Hollantilaisessa keittiössä

Kun muutin Hollantiin, kului pari kuukautta ennen kuin opin käyttämään uuniamme.

Hollantilaisilla on omituinen fiksaatio tavaroihin, joissa yhdistyy useampi ominaisuus: Peitoissa on kaksi toisistaan irrotettavaa kerrosta, jotta yhtä peittoa voi käyttää sekä paksuna talvipeittona että ohuempana kesäpeittona. Entisen vuokra-asuntomme pyykinpesukoneeseen oli integroitu kuivausrumpu.

Nuo molemmat esimerkit ovat ihan käteviä. Esimerkiksi kuivausrumpua en nimittäin luultavasti koskaan aio erikseen ostaa, mutta kyllähän sen olemassaolo helpottaa esimerkiksi lakanoiden ja pyyhkeiden kuivaamista.

Hollantilaiset kombiuunit – eli uuni ja mikro samassa – ovat kuitenkin paholaisen keksintö. Pakettiin kuuluu surkea uuni, joka ei kypsennä mitään kunnolla, eikä ole edes mikrona kummoinen.

Molemmissa Hollannin-kodeissamme on ollut tällainen uuni. Nykyiseen tosin aiomme hankkia kunnon uunin asap: tällä hetkellä emme tee käytännössä mitään uuniruokia, kun uunin teho on niin olematon.

keittio1

Puolivalmisteita ja keittokomeroita

Meriannen mielessä -blogi haastoi ulkosuomalaisia esittelemään keittiöitään eri puolilta maailmaa. Lempipaikkojani-blogin Jonna puolestaan kannusti minuakin osallistumaan haasteeseen, ja innostuin ideasta: tätä asiaa, kun tulee edelleen ihan omassa arjessakin ihmeteltyä.

Hollantilaiset keittiöt eivät ole samalla tavalla ruuanlaittoon suunniteltuja kuin suomalaiset. Hollannissa ruuanlaitto on monesti pelkkää puolivalmisteiden lämmittelyä: kaupasta saa puolivalmiina about kaiken valmiiksi kuorituista vihanneksista pelkkää lämmitystä vaativiin liha- ja kasvispalleroihin ja -pihveihin.

Keittiöt ovat monesti suomalaisten opiskelijakämppien ruokakomeroiden tai keittonurkkauksien kokoisia. Uutta kotia etsiessämme nykyinen kotimme hurmasikin meidät pitkälti sen takia, että täällä on ihan tilava keittiö.  Laskutilaa on hyvin, ja keittiöön mahtuu neljän istuttava ruokapöytä.

keittio2

IMG_20170907_111748

Kaasuhella ja kierrätystä

Yksi ruuanlaittoa helpottava ominaisuus tyypillisestä hollantilaisesta keittiöstä kuitenkin löytyy: kaasuhella. Sen jälkeen, kun pääsee yli siitä pelosta, että joka kerta kun laittaa ruokaa, kaasuhana voi unohtua päälle ja koko talo räjähtää, kaasulla kokkaaminen on paljon mukavampaa kuin sähköhellan lämmittely. Kaasuhella on kuuma heti, kun sen laittaa päälle, ja kylmä heti, kun sen sammuttaa. Ja ekaa kertaa ikinä maitopuuroni eivät kärähdä kiinni kattilanpohjaan!

Hollantilaisessa keittiössämme tykkään myös siitä, että parveke on keittiön yhteydessä. Keittiötä on siis helppo tuulettaa ja melkein lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat valaisevat keittiötä mukavasti.

Keittiössämme on myös enemmän kierrätysastioita kuin Suomessa asuessamme: ainakin meidän kunnassamme voi kierrättää biojätteen, muovin, alumiinipakkaukset, juomapakkaukset, paperin, pahvin ja lasin.

IMG_20170907_111645

Mutta aina puuttuu jotain…

Kokemukseni mukaan hollantilaisilla on usein keittiössään esimerkiksi kapselikahvikone. Meillä on kuitenkin käytössä Suomesta tuotu Moccamaster (Moccamaster on hollantilainen firma, mutta täällä sen kahvinkeittimiä myydään lähinnä jättikokoisina yrityskäyttöön). Suomalaisuuden huomaa keittiössämme myös Tom of Finland -pannulapuista.

Suomesta kaipaan joskus tiskikaappia, sillä etenkin puuhaarukoiden ja muovirasioiden kuivaaminen pelkällä pyyhkeellä on hankalaa. Mutta toisaalta kun keittiössä on astianpesukone, tiskikaappia ei muista kovinkaan usein ikävöidä. Enemmän harmittaa se, että Hollannissa jääkaapit on usein asennettu kaapin sisään, joten jääkaapin ovea ei voi täyttää magneeteilla ja muistilappusilla yhtä helposti kuin Suomessa.

Mutta eipä tämän keittiön mikään ikuinen tarvitse olla. Vaikka keittiössämme on enemmän plussia kuin miinuksia, se on uusittu viimeksi vuosituhannen alussa eikä ole ihan sitä tyyliä, jonka itse valitsisimme. Aiomme siis remontoida oman suomalais-hollantilaisen keittiömme heti, kun siihen on vähän ylimääräistä rahaa ja aikaa.

15 ajatusta aiheesta “Hollantilaisessa keittiössä”

 1. Tosi kiva, että lähdit mukaan! Tuollainen kombiuuni kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta! Enpä ole sellaiseen vielä missään törmännyt. Meillä oli kaasuhella Ranskassa asuessa ja alun pelon jälkeen tosiaan oikeasti näppärä ja nopea käyttää.

  1. Moikka meillä täällä Saksassa oli myös anopilla uuni joka oli myös mikro ja meillä mikro jota pystyi käyttämään uunina ja grillinä. Grillivastus vain poltti koko ruuan ja sitten kärysi koko kämppä. Mulla on myös postaus keittiöstä työnalla. Pieniä eroja löytyy aina. Meillä esim muuten on juuri tiskikaappi joka ei ole läpi auki siis että meilläkin on se ”kaukalo” siinä alla. Se selittyy sillä kun sen jälikäteen meille hommasin.

 2. Pitää vielä lisätä, että täällä Saksassakin taitaa kaikilla olla nuo kapselikeittimet. Tai ainakin kaikissa niissä saksalaiskodeissa, joissa olen vieraillut, on ollut. Meillä tietysti Suomesta mukana tuotu perinteinen keitin 🙂

  1. Olen oikeastaan iloinen kaikkien niiden puolesta, jotka eivät ole ikinä joutuneet tekemisiin tuollaisen uunin kanssa. 😀 Tuo meidän nykyinen ”uuni” on niin pienikin, ettei sinne mahdu edes uunipeltiä! Mutta kaasuhella on kätevä. Myydäänkö Saksassa kuitenkin hyvin suodatinkahvia? Täällä myydään enimmäkseen vaaleapaahtoista kahvia ja monesti kahvipaketit on sitä standardisuomalaista kokoa pienempiä. Ikeassa on onneksi hyvä ruotsalainen valikoima. 😀

   1. Joo, kyllä hyvää suodatinkahvia myydään ihan yleisesti. Tummapaahtoisia käytämme aina ja kyllä niissä ihan hyvät valikoimat meidän makuun on.

 3. Meillä oli Kanarialla keittiössä kuivauskaappi-yritelmä. Siinä pari alinta tasoa oli ”ritilöitä”, niin kuin Suomessa, mutta kaapin pohja oli kiinteä lauta, eli kaappi oli kuitenkin umpinainen. Laudan ja alimman ritilän välissä oli ohut kaukalo, johon astioista valuva vesi kerääntyi. Kaappi oli kuitenkin tiskialtaan päällä, joten en ihan ymmärtänyt miksei kaapin pohjaa ollut jätetty avonaiseksi…

  Lapin reissulla kesällä taas tutustuimme kodinkoneeseen, jota en ennen ollut nähnyt. Eräässä mökissä oli keittiössä uuni / hella, jossa samassa oli vielä pieni astianpesukone. Minusta se oli mainio vekotin ja katsoinkin heti, mitä semmoinen maksaa ja mistä niitä saisi. Hintaa moisella on halvimmillaan 1100e. Pieneen asuntoon / perheeseen se olisi kyllä tosi näppärä!

  1. Onpa erikoisen kuuloinen tuo tiskikaappiviritelmä! Mutta tuo Lapista löytynyt kodinkone kuulostaa tosiaan näppärältä, jos on pieni keittiö. En ole itsekään ikinä tuollaisesta kuullut.

 4. Hollannissa meidän airbnb-kämpässä (jossa asuttiin 3kk) oli keittiön kaapit ja tasot aivan järjettömän korkealla ja ihmeteltiin silloin onko se normaalia siellä – esim. jääkaappi oli niin korkealla, ettei mulla ollut toivoakaan yltää kahdelle ylimmälle hyllylle 😀 Uuni oli onneksi normaali eikä tuollainen mikron yhdistelmä.

  Myös Italiassa nuo kapselikahvinkeittimet on vissiin aika yleisiä, ollaan nyt oltu kahdessa asunnossa täällä ja molemmissa on sellainen.

  1. Heh, on normaalia. Niin normaalia, että unohdin kokonaan mainita. 😀 Nykyään, kun menen Suomeen ja käyn esimerkiksi vanhempieni luona, tuntuu siltä, että menisi johonkin lasten keittiöön kokkailemaan. Vaikka siis itse olen sen verran lyhyt, että todellakin se suomalaismitoitettu keittiö olisi minulle parempi. Täällä kotona joudun koko ajan käyttämään tuolia apuna, että yllän hyllyille. Mutta kaikkeen sitä kummasti tottuu.

 5. Voi miten hauska juttu! En ole koskaan kuullutkaan tuollaisesta uuni + mikro -yhdistelmästä. Minäkin olisin onneton ilman kunnon uunia! Täytyypä käydä vielä lukaisemassa muita keittiöjuttuja. Niistä saa varmasti oivaa ”sisäpiiritietoa” eri kulttuureista. Saatanpa itsekin tarttua aiheeseen 😊

 6. Kuulostaa kovin tutulta! Vihaan kombiuuneja ja kapselikahvikoneita, sekä paikallisten suosimia surkean pieniä jääkaappeja! Toisaalta taas kaasuhellaa olen oppinut rakastamaan, vaikka alkuun stressasin avotulella kokkaamista. Kaikkiaan hollantilaisesta keittiöstä löytyy plussia ja miinuksia, mitä varmasti tullaan pohtimaan joskus kun oman kodin osto on ajankohtaisempaa. Keittiö on kodin sydän, joten tosi kiva lukea miten ihmiset ovat tarttuneet haasteeseen 🙂

  1. Ihanaa, etten olen ainoa! Onneksi kaasuhella kompensoi puutteita. Sepä se: puutteensa on varmasti kaikenmaalaisissa keittiöissä. Näitä kirjoituksia on tosiaan ollut mielenkiintoista lukea. 🙂

 7. Näitä keittiöpostauksia on ollut hauska lukea ulkosuomalaisten blogeista! Samaa mieltä muuten tuosta kaasuhellasta, meillä on myös sellainen ja alkuun pelkäsin käyttää sitä hurjasti (ja olen nykyäänkin vielä hieman vainoharhainen) mutta on se kyllä ihan super kätevä kokkaukseen!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: