) on oma vastuu kaikesta, päätämme siis kaikesta tärkeistä asioista yhdessä. Jokaisella on kuitenkin oma vastuu-alue ja tehtäviä. Näin työ pysyy mielekkäänä kun itse voi siihen vaikuttaa ja sitä kautta asiakkaatkin ovat tyytyväisiä! Buurtzorg on valittu jo moneen kertaan Hollannin parhaimmaksi työpaikaksi!

 6. Mielenkiintoista:) Täällä Israelissa on pakollinen terveysvakuutus,jonka hinta menee tulojen mukaan. ON 4 eri sairaskassaa, johon voi liittyä. Jokaisessa sitten muutama erilainen paketti. Minusta tämä pakollinen terveysvakuutus on todella hyvä systeemi,ja kattaa lähes kaiken. Itse olen ollut todella tyytyväinen siihen.

  1. Mukava kuulla kokemuksista Israelissa! Ja hyvä, että sielläkin terveydenhuolto toimii ainakin sinun kokemusten perusteella hyvin. Tuloperusteinen sairasvakuutus kuulostaa järkevältä systeemiltä.

 7. Italiassakin tosi hyvä terveydenhuolto esim.ilmainen omalääkäri, sairaala,ensiapu jne. Tutkimuksia tehdään paljon,esim.jokavuotiset ilmaiset papat,mammografiat jne.Italia onkin ollut tilastoissa Euroopan parhaimpia terveydenhuoltoja, tänä vuonna 2.sijalla. Tämä onkin asia,mitä kaipaan Italiasta Suomessa asuessani.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: