Hollanti kutsuu!

Tänään kuulin uutisia, joita olen odottanut kuin kuuta nousevaa pari viime kuukautta. Sain nimittäin lopullisen vahvistuksen tulevasta opiskelupaikastani.

Kuten Instagramista joku saattoi bongatakin, muutan elokuun lopussa Hollantiin, semmoiseen pienehköön kaupunkiin nimeltä Leiden. Leiden on Amsterdamin ja Haagin välissä, kymmenen minuutin junamatkan päässä Haagista. Siellä on Hollannin vanhin yliopisto, jonne lähden suorittamaan uutta tutkintoa.

Ajatus tästä on muhinut mielessä jo tosi pitkään. Itse asiassa olin jo tätä blogia aloitellessani vuonna 2013 bongannut tuon kyseisen yliopiston ja opiskelualan. Silloin päätin hakea sinne sitten, kun saan aiemmat opintoni kasaan.

Siispä raksi ruutuun, yksi haave on nyt saavutettu!

leiden4

leiden5

Viime helmikuussa istuin saksalaismummojen kantakahvilassa Puerto de la Cruzissa väsäämässä yliopistohakemustani viinilasillisen parissa. Huhtikuussa kävin tekemässä soveltuvuuskokeen, jonka jälkeen olin ihan varma, että koko homma meni metsään.

Siitä huolimatta toukokuussa istuin bussissa matkalla Leiriasta Lissaboniin ja yllätyin, kun bussin wlan oikeasti toimi. Seuraavaksi yllätyinkin sitten siitä, että sähköpostissani oli viesti, joka kertoi yliopiston hyväksyneen minut opiskelijakseen. Soitin saman tien kotiin ja yritin olla pitämättä kauheaa suomenkielistä mekkalaa, kun olin niin tohkeissani.

Lopullista päätöstä jännitin kuitenkin aina tähän päivään saakka, sillä Hollannissa myös kansallisen, opetusministeriön alaisen toimielimen pitää hyväksyä opiskelijavalinta. Vihreää valoa näytti sitten sekin!

leiden3

leiden6

Instagramista on saattanut huomata senkin, että kävin pari viikkoa sitten Leidenissä lyhyellä viikonloppureissulla. Vaikka esimerkiksi asuntoasiat eivät tuolloin edistyneetkään, reissu itsessään kyllä kannatti.

Lyhyiden välimatkojen, veneilijöiden täyttämien kanaalien ja lukuisten pienten ravintoloiden ja baarien täyttämä Leiden hurmasi minut täysin. Aiemmin olin käynyt Alankomaissa vain lyhyellä Amsterdamin-piipahduksella, joten oli kivaa huomata sekin, että maa ylipäänsä vaikuttaa oikein mukavalta tulevalta asuinmaalta.

Mahtavaan pyöräilykulttuuriin ehdin jo rakastua, ja odotan nyt innolla, että saan ostaa itselleni uuden polkupyörän ja kulkea kaikkialle fillaroiden!

leiden1

leiden2(1)

Melkein kuuden Helsingin-vuoden jälkeen suhtaudun muuttoon, uusiin opintoihin ja uuteen elämään tuntemattomassa maassa jännityksellä ja aika haikeinkin mielin. Ennen kaikkea olen kuitenkin innoissani, sillä juuri nyt ei varmasti mikään voisi tuntua oikeammalta ratkaisulta ja suunnalta kuin tämä.

13 ajatusta aiheesta “Hollanti kutsuu!”

  1. Anu Haapala

   Bedankt! Hollanti kuulostaa täällä toistaiseksi mongerrukselta, mutta eiköhän siinäkin pääse jyvälle. Kiitos paljon. 🙂

 1. Ihanaa, mielenkiintoista!! Instagramissa taisinkin bongata, että tuut opiskelemaan psykologiaa, oliko näin? Hollantilaiset vaikuttaa tosi kivalta kansalta ja siellä asuu ilmeisesti aika paljon suomalaisia? Hollanti kielenä on kyllä tosi mielenkiintoista myöskin 😀

  1. Niin minustakin, vaikka mun on vielä ihan vaikea ees tajuta, että olen oikeasti lähdössä. 🙂 Kyllä, lähden opiskelemaan psykologiaa! Se on ollut toinen opiskeluhaaveeni journalismin ohella jo lukiosta lähtien.

   Meillä oli Kreikassa aika paljon hollantilaisia asiakkaita, ja mulle kans syntyi silloin samanlainen mielikuva hollantilaisista. Suomalaisiakin tuntuu tosiaan olevan maassa paljon. Ehkä se vielä korostuu maantieteellisesti noin pienessä paikassa.

   Hah, joo se kieli on vähintäänkin mielenkiintoista. 😀 Onneksi siitä jopa kouluruotsin pohjalta ymmärtää luettuna aika paljon. Eiköhän se kuullun ymmärtäminen ja puheen tuottaminenkin tule vielä perässä.

  1. Moikka! Soveltuvuuskoe oli tietty standardikoe, jolla pyrittiin ilmeisesti ennakoimaan opintomenestystä. Se koostui matemaattis-loogisista päättelytehtävistä, eikä se ollut haussa ainakaan mun kohdalla ratkaisevassa roolissa vaan eniten vaikutti menestys aiemmissa opinnoissa. MUTTA ilmeisesti soveltuvuuskoe ei ole enää ensi vuonna käytössä vaan hakua on muutettu, ja hakuun liittyy nyt uutena osana ”compulsory matching”. En tiedä tästä sen enempää, sillä huomasin sen juuri itsekin, mutta voit lukea yliopiston sivuilta lisää: http://bachelors.leiden.edu/studies/info/psychology/how-to-apply/#C4

 2. Kiitos, kävin lukemassa:) Harkitsen itse Leideniin hakemista psykaa opiskelemaan ja lähinnä ainoa asia mikä huolettaa on, etten kirjottanut matikkaa lukiossa. En ihan saanut selvää noilta nettisivuilta oliko se pakollista… Kannattasiko silti yrittää hakea?:) Muuten mun yo-toikkari oli aika hyvä ja alotan juuri tilastotieteen peruskurssin yliopistolla.

  1. Mä en ole varma tuosta, sillä muistan ainoastaan, että matikkaa pitää olla opiskellut. En kuitenkaan ole varma, riittääkö kurssien käyminen vai pitääkö siitä olla tehtynä loppukoe. Itse olen kirjoittanut lyhyen matikan, ja se nyt ainakin riitti. Jos haluat saada varmaa tietoa tuosta matikka-asiasta, kannattaa kysyä asiasta sähköpostitse esim. Leiden kansainvälisen psykan opinto-ohjaajalta Jennifer Martinilta. Musta kannattaa kuitenkin joka tapauksessa hakea, sillä suurin osa hakijoista hyväksytään opiskelijaksi ja keskiarvo merkinnee enemmän kuin muut vaatimukset. 🙂 Motivaatiokirjeessä voi sitten perustella, miksi uskot, että sun taidot riittävät tilaston opiskeluun (esim. toi tilaston opiskelu yliopistolla on varmasti hyvä meriitti).

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: