Näin haet opiskelemaan psykologiaa Leideniin, osa 2

Syyskuussa aloitin pienen postaussarjan siitä, miten Leidenin yliopistoon voi hakea opiskelemaan psykologiaa. Ensimmäinen, kielikokeeseen liittyvä postaus löytyy täältä. Nyt lienee viimeinkin aika sen toisen postauksen, jossa lupasin kertoa, mitä muuta paperinpyöritystä hakuprosessiin kuului.

studying in the library

leiden university fsw aula

Todistukset

Riittävän kielitaidon lisäksi yliopistoon hakevan täytyy tietysti osoittaa riittävä pohjakoulutus eli yleensä se, että on käynyt lukion. Yliopistolle pitää toimittaa kopiot englanniksi käännetyistä ylioppilastutkintotodistuksesta (mikäli on jo saanut sen) sekä tieto tuoreimmista arvosanoista eli käännös uusimmasta jaksotodistuksesta tai päättötodistuksesta.

YO-todistuksen kopion saa helpoiten ylioppilastutkintolautakunnasta 33 euron maksua vastaan. Kannattaa varautua siihen, että YTL:llä voi kestää käännöksen toimittamisessa useampi viikko.

Hieman kinkkisempi hankittava lienee käännös (päättö)todistuksesta. Jotkut lukiot kääntävät niitä itse, mutta omassa ex-oppilaitoksessani moista palvelua ei ollut. Niinpä käännyin Helsingissä virallisen kääntäjän Marja Sinkkosen puoleen. Hänen tekemänään käännös maksoi 45 euroa, sain hakea sen muutamassa päivässä ja olin muutenkin työn jälkeen varsin tyytyväinen.

Mutta eipä siinä vielä kaikki!

Leideniin hakiessa kannattaa pitää mielessä, että mikäli on valmistunut jostain muusta koulutuksesta lukion jälkeen, myös kaikkien muiden tutkintotodistusten kopiot pitää toimittaa yliopistolle.

Itse en tätä tietenkään alkuun tajunnut, vaikka luin hakuohjeet monta kertaa ja asia epäselvästi yliopiston sivuilla ilmaistaankin. Kun viimein asian huomasin, olin jo Teneriffalla ja amk-todistukseni olivat totta kai kotona Helsingissä.

Ei muuta kuin nolostunutta ”voisitko tehdä aika ison palveluksen” -puhelua kaverille ja ohjeet siitä, mitä laatikoita kannattaa mennä penkomaan. Onneksi kaikki meni lopulta hyvin, ja sain hakemuksen kaikkine liitteineen ajoissa matkaan.

library lunch

library

CV, motivaatiokirje ja kopio passista

International Bachelor of Psychology -ohjelmaan eli IBP:lle hakiessa hakemuksessa täytyy olla mukana myös englanninkieliset ansioluettelo ja motivaatiokirje sekä kopio passista.

Ansioluetteloa varten ei ole mitään varsinaista formaattia. Sen ideana on vain kertoa, mitä on aiemmin puuhastellut. Letter of motivation, joka kökösti suomennetaan usein motivaatiokirjeeksi, kertoo puolestaan nimensä mukaisesti siitä, miksi hakija haluaisi opiskella juuri kyseistä alaa, kyseisessä yliopistossa ja kyseisessä maassa.

Suomessa motivaatiokirjeitä ei tietääkseni juuri harrasteta, mutta netistä löytyy hyviä ohjeita moisen laadintaan. Itse käytinkin kirjeen teossa apunani Googlea sekä pyysin entistä englanninopettajaani, joka puhuu ameriikkaa äidinkielenään, oikolukemaan kirjeeni.

Hakemus kannattaa tietysti tehdä aina kunnolla ynnä muita hienoja periaatteita, mutta Leideniin hakiessa CV:n ja motivaatiokirjeen vuoksi ei kannata menettää yöuniaan. Mikäli en kamalasti valehtele, niillä on ratkaiseva vaikutus valintaan vain siinä tapauksessa, että useampi kuin yksi hakija on saanut todistusten ja soveltuvuuskokeen pohjalta täysin samat pisteet.

Tärkeintä lienee siis, että tekee kyseiset paperit ja kertoo niissä sen mitä kysytään.

leiden university coffee

leiden university main library

Hakemus yliopiston järjestelmään ja hakemusmaksu

Kun on saanut kaikki liitteet valmiiksi, skannannut ne ja muuntanut ne PDF:iksi, on aika klikkailla itsensä tälle sivustolle ja ladata sinne kaikki edellä mainitut tiedostot.

Liitteiden lataamisen lisäksi yliopiston järjestelmässä pitää myös vastailla kaikennäköisiin kysymyksiin. Ei siis kannata aloittaa hommaa puoli tuntia ennen hakuajan sulkeutumista. Itselläni meni tiedostojen lataamiseen ja hakemuksen täyttelyyn muistaakseni noin pari tuntia.

Huom! Leidenissä on käytössä sadan euron hakemusmaksu (huoh). Toisin sanoen, hakemuksen täyttely on turhaa, mikäli ei halua maksaa hausta, sillä yliopisto ei käsittele sitä ennen summan saamistaan.

Hakumaksua taas ei voi maksaa vasta kuin hakemuksen lähettämisen jälkeen, sillä hakujärjestelmä antaa opiskelijanumeron, joka pitää mainita maksun mukana. Hakemuksen ja hakumaksun deadline on – totta kai – sama päivä, 15. helmikuuta, eli mikäli mahdollista, älä jätä hakemuksen tekoa viimeiseen päivään.

Suomalaisesta pankista hollantilaiselle tilille tehdyt siirrot näkyvät yleensä vastaanottajan tilillä yhdessä päivässä. Maksu ehtinee siis perille viime tipassakin, mutta verenpaine ja sydän tykkäävät enemmän, jos asiasta ei joudu stressaamaan.

Tarkemmat maksuohjeet ja tiedot hakemusmaksusta ovat täällä.

leiden university fsw library

leiden university fsw

Studielink

Sen lisäksi, että hakemus pitää toimittaa yliopistolle, se pitää toimittaa myös kansalliseen korkeakouluopiskelijoiden palveluun Studielinkiin. Sinne rekisteröityminen pätee siten kaikkien hollantilaisten yliopistojen ja koulutusten kohdalla.

Studielinkiin pitää tehdä oma profiili, täyttää sinne yhteystiedot ja valita sieltä se koulutus tai ne koulutukset, joihin on itse hakenut. Siihen menee ehkä korkeintaan puoli tuntia, ja palvelua on mielestäni helppo käyttää.

Yliopisto väittää, että Studielink-hakemus pitäisi tehdä heti sen jälkeen, kun on lähettänyt hakemuksen yliopistolle. Todellisuudessa tällä ei kuitenkaan ole ihan niin hoppu vaan yliopisto muistuttelee vielä keväälläkin, että olethan jo varmasti rekisteröitynyt myös Studielinkissä.

Eli jos palvelun kanssa on jotain häikkää, sitäkään ei kannata liikaa stressata. Tärkeintä on toimittaa hakemus yliopistolle ajoissa.

Seuraavassa postauksessa kerron soveltuvuuskokeesta sekä hakuprosessin loppuvaiheesta. Jos jokin asia paperinpyöritykseen liittyen jäi askarruttamaan, saa totta kai kysyä lisää kommenteissa tai sähköpostitse!

3 ajatusta aiheesta “Näin haet opiskelemaan psykologiaa Leideniin, osa 2”

 1. Kiitos selkeästä kirjoituksestasi. Hyvä, kun jaat kokemuksiasi, siit on apua. En taida ehtiä hakemaan tänä vuonna, jos kielikokeeseen saa ajan vasta parin kuukauden päähän.

 2. MikkoMikkoMikko

  Hei vielä, olen suorittanut joitakin psykologian kursseja Jyväskylän yliopistolla. Oliko sulla suoritettuna jotain avoimen opintoja tms. ennen kuin pääsit sisään ja saiko niillä korvattua tai hyväksiluettua kursseja? PS. odottelen kiinnostuksella osaa 3. soveltuvuuskokeista ym. 🙂

  1. Hei Mikko!

   Tosi mukavaa, että löysit tänne ja blogistani on ollut apua.

   Leideniin hakuun et tosiaan varmaankaan enää kerkeä mukaan, koska deadline on jo kolmen viikon kuluttua. Mutta kannattaa tsekata muiden hollantilaisyliopistojen hakuajat! Tavallisesti haut päättyvät muistaakseni vasta huhti-toukokuussa, ja myös ainakin Maastrichtin yliopistossa voi suorittaaa psykologian opinnot kokonaan englanniksi.

   En ollut opiskellut psykologiaa avoimessa, mutta tilastoa kylläkin. En kuitenkaan edes yrittänyt hyväksilukea noita kursseja, sillä en tehnyt niitä käyttäyttymistieteellisellä ja arvelin kurssien hyväksiluvun olevan hankalaa. Tilaston kurssien painotus onkin ollut Hollannissa selvästi Helsingin avoimen kursseja enemmän nimenomaan käyttäytymistieteellisessä tutkimuksessa kuin laskennossa, joten omasta mielestänikään kurssit eivät aivan vastaa toisiaan. Mutta psykan kursseissa tilanne voi olla eri, joten kannattaa kysäistä hyväksiluvuista suoraan yliopistolta! 🙂 Leidenin yliopistolla kysymykseesi osannee vastata Corry Donner, jonka yhteystiedot löydät googlaamalla.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: