Vinkkejä kevyeen pakkaamiseen

Blogini täyttää parin päivän kuluttua kaksi vuotta! Sen kunniaksi kaivoin viikonloppuna esiin ihkaekan postaukseni, jossa kirjoitin kadehtivani poikaystäväni kevyen pakkaamisen taitoa. Nyt voin ilokseni todeta, että parissa vuodessa on tapahtunut jotain edistystä ja minäkin pärjään nykyään reissussa tosi vähällä.

Tärkein syy siihen, miksi haluan usein matkata vähillä tavaroita, on mukavuudenhalu. Inhoan jonottaa baggage droppiin ja odottaa laukkua hihnalla. Vielä enemmän inhoan raskaiden laukkujen raahaamista paikasta toiseen.

Kun olin toukokuussa Portugalissa kuusi päivää, pärjäsin mainiosti pelkillä käsimatkatavaroilla, vaikka mukana olivat ns. ylimääräisistä asioista muun muassa läppäri ja järkkäri. Paluumatkalla laukkuun tuli lisäpainoa Lissabonissa tehdyistä ostoksista, mutta silti kaikki tavara mahtui lento- ja läppärilaukkuun. Pari vuotta sitten olisin varmaan voinut vain haaveilla moisesta.

Tällä tavalla se nykyään onnistuu.

reissussa2
Uskollinen reissumekkoni since 2011 Santorinin auringonlaskussa.

Yritän valita reissuun yhteensopivia lempivaatteita

Mielestäni matkalle kannattaa ottaa vain sellaisia vaatteita, joissa viihtyy arjessakin. Silloin muistaa valmiiksi, minkä kanssa tietty vaate sopii yhteen ja mihin tilanteisiin se sopii, sekä tietää, että näissä on mukava olla.

Jännistä kuoseista ja kaikista mahdollisista sateenkaaren eri väreistä pyrin pakatessani luopumaan. Se tuntuu joskus tylsältä, mutta yksinkertaisia juttuja on helpompi sovittaa yhteen.

Nykyään otan mieluummin mukaan liian vähän kuin liian paljon vaatteita. Sellaisten vaatteiden, joita en käytä, raahaaminen on mielestäni turhauttavaa. Alusvaatteet ja sukatkin lasken pakatessa tarkkaan, etten ota vahingossa liian useita mukaan.

Vaikka matkaan kevyesti, kannatan silti pukeutumista tilanteen mukaan: ei siis rantavaatteita illallisravintolaan, jossa on valkoiset pöytäliinat, ja niin edelleen. Tässäkin auttaa se, että on miettinyt etukäteen asukokonaisuuksia.

Jos puhtaat vaatteet loppuvat kesken, usein niitä voi pesettää reissun aikana pesulassa tai hätätapauksessa niitä voi pestä itsekin hotellin kylpyhuoneessa. Myös vaatteiden tuulettaminen pelastaa monen tilanteen.

reissussa5
Luottokenkäni Rodoksen lentokentällä.

En hamstraa kenkiä

Monesti hienot kengät painavat paljon. Siksi lyhyehkölle reissulle kannattaa mielestäni ottaa mukaan korkeintaan kahdet tai kolmet kengät riippuen tietty siitä, minne ja millaiselle matkalla on lähdössä.

Yleensä hyvät kävelykengät ovat tärkeimmät. Nykyään kun lenkkareita saa kaiken maailman karkkiväreissä ja ne voi pukea melkein minkä tahansa kanssa, valinta on aika helppo. Omat luottokenkäni niin kotona kuin ulkomailla ovat Nike Air Maxit. Niissä voi käydä juoksulenkillä tai vaeltamassa, mutta koska ne näyttävät siisteiltä, niissä kehtaa myös kierrellä kaupungilla.

Olen oppinut kantapään kautta, että ne reissun toisen kengät eivät ole korkkarit, joita en ole vielä kertaakaan käyttänyt, mutta joita haluan ehdottomasti testata reissussa. Kengät pitäisi aina totuttaa jalkoihin kotona, koska silloin rakkoisia jalkoja rauhassa lepuuttaa seuraavana päivänä. Toimiva valinta kakkoskengiksi ovat siistit ballerinat tai muut matalat kengät, joissa voi kierrellä kaupungilla, mutta jotka ovat myös tarpeeksi siistit illalliselle.

Jos reissuun kuuluu rantalomailua, otan lisäksi mukaan rantasandaalit. Ne mahtuvat onneksi tosi pieneen tilaan.

reissussa8
Reissukynsien pelastus kestolakkaus.

Pakkaan mukaan vain pakollisen kosmetiikan

Mulla on nykyään sellainen pakkaussääntö, että otan kosmetiikkaa mukaan vain sen verran, että kaikki putelit – myös muu kuin nestepitoinen kosmetiikka – mahtuvat yhteen litran minigrip-pussiin. Pussi saa toimia tyylikkäästi reissunaikaisena meikkipussinani.

Shampoita ja hoitoaineita en yleensä ota mukaan, vaan luotan siihen, että hotellihuonessa on jotain pesuaineita. Jos näin ei ole, ostan paikallisesta kaupasta markettishampoon. Tässä auttaa tietysti se, etten juuri välitä siitä, millaisella shampoolla hiukseni pesen, ainakaan kun kyse on muutamasta päivästä.

Muotoilutuotteet jätän joko kotiin tai ostan matka- tai muuten vain riittävän pieniä pakkauksia. Naistenlehtien välistä saatavat näytteet kannattaa säästää reissuille. Myös piilarinestettä saa onnekseni matkakoossa. Hajuveden jätän yleensä kotiin, sillä mulla ei tällä hetkellä ole valmiiksi olemassa riittävän pientä hajuvesipulloa.

Meikeistä otan mukaan vain sen, mitä ilman en (muka) pärjää. Yleensä se tarkoittaa päivävoidetta, kulmakynää, ripsiväriä ja ehkä puuteria. Maybellinen Baby Lips -huulirasvat ovat muuten loistavia myös reissussa: samasta puikosta väriä ja kosteutusta huulille.

reissussa9
Tuuletin matkakohteeseen saapumiselle, en tuolle hirvittävälle tavaramäärälle.

Mietin, tarvitsenko oikeasti muuta

Ennen jokaista reissua puntaroin, mitä muuta tarvitsen vai tarvitsenko.

Vaikka bloggaan ja tykkään muutenkin valokuvata, en ota kaikille reissuille järkkäriä mukaan, vaan kännykkäkamera saa riittää. Jos kamera lähtee mukaan, otan yleensä sen kaveriksi vain yhden objektiivin.

Läppärin jätän tavallisesti kotiin, mutta tabletti kulkee mukanani melkein kaikkialle. Jos en tee matkalla töitä, tabletilla voi käytännössä hoitaa ihan samat jutut kuin tietokoneellakin.

Kotona käytän hiustenlaittoon melkein päivittäin suoristusrautaa, mutta tässäkin asiassa valitsen melkein aina mieluummin sen kevyen laukun kuin joka tilanteessa täydellisen huolitellun ulkonäön. Poikkeuksena ovat tietysti reissut, joista tietää jo etukäteen, että edessä on juhlat tai jokin muu hieno tilaisuus.

Matkalukeminen on ainakin minulle tärkeä juttu millä tahansa reissulla. Yleensä otan kirjoista mukaan pokkareita, jotka voi sitten lukemisen jälkeen jättää kiertoon muille matkaajille. Usein luen reissussa englanniksi, mutta suomenkielisetkin kirjat voi hyvin jättää esimerkiksi hotellin kirjankierrätyshyllyyn.

Jos haluaa tosissaan minimoida matkatavarat, lukemista voi ostaa vasta perillä ja myydä tai lahjoittaa sen lukemisen jälkeen eteenpäin.

Millaisen matkalaukun kanssa te mieluiten reissaatte?

2 ajatusta aiheesta “Vinkkejä kevyeen pakkaamiseen”

    1. Anu Haapala

      Heh. Kengät on ennen olleet mun kompastuskivi, mutta onneksi nykyään oon kallistunut sille kannalle, että niitäkin voi olla joskus liikaa. 🙂

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: