Mitä kannattaa tehdä Leidenissä?

Ylläripylläri! Sen jälkeen, kun olen saanut huomisen viimeiset kaksi (2) tenttiä tehtyä, täällä alkaa uusi projekti nimeltä muutto. On aika sanoa heippa kotikaupungillemme Leidenille ja ensimmäiselle Hollannin-kodillemme.

No, kovin kauas emme onneksi ole lähdössä, sillä muutamme viidentoista kilometrin päähän, uuteen kotiimme Haagin kupeessa. Leidenissä käyn edelleen monta kertaa viikossa opintojen vuoksi. Muuttaminen on silti vähän haikeaa, sillä kaupungilla tulee tuskin juuri enää pyörittyä, kun oma kampukseni on ihan juna-aseman vieressä.

Sen vuoksi tämänkertainen Instagram Travel Thursday -postaukseni on omistettu ihanalle Leidenille.

Hakiessani opiskelemaan Leideniin en tiennyt Hollannista, saati Leidenistä juuri mitään. Onneksi valinta meni vahingossa aika nappiin.

Leiden menee ehkä jopa Helsingin ja Rodoksen edelle kaikista suosikkiasuinkaupungeistani. Se on itsessään ihana kaupunki ja vielä paremman siitä tekee se, että jos haluaa lähteä johonkin muualle, hetkessä pääsee vaikka minne: Puolessa tunnissa Amsterdamiin, Rotterdamiin tai Delfiin, alle tunnissa Utrechtiin, parissa tunnissa Antwerpeniin ja kolmessa tunnissa Kölniin. Muun muassa.

Mutta onneksi Leidenissä on itsessäänkin vaikka mitä nähtävää. Jos tulisin tänne lomalle, haluaisin kokea ainakin nämä asiat.

Käydä markkinoilla

Leidenissä keskiviikko ja lauantai ovat markkinapäiviä, mutta viikonloppuna markkinat ovat isommat ja näkyvämmät. Oikeastaan keskustaan ei voi mennä ilman, että välttyy markkinoilla pyöriviltä ihmismassoilta.

Markkinoilta voi ostaa melkein mitä vain: hedelmiä, vihanneksia, lihaa, kalaa, vaatteita, tietysti kukkia… Ja paljon edullisemmin kuin ruokakaupasta.

Markkinat kestävät aamukasista viiteen saakka, ja markkinapaikka on Leidenin sydämessä, Botermarktilla, Vismarktilla, Aalmarktilla ja Nieuwe Rijnillä. Samalla alueella tapahtuu paljon muutakin: Esimerkiksi joulumarkkinat ja toukokuussa järjestettävän Leidenin maratonin maalialue ovat siellä. Muun muassa Kuninkaanpäivänä alueella on konsertteja ja muuta häppeninkiä.

Markkina-alue on kanaalin varrella, jossa on paljon myös ihan oikeita kauppoja sekä totta kai ravintoloita ja kahviloita, joiden terassilla istuessa monesti vähän pelottaa, että tippuu kanaaliin.

Nauttia kulttuurista

Vaikka Leiden on väkiluvultaan Jyväskylää pienempi kaupunki, siellä on paljon kulttuuritarjontaa. Esimerkiksi museoita on kolmetoista, enkä ole niistä vielä läheskään jokaisessa käynyt.

Niistä, joissa olen käynyt, suosikkejani ovat olleet luonnontieteellinen museo Naturalis, ihan huikea ihmisen elimistön läpi kuljettava Corpus ja tietenkin Hollannin vanhin kasvitieteellinen puutarha Hortus Botanicus.

Leidenissä opiskelussa on sekin hyvä puoli, että moniin kaupungin museoista pääsee opiskelijakortilla ilmaiseksi. Normaaliliput ovat usein muutaman euron luokkaa. Pidempään Hollannissa oleskelevien kannattaa hankkia museokortti, joka maksaa kuusikymppiä ja jolla pääsee vuoden ajan ilmaiseksi yli 400 museoon koko maassa.

Koska Hollannissa saattaa aina silloin tällöin olla vähän huonohko keli (hehheh), museovierailujen ohessa hyvä tapa paeta koiranilmaa on mennä leffaan. Leidenissä on kolme elokuvateatteria. Niistä oma lempparini on monesti vähän vähemmän kaupallisia leffoja näyttävä Kijkhuis, jossa on kaksi pientä salia ja aulassa pikkuruinen baari.

Leffassa käyminen on hieman halvempaa kuin Suomessa. Irtokarkkihyllyt puuttuvat, mutta viinilasillisen saa mukaan saliin kaikkialla.

Ihan vain hengailla

Leiden on täydellinen päiväretkikohde vaikkapa Amsterdamissa lomailevalle, sillä välimatkat ovat niin lyhyet, että kaikkialle voi kävellä, maisemat ovat nätit ja ravintola- ja kahvilavalikoimaa riittää.

Leidenin vanha keskusta kanaaleineen on upea. Pyöräilen monta kertaa viikossa Euroopan kauneimmaksikin kanaaliksi kutsuttua Rapenburgia pitkin, josta voi poiketa pienemmille kaduille ihastelemaan esimerkiksi valtavaa goottilaiskirkkoa Pieterskerkiä. Pikkukatujen varrella on ravintoloita ja muun muassa monta tosi kivaa second hand -liikettä.

Leidenin parhaat pannukakut saa aseman läheltä Oudt Leidenistä ja maukkaimmat indonesialaismätöt Surakartasta. Kivoja pubeja ja lounaspaikkoja ovat muun muassa Olivier, jossa riittää yleensä tilaa viikonloppuiltoinakin, ja Rapenburgin varrella oleva Barrera. Hollannissa ei juuri ole samanlaista brunssikulttuuria kuin esimerkiksi Suomessa (tai ehkä pikemminkin Helsingissä), mutta hyvää aamupalaa ja kahvia saa muun muassa Annesta & Maxista sekä Bagels & Beansistä.

Mielestäni paras aikaa matkustaa Leideniin ja ylipäänsä Hollantiin on nyt huhti-toukokuussa, kun aurinko lämmittää jo kivasti ja Hollanti on värikkäimmillään.

Voisitko sinä matkustaa Leideniin? Tai oletko ehkä jopa käynyt täällä?

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Travellover, Muru Mou ja Skimbaco. Osallistumisohjeet ovat järjestäjien blogeissa. Minut löydät Instgramista tunnuksella anujohanna_h.

 

15 ajatusta aiheesta “Mitä kannattaa tehdä Leidenissä?”

 1. Kunhan saan aikaiseksi niin kirjoittelen meidän reissusta Amsterdamiin, oli kyllä huippumatka! Ehdottomasti voisin matkustaa Leideniin ja muutenkin Hollantiin uudelleen. Amsterdamiinkin jäi vielä niin paljon nähtävää…

  1. Ihana kuulla, että reissu oli kiva! Ensi kerralla sitten vaikka pidemmälle reissulle, niin kerkeää nähdä enemmän. 🙂

  1. En ollut minäkään kuullut muutama vuosi sitten ja niin vain sitä päätyi tänne asumaan. 😀 Leiden on tosi kaunis kaupunki. Sitä tulee vielä näin puolitoista vuotta muuton jälkeenkin päivittäin ihasteltua.

  1. Kiitos linkkauksesta ja kommentista! Kävin lukemassa juttusi ja kovin tuttuja maisemia oli siinäkin. 🙂

 2. Vaikuttaa ehdottomasti vierailun arvoiselta ja tuo mainitsemasi 3 tuntia Kölnistä ihan houkuttelevalta myös 😉 Hollannissa tulee silloin tällöin piipahdettua päiväseltään, mutta noin kauaksi kannattaisi jo varata yöpyminen. Jaa varmasti näkemistä ja tekemistä riittäisi useammaksi päiväksi. Olisiko sinulla muuten antaa hyviä rantavinkkejä? Olemme kerran käyneet Domburgissa ja tykkäsin kovasti. Nyt on katseltu Haagia (ja sen rantoja) sillä silmällä.

  1. Toimii molempiin suuntiin tosiaan. 😉 Ehdottomasti täälläpäin Hollantia riittää tekemistä useammaksikin päiväksi. Esimerkiksi Haag ja Leiden ovat niin lähekkäin toisiaan, että siinä saa helposti halutessaan kaksi varsin erilaista kaupunkia yhdellä reissulla.

   Muutama rantavinkki on myös mielessä! Leidenin lähellä on Katwijk ja Noordwijk, joissa molemmissa on upeat hiekkadyynirannat. Itse oon tykästynyt Katwijkiin, jonne on Leidenistä reilun puolen tunnin pyörämatka. Haagin Scheveningen on myös todella upea, mutta siitä varmaan olitkin jo tietoinen. 🙂

   1. Kiitos näistä vinkeistä! Laitanpa ylös ja alan tutukimaan paremmin. Schevening oli juu tiedossa (ja siksi Haagista kiinnostuinkin, kun siellä olisi sekä mielenkiintoinen kaupunki että ranta), mutta tuo Leidenkin alkoi houkutella. Olisi tosiaan helppo yhdistää nämä kaksi kaupunkia.

 3. Ihanan symppiksen oloinen kaupunki! Kiva vinkki, jos vaikka Amsterdamin-reissulla haluaa nähdä muitakin paikkoja 🙂 Hieman kateellisena lueskelin kuinka kätevästi sieltä pääseekään muihinkin mielenkiintoisiin kaupunkeihin… Minua on alkanut hieman nyppiä tämä saarella asuminen, kun olisi kiva tehdä päiväreissuja Sjaellandin ulkopuolelle, mutta siltojen ylitys Ruotsiin tai Jyllannin puolelle maksaa useita kymppejä euroissa, joten ei sitä viitsi jatkuvasti tehdä. No, onhan täälläkin onneksi vielä jonkun verran nähtävää 🙂

  1. Kiitos kommentista! Tuo Tanskan siltojen ylityksen kalleus onkin asia, jota ei tule juuri ajateltua muualla asuvana. Hollannissa on kyllä yksi parhaista jutuista lyhyet välimatkat ja matkustelun helppous. 🙂

 4. Hmm, ihan uusi tuttavuus, mutta vaikuttaa todella viehättävältä. Ja kyllähän minä voisin karkit ostaa valmiiksi kauasta, jos leffasta viiniä saisin… Ja olen aina kade, kun joku kertoo, että parin tunnin junamatkan jälkeen on jo vaikka missä. Matkailumielessä Helsinki on niin syrjässä! 🙁

  1. Ymmärrän entisenä helsinkiläisenä hyvin! Tuntuu hurjalta verrata, mihin Helsingistä pääsee parissa tunnissa ja mihin esimerkiksi täältä pääsee. Mutta toisaalta Helsingissä on kuitenkin ihan ylivertaiset matkustusmahdollisuudet, kun vertaa muuhun Suomeen. Siellä asuminen tuntui matkailumielessä Rovaniemen jälkeen ihan luksukselta. 😀

 5. Löysin sattumalta blogisi, olen nyt neljättä viikkoa Hollannissa (Noordwijkerhoutissa) ja olen käynyt Leidenissä joka viikko, koska se on jotenkin vaan niin mukava kaupunki 🙂

  Nuo ruokapaikat pitää laittaa kokeiluun, itse suosittelisin lisäksi Dendeä ja Happy Tostia (Happy Tosti menee suosituksiin jo sen vuoksi että siellä voi istua kiikussa, mutta myös ruoka oli superhyvää).

  Haagissa on muuten supersiisti puisto/metsäalue ihan siinä keskusrautatieaseman vieressä, kannattaa käydä tsekkaamassa! Löydät blogistani kuvia siitä: http://www.lily.fi/blogit/were-not-kansas-anymore/den-haag

  1. Hei Salla, kiva kun kommentoit! Onpa hauska kuulla, että olet tykästynyt Leideniin. Itsekin pyörin siellä edelleen monta kertaa viikossa, vaikka asunkin nyt Haagissa.

   Minäkin olen käynyt pari kertaa Dendessä, mutta olen molemmilla kerroilla ärsyyntynyt äärettömän hitaaseen asiakaspalveluun tai pikemminkin perihollantilaiseen tapaan asiakaspalvelun puutteeseen. Mutta toisaalta poikaystäväni on kyllä tykännyt Dendestä ja sen ruuasta (olemme aina käyneet siellä erikseen), joten mulle on varmaan vaan osunut tarjoilijoiden huonot päivät kohdalle. Happy Tosti täytyykin joskus tsekata!

   Käyn kurkkaamassa sun blogin. Puisto- ja metsäalueet kiinnostavat kovasti. 🙂 Haagse Bosin ohi olen mennyt muutaman kerran, mutta haluaisin sinne lenkkeilemään asap.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: