#TilaaMatkailla: Hollannin Haag on monipuolinen ja hauska kohde

Kuukausi sitten luin lehdestä, että Haagin kaupunki alkaa maksaa Amsterdamin markkinoinnista vastaavalle Amsterdam Marketingille siitä, että järjestö mainostaa ulkomaalaisille matkaajille Haagia. Kampanja kestää kolme vuotta, ja Haag käyttää siihen 150 000 euroa.

Kuulostaako erikoiselta? Minusta hieman, mutta samaan aikaan ymmärrän hyvin, mistä on kyse. Haagiin mahtuisi enemmänkin matkailijoita. Amsterdamissa niitä taas on vähän turhankin paljon.

 

Massaturismin ongelmia

Amsterdamissa on 850 000 asukasta, ja kaupungin keskustan läpi kävelee puolessa tunnissa. Silti siellä kävi Amsterdam Marketingin arvioiden mukaan toissavuonna noin 17 miljoonaa turistia.

Tuollaiset matkailijamäärät noin pienessä kaupungissa tarkoittavat, että vaikka matkailu tuo rahaa ja töitä, se aiheuttaa myös ongelmia.

Ei ole kauhean hauskaa kuulla, miten amsterdamilaiset kerta toisensa jälkeen sanovat, etteivät enää mene kaupungin keskustaan, kun siellä on niin järkyttävä ryysis. Asuminen on kallista ja alun perinkin hankala asuntotilanne vain pahenee, kun kämppiä ostetaan Airbnb-vuokrausta varten.

Sekään ei ole oikein mukavaa, että Amsterdamin ydinkeskustassa ei enää käytännössä ole mitään paikallisille: oikeasti hyvää ruokapaikkaa on hankala löytää, koska joka kortteli on täynnä matkamuistomyymälöitä ja turistiravintoloita.

Euroopassa on useita kaupunkeja, joissa on samat ongelmat. Minua ainakaan ei enää kiinnosta pätkääkään matkustaa esimerkiksi Barcelonaan tai Dubrovnikiin – eikä hirveästi sinne Amsterdamiinkaan, vaikka asun alle tunnin junamatkan päässä. Olen varma, että näistä jokaisesta löytyisi myös paljon kiinnostavaa, mutten jaksa lähteä hakemalla hakemaan sitä kun on muitakin kivoja kaupunkeja.

Muut matkailijat eivät minua sinällään haittaa, matkustanhan ihan mielelläni esimerkiksi Kanariansaarille, jossa moni paikka on rakennettu nimenomaan matkailukäyttöön. Lomakylä on kuitenkin eri asia kuin se, että jonkun kotikaupunkia kehitetään pelkän matkailun ehdoilla.

noordeinde

#TilaaMatkailla

Kirjoitin Amsterdamin matkailun ongelmista ison jutun Kauppalehteen, ja se julkaistiin eilen. Nyt haluan kuitenkin jatkaa aiheesta vähän eri kulmalla aloittamalla #TilaaMatkailla-blogihaasteen, jonka tavoitteena on tuoda esiin huonommin tunnettuja kaupunkilomakohteita.

Uskon, että monen mielestä olisi kiva lukea kohteista, jotka voisivat toimia vaihtoehtona kaupungeille, joissa turisteja on jo vähän liikaa. Kaikki paljon matkustelevat tai ulkomailla asuvat tietävät tällaisia paikkoja, mutta olisi kiva saada vinkit samaan paikkaan.

Avaan pelin kertomalla, mitä kannattaa tehdä Haagissa, joka on tällä hetkellä suosikkikaupunkini Hollannissa ja josta oi, niin monella tuntuu olevan aivan väärä kuva!

Vaikka Haag on Hollannin hallintokaupunki, se ei ole mikään tylsä ja harmaa virastokeskittymä vaan hauska ja monipuolinen kohde. Nämä vinkit on testattu tänä kesänä tamperelaisen ystäväni kanssa, ja hän ainakin ihastui kaupunkiin kovasti.

rauhanpalatsi

Kiertele pyörällä

Kuten Amsterdamkin, Haag on maantieteellisesti pieni kaupunki ja parhaiten siellä pääsee liikkumaan fillarilla. Pyörän voi vuokrata ainakin Fietshuur Den Haagista, joka sijaitsee näppärästi Noordeinde-kadulla kuningas Willem-Alexanderin työpaikan Noordeinden palatsin sekä monien kivojen ravintoloiden, kahviloiden ja pikkukauppojen vieressä.

Noordeindeltä hurauttaa nopeasti esimerkiksi Rauhanpalatsille, jossa toimii muun muassa YK:n kansainvälinen tuomioistuin. Reilun sadan vuoden ikäinen Rauhanpalatsi hienoine puutarhoineen on yksi Haagin upeimmista nähtävyyksistä. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että sisään alueelle pääsee vain ilmoittautumalla etukäteen netissä opastetulle kierrokselle. Onneksi paikka on hieno porttien takaa ihasteltunakin.

haagse_bos

Pyörällä pääsee näppärästi myös esimerkiksi Haagse Bosin metsäalueelle, joka on aivan keskustan tuntumassa. Minä olen aivan rakastunut tähän paikkaan: Hollannissa kunnon metsät ovat harvassa, mutta Haagse Bosin lehtipuiden keskellä voi ihan hyvällä omallatunnolla sanoa olevansa metsässä – ja samalla sitä on kuitenkin ihan keskellä kaupunkia.

Hollannissa kun ollaan, metsässä on totta kai pyöräteitä, mutta myös hiekkaisia kävelypolkuja ja ratsastusteitä. Lomalainen voi mennä sinne helposti myös aamulenkille tai vaikka piknikille.

haag_scheveningen

 

Käy rannalla

Haag on kaupunkikohde, jossa voi viettää myös rantalomaa. Se on ainoa hollantilainen suurkaupunki, jonka keskustasta pääsee vartissa merenrantaan.

Scheveningen on yksi koko maan tunnetuimmista rannoista, ja siellä tuntuu siltä kuin olisi hetkessä pölähtänyt johonkin Välimeren rantakohteeseen. Hiekkaranta on kolme kilometriä pitkä, ja rantabulevardilla on hotelleja, ravintoloita ja biitsikamppeita myyviä kauppoja. Vaikka Scheveningenin ranta on suosittu, se on niin pitkä, että kokemukseni mukaan tilaa riittää. Pidempää rantapäivää ajatellen on kiva, että siellä voi vuokrata myös auringonottotuolin.

Haagissa on myös toinen, vähän rauhallisempi ranta Kijkduin, ja kaupungin lähellä on monia muita rantoja, joista oma lempparini on parinkymmenen kilometrin päässä oleva Katwijk aan Zee.

binnenhof_ja_mauritshuis

 

Vieraile museossa

Monia ulkomaalaisia kiinnostaa Amsterdamissa etenkin taide, sillä Hollantihan on etenkin monen tunnetun taidemaalarin kotimaa. Amsterdamin Rijksmuseumiin ja Van Gogh Museumiin on kuitenkin järjestäen pitkät jonot, joten itse en ole toistaiseksi jaksanut edes käydä niissä. Onneksi Haagissa on ihan mahtava korvike kaltaisilleni, jotka inhoavat jonoja ja eivät toisaalta jaksa viettää koko päivää yhdessä museossa.

Mauritshuisissa on esillä maalaustaidetta Hollannin kultakaudelta 1600-luvulta. Maailmankuuluista teoksista siellä on esillä muun muassa Johannes Vermeerin Tyttö ja helmikorvakoru sekä Rembrandtin Tohtori Tulpin anatomianluento. Plussaa siitä, että museossa on oman kokemukseni mukaan yleensä hyvin rauhallista, ja vaikka nähtävääkin riittää, sen kiertää tunnissa parissa.

Miljöö huokuu historiaa sekä sisältä että ulkoa. Mauritshuis sijaitsee Binnenhofissa, joka on pääosin 1200-luvulla rakennettu goottilaistyylinen rakennuskompleksi ja josta tuli vuonna 1584 maan poliittinen keskittymä. Hollannin hallitus toimii edelleen Binnenhofissa, ja sen ulkopuolella onkin monesti ihmisiä, jotka yrittävät selvästi bongailla tunnettuja poliitikkoja. (Itsekin olen nähnyt täällä euroryhmän puheenjohtajan Jeroen Dijsselbloemin!)

haagse_toren

 

Ihastele maisemia pilvenpiirtäjän kattobaarista

Aivan Hollands Spoorin juna-aseman vieressä on Hollannin korkeimmalla oleva ravintola, The Penthouse. Ravintola on Haagse Toren– eli Haagin torni -nimisen rakennuksen 42. kerroksessa, josta näkee kuulemma kirkkaalla säällä 45 kilometrin päähän.

The Penthousessa voi käydä lounaalla, illallisella, high tealla tai high winella, mutta myös ihan vain drinksuilla. Sisäänpääsy on yhdeksän euroa, mikä sisältää minkä tahansa juoman: siis ei vain jotain hanalimsoja tai halvinta olutta vaan vaikkapa cocktailin, joka normaalisti tilattuna olisi yhdeksää euroa hintavampi. Näillä maisemilla ei paha diili ollenkaan!

Olisi mahtavaa lukea teidänkin vinkkejä huonommin tunnetuista matkakohteista. Tartuttehan haasteeseen?

 

Ohjeet #TilaaMatkailla-haasteeseen osallistuvalle:

 • Kirjoita blogipostaus, joka esittelee mielestäsi huonosti tunnetun mutta tietysti kiinnostavan ja kivan kaupunkikohteen.
 • Kohde voi olla missä päin maailmaa tahansa, mutta kirjoitathan vastuullisesti: tavoitteena on löytää matkakohteita, joissa esimerkiksi infrastruktuuri ja jätehuolto kestäisivät enempääkin matkailua ja joihin todennäköisesti toivotaan lisää matkailijoita.
 • Käy jakamassa postauksesi tämän haasteen aloittaneen kirjoituksen kommenttilaatikkoon, jotta saamme kaikki matkavinkit samaan paikkaan ja haasteesta on iloa mahdollisimman monelle.
 • Haaste on avoin kaikille! Jos kuitenkin haluat kutsua mukaan tiettyjä bloggaajia, tee ihmeessä niin.

 

 

 

 

 

21 ajatusta aiheesta “#TilaaMatkailla: Hollannin Haag on monipuolinen ja hauska kohde”

 1. Kiva haaste, pitää pitää tämä mielessä nyt kun huomenna startataan reissu ja enimmäkseen varmasti majoitutaan pienemmissä kaupungeissa 🙂
  Kuulin väitteen, että Kööpenhamina olisi nyt ohittanut Amsterdamin turistien määrässä, ja tunnistan niin tuon fiiliksen, että keskustaan ei kiinnosta mennä hirveän tungoksen vuoksi. Tänä kesänä en ole käynyt keskustassa kertaakaan, kun eihän siellä menetä kuin hermonsa – ja rahansa, jos erehtyy kahvittelemaan tai syömään suosituimmilla kaduilla.
  Amsterdamissa en ole vielä käynyt, mutta pitää ajoittaa mahdollinen reissu mahdollisimman rauhalliseen ajankohtaan – tai sitten mennä suosiolla Haagiin 🙂

  1. Kiitos Terhi! Kiva, jos innostut osallistumaan. 🙂

   Äh, onpa kurjaa, että Kööpenhaminassakin turistien määrä alkaa jo haitata paikallisten elämää! Just ennen tämän kommentin näkemistä kommentoin sun blogiin, että haluaisin käydä Kööpenhaminassa, mutta voi olla, että minäkin menisin sitten mieluummin johonkin muualle Tanskassa.

   Hurjaa, jos siellä on vielä enemmän matkailijoita kuin Amsterdamissa! Suhteessa pienissä kaupungeissa se todella tuntuu. Luin just eilen yhdestä hollantilaisesta lehdestä tilaston, jonka mukaan suhteessa asukaslukuun Venetsiassa käy Euroopan kaupungeista eniten turisteja. Amsterdam oli tilastossa toisena. :/

   Jos Amsterdam kuitenkin kiinnostaa, niin talvella on varmaan matkailumäärien puolesta paras aika matkustaa. Mutta toki täällä on lyhyet matkat, joten tukikohtana voi hyvin pitää vaikka Haagia ja käydä sitten sieltä päiväreissulla Amsterdamissa. Myös esimerkiksi Rotterdam ja Utrecht ovat ihania kaupunkeja. 🙂

 2. Tää onkin kiva idea! Olen tainnut ennenkin just sulle kommentoida kuinka yritän aina kannustaa ihmisiä lähtemään muuallekin Britteihin kuin vain sinne Lontooseen. Tosin mä aina jaksan jauhaa niistä Brittien luontokohteista vaikka täällä on paljon kiinnostavia kaupunkejakin!

  1. Toivottavasti innostut kanssa osallistumaan! 🙂 Tuollainen mielikuva mullakin on, että yrität monesti tuoda esiin muutakin Britanniaa kuin Lontoota.

   Brittien luontokohteet kiinnostaa kyllä mua kovasti, mutta myös ne kaupungit, joista kuitenkin yllättävän vähän lopulta tietää. Mä oon käynyt Briteissä vaan Englannissa, Lontoossa (tietty) ja Liverpoolissa, ja ois huippua löytää sieltä muitakin kivoja kaupunkeja.

 3. Erittäin mielenkiintoinen juttu! Ja mahtava haasteidea! 🙂 Tähän pitää ehdottomasti tarttua – Italiassa, kun ihania pienempiä kaupunkeja riittää. Täällä niin monet matkailijat käyvät vain Roomassa, Firenzessä tai Veneziassa, vaikka niiden lähellä olisi vaikka mitä ihanaa.

  1. Kiitos Katariina! Tosi mukavaa, kun kommentoit ja innostuit haasteesta! Sepä se: enpä itsekään ole käynyt Italiassa muualla kuin Roomassa (mutta se virhe on kyllä korjattava pian). Venetsiassa varsinkin homma on ilmeisesti mennyt jo aika surulliseksi. Luin just eilen lehdestä, että Venetsiassa käy vuosittain yli 80 turistia yhtä asukasta kohti. :/

 4. Hieno haaste – ja pitää käydä lukemassa sinun Kauppalehden juttukin, vaikuttaa mielenkiintoiselta. Kävin itse asiassa viimeisillä Amsterdamin reissuillani sekä Haagissa että Haarlemissa, ja kirjoitin molemmista lehtijuttuja. Molempiin lähtisin myös mielelläni uudestaankin: hurmaavia paikkoja. Vaikka niin on kyllä se Amsterdamkin…

  1. Kiitos kommentista! Toivottavasti innostut osallistumaan haasteeseen. Hollannissa on kyllä mahtavaa se, miten helposti voi matkustella eri puolille maata. Ois kiva lukea sun jutut Haagista ja Haarlemista!

 5. Pakko kommentoida, että kyllä Venetsiassa kannattaa silti käydä! Venetsia jakautuu usealle eri saarelle, mutta turistimassat rajoittuvat vain muutamille kaduille ja aukiolle. Pääsaarellakin pääsee helposti kahden euron viinilasilliselle pois hulinasta kun astuu pari askelta sivuun pääväylistä. Suurin osa turisteista ja työntekijöistä ei myöskään yövy/asu Venetsiassa, joten illan tullen kaupunki hiljenee ja tunnelma on aivan eri.
  Dubrovnikista olen kyllä samaa mieltä, se on muurien sisältä ainakin melko pilalla. Kaupunkilaisista kukaan ei oikeasti asu siellä, eikä paikalliset koskaan käy, jos ei ole työn takia pakko. Talvisin kaikki paikat onkin sitten kiinni.

  1. Kiva, kun kommentoit aihetta! Näin minäkin olen ymmärtänyt, että Venetsiassa turistit tulevat melkein pelkästään pienelle alueelle ja siitä seuraa sitten ongelmia. Keväällä siellä otettiinkin käyttöön uusia toimenpiteitä, jotta matkailu saataisiin laajenemaan isommalle alueelle.

 6. Hauska haaste! Katsotaan, ehtisinkö loman jälkeen ja keksisinkö jonkin paikan, jonka esitellä. Olen käynyt Haagissa vuosia sitten ja siitä on ihan positiiviset muistot 🙂

  1. Olisi kiva, jos keksisit esiteltävän paikan! Varmasti niitä riittää esimerkiksi siellä läntisessä Saksassa. 🙂

  1. Kiva, jos lähdet mukaan, Anna! Sama harmittaa minuakin. Hollanti on paaaljon muutakin kuin Amsterdam, ja erityisen kivaa täällä on matkustelun helppous: Samassa ajassa, kun Oulusta ajaa Rovaniemelle, täällä ajaa vaikka koko maan halki. Olisi hienoa, jos ihmiset löytäisivät täältä muitakin paikkoja. Rotterdam on kyllä ehdottomasti munkin suosikkikaupunkejani!

 7. Minusta on kiva lukea juttuja myös muista kuin näistä massaturistikohteista. Itse asiassa, jos jotain blogijuttuja luen, ne on lähes aina matkailukohteista jotka ovat syystä tai toisesta jääneet suuren yleisön uloittumattomiin. Sinun haastesi on siksi mukava, ja toivon että kollegat lähtevät mukaan sankoin joukoin! 🙂 Mielenkiintoisia paikkoja kun maailmassa riittää.

  1. Kiitos Heidi! Toivon samaa, sillä minäkin tykkään just lukea vinkkejä paikoista, joihin en itse osaisi välttämättä mennä. 🙂 Mielenkiintoisia paikkoja maailmassa todellakin riittää.

 8. Olipa kiva postaus – me ollaan täältä Dameista käsin monta kertaa meinattu lähteä käymään Haagissa, ja tässä tuli hyvin vinkkejä retkeä varten. Myös haaste on kiinnostava – olen asunut turistien keskuudessa supersuosittujen Lontoon ja Amsterdamin lisäksi myös Firenzessä, jossa matkailijoita etenkin keskikesällä todella oli liikaa – kaduilla ei meinannut mahtua kävelemään. Dameissa on itse asiassa ollut mun mielestä yllättävän rauhallista, odotin ehkä juuri Firenzen vuoksi pahempia ruuhkia!

  1. Kiitos Liza! Tervetuloa Haagiin. 🙂

   Hauska kuulla havainnoistasi ja kiva, että olet ilmeisesti päässyt yllättymään positiivisesti! En ole käynyt Firenzessä, joten en osaa itse verrata sitä Amsterdamiin. Amsterdamissahan ei määrällisesti toki ole läheskään yhtä paljon turisteja kuin vaikka Lontoossa, mutta se on maantieteellisesti niin pieni, että vähän huolettaa, kestääkö infrastruktuuri, jos matkailijamäärät vain nousevat.

 9. Paluuviite: #tilaa matkailla -Albanian Durres | MATKALLA LÄHELLE TAI KAUAS

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: