Käytännön vinkkejä Hollantiin matkustavalle

Tänään ajattelin jakaa hieman käytännön vinkkejä sellaiselle matkaajalle, joka tulee Hollantiin ehkä ensimmäistä tai ensimmäisiä kertoja. Tämä postaus on roikkunut keskeneräisenä luonnoksissa jo pitkään, mutta nyt, kun voi viimein sanoa, että ollaan kevään puolella (vaikka säästä ei vielä ihan uskokaan), päätin kirjoitella sen valmiiksi.

Kevät on tosi suosittua aikaa matkustaa Hollantiin, onhan silloin tulppaanikausi ja muutenkin aika nättiä. Sitä paitsi Suomesta pääsee kohta Hollantiin (ja tietty Hollannista Suomeen!) entistäkin helpommin, sillä sekä Transavia että Norwegian aloittavat huhtikuussa suorat lennot Helsingin ja Amsterdamin välillä. Niiden lisäksi suoraan tätä väliä lentävät tietysti Finski ja KLM. Tulkaa käymään!

rotterdamin satama skyline

maastricht

hollannin_maaseutua

Hyödynnä lyhyet välimatkat

Hollannissa on oikeasti tosi lyhyet matkat paitsi kaupunkien sisällä myös niiden välillä, joten mahdollisuudet nähdä muutakin kuin yksi paikka (lue: Amsterdam) ovat erittäin hyvät.

Suurimmat kaupungit Amsterdam, Haag, Rotterdam ja Utrecht sijaitsevat kaikki maksimissaan noin tunnin junamatkan päässä toisistaan. Matka yhdestä kaupungista toiseen kestää siis about yhtä kauan kuin bussikyyti Espoosta Itäkeskukseen. Lisäksi esimerkiksi Amsterdamin ja Rotterdamin välissä on paljon pienempiä, näkemisen arvoisia kaupunkeja, kuten Johannes Vermeerin kotikaupunkina tunnettu kuvankaunis Delft ja tietysti Pikku-Amsterdamiksikin luonnehdittu Leiden.

Jos aikaa on, suosittelen lämpimästi käymään Hollannissa muuallakin kuin pääkaupungissa. Samalla tavalla kuin Lontoo ei ole Iso-Britannia, Kreikka ei ole Ateena eikä Helsinki ole Suomi, Hollantikaan ei ole yhtä kuin Amsterdamin kanaalit, punaiset lyhdyt ja coffeeshopit. Esimerkiksi Amsterdam, Rotterdam ja Haag ovat kaikki keskenään niin erilaisia kaupunkeja, että vaikkapa parissa niistä käymällä saa jo paljon enemmän irti matkasta.

Sitä paitsi junamatkakin voi jo olla elämys! Kiskojen varrelta näkee hauskasti, miten pieni, lättänä ja tehokkaasti hyödynnetty maa Hollanti on. Keväällä ikkunasta voi ihastella tulppaanipeltoja ja muina vuodenaikoina heti kaupungin ulkopuolella alkavia peltoaukeita, joilla lehmät ja lampaat laiduntavat.

ovchipkaart

Jos oikeasti liikut julkisilla, osta matkakortti

Hollanti on niin pieni paikka, että isoissa kaupungeissa liikkuu aika näppärästi paikasta toiseen kävellen tai pyörällä. Jos aiot kuitenkin liikkua paljon julkisilla joko kaupungin sisällä tai niiden välillä, kannattaa ostaa koko maassa käytössä oleva matkakortti eli OV-Chipkaart. Sillä liikkuminen on vähän halvempaa kuin erillisten lippujen ostelu ja ennen kaikkea kätevämpää.

Kortti leimataan busseissa ja ratikoissa kulkuneuvon sisällä ja metrossa ja junassa asemalla. Se pitää tehdä sekä matkan alussa että lopussa. Rahaa kortilla pitää olla aina vähintään 20 euroa, sillä sisäänkirjautuessa kortilta veloitetaan parinkympin suuruinen pantti matkan ajaksi. Kun hyppäät ulos, pantti palautuu ja kortilta veloitetaan oikea hinta matkan pituuden perusteella.

OV-chipkaart toimii kaikissa kulkuvälineissä. Junalla matkustaessa nimetön versio (kuvassa) pitää kuitenkin erikseen aktivoida käyttöä varten aseman automaatilla. Muuten sillä ei pääse laiturialueelle.

Nimetön kortti maksaa seitsemän euroa ja on voimassa viisi vuotta. Rahaa siihen menee ekalla kerralla vähintään se 27 euroa, mutta toisaalta tuon summan säästää matkoissa aika nopeasti. Lisäksi kortin voi pitää tallessa seuraavaa reissua varten joko itselle tai kaverille.

Maastricht2

pyöräily_hollannissa1

pyöräily_hollannissa2

Älä kävele pyörätiellä

Se on nimittäin vaarallista! Kaikki tietävät, että Hollannissa on paljon pyöräilijöitä, mutta määrän ymmärtää oikeasti vasta paikan päällä. Punaisella merkityt pyöräkaistat on todellakin nimenomaan pyöräilijöille tarkoitettu, ja itse olen nykyään kävellessäni varovaisempi pyörätietä kuin autotietä ylittäessäni. Autoilijat saattavat väistää kävelijää, mutta lujaa polkevat pyöräilijät lähinnä kypsyvät, jos joku tulee palloilemaan heidän eteensä.

Etenkin amsterdamilaisia tuntuvat tympivän väärässä paikassa poikkoilevat turret, mikä saattaa johtaa siihen, että palautetta tulee aika suorasanaisestikin. Toisaalta: I feel them. Mietipä ite, että yrittäisit pyöräillä kiireessä töihin niin, että koko viiden kilsan työmatkasi olisi yhtäkkiä muuttunut kesäiseksi Helsingin Kauppatoriksi.

Pidä käteistä lompakossa

Maksuasioissa Hollanti saattaa joskus tuntua kehitysmaalta. Visa ja Mastercard kelpaavat yleensä vain isoissa kaupoissa ja ravintoloissa sekä toki hotelleissa (Amsterdamin keskusta lienee tässä asiassa poikkeus).

Kortti käy kyllä melkein kaikkialla, mutta sen pitää olla yleensä Maestro, jota paikallisissa pankeissa suositaan. Esimerkiksi ruokakaupoissa ei voi käytännössä koskaan maksaa muulla kuin käteisellä tai Maestrolla.

leiden_koningsdag2

leiden_koningsdag

Englannilla pärjää

Olen ennenkin kirjoittanut, että Hollannissa englannilla pärjää harvinaisen hyvin. Se tekee maasta mukavan matkustaa.

Totta kai aina on kohteliasta opetella perusfraasit paikallisella kielellä ja täälläkin voi törmätä ihmisiin, joiden kanssa kommunikointi voi olla hankalaa muuten kuin hollanniksi. Toisin kuin vaikkapa Saksassa tai Ranskassa, Hollannissa kuitenkin on epätodennäköistä, että joutuisit pulaan vaikkapa apteekissa, koska et osaa ilmaista asiaasi paikallisella kielellä.

+

Näiden juttujen lisäksi tässä maassa kannattaa huomioida, että lounas on yleensä yhtä kuin höttöinen sämpylä, ihmiset ovat tavallisesti ystävällisiä ja puheliaita mutta mitään asiakaspalvelukulttuuria täällä ei ole ja sää vaihtuu keskimäärin ehkä kymmenen kertaa päivässä (eli kannattaa ottaa sateenvarjo mukaan). Kivoja juttuja onkin sitten vaikka kuinka paljon enemmän, muun muassa se, että mistään muualta Euroopasta ei saa yhtä hyvää indonesialaista ruokaa kuin Hollannista.

Kiinnostaako Hollanti teitä matkailumaana?

 

 

13 ajatusta aiheesta “Käytännön vinkkejä Hollantiin matkustavalle”

 1. Hyödyllisiä vinkkejä, mä olen käynyt vaan Amsterdamissa ja Maastrichtissa… täytyy myöntää että Amsterdam ei iskenyt ollenkaan mutta Maastricht oli super kiva! Niin kiva että yritettiin pidentää siellä oloa kun se oli osa reilireissua mut jostain syystä se ei onnistunut 🙂

  1. Minäkään en ole Amsterdam-fani. En ole vaan yhtään lämmennyt sille, vaikka voi kyllä olla vaan, etten ole löytänyt sieltä niin kivoja paikkoja. Maastricht puolestaan on tosi ihana! Kävin siellä syksyllä ja muuttaisin sinne heti, jos se ei olisi logistisesti vähän huonossa paikassa opiskeluita ja muuta elämää ajatellen. 😀 Isoista kaupungeista Rotterdam on ehkä kuitenkin minun suurin suosikki ja se on onneksi myös tosi lähellä meiltä.

 2. Mitäh, miksen mä ole tiennyt sun pitävän tällaista blogia nykyään! Olipa mahtavaa, et löysin ”sut” taas 🙂 Reissu Hollantiin on tulossa ensi syksynä, kun menen katsomaan yhden keikan Tilburgiin. Vähintään siellä Amsterdamissa pitää myös pyörähtää.

 3. Terveisiä Saksasta Kölnin nurkilta! Me piipahdamme silloin tällöin Holannin puolella ja olen tosi ihastunut maahan. Etenkin Maastricht ja sen lähialueet ovat tykättyjä. En muuten tiennyt, ettei Hollannissa käy Visa kovinkaan yleisesti, vaan olin ollut siinä luulossa, että siellä voi makssaa joka paikassa kortilla. Saksassahan tosiaan käteinen on yleisin ja usein myös ainoa maksumuoto! Me olemme Hollannin puolella sen sijaan usein maksaneet jopa saksalaiselle pankkikortilla, mutta ehkä se juju onkin siinä, että kortti on Maestro 🙂 Ja tuo pyöräilykulttuuri, arvosta kovasti hollantilaisten pyöräilyintoa! Täällä Saksassa on muuten sama, että pyöräteille ei kävelijöillä ole asiaa. Ja pyöräteillä saa pyöräillä vain yhteen suuntaan. Aluksi se kummastutti, mutta sittemmin olen siihen niin tottunut ja pidän järkevänäkin.

  1. Hei Jonna, kiitos kommentista! Kiva, että olette tykästyneet Hollantiin. Olen itse tulossa vastavierailulle Kölniin muutaman viikon kuluttua. Eka kerta siellä päin Saksaa. 🙂

   Maastrichtin ympäristö on kyllä ihanaa aluetta ja Maastricht tosi kaunis kaupunki. Siellä on jotenkin ihan eri tunnelma kuin täällä rannikolla! Maestro – oli sitten hollantilaisen tai ulkomaalaisen pankin myöntämä – täällä kyllä tosiaan toimii ihan kaikkialla, mutta Visa ja Mastercard kelpaavat harvoin esim. yhtään pienemmissä ravintoloissa. Kuulemma sellaisen maksupäätteen pitäminen, joka hyväksyy erilaisia kortteja, on kallista. Tiedä häntä…

   Pyöräilykulttuuri – ja siihen sopivat tasaiset maastot – ovat kyllä Hollannin parhaita puolia! Viimeksi Saksassa käydessäni panin muuten merkille, että pyöräilykypärien käyttöprosentti kasvaa aika lailla, kun ylittää tuon itärajan. 😀

 4. Kiitos tästä! Olinkin miettinyt sellaista parin päivän Amsterdam – Rotterdam -keikausta, ja sen pontimena oli arvioni, että lennot taitavat kätevimmin mennä sinne Amsteriin. Vai? Ja Rotterdamiin olisi kirjakauppavinkki ynnä kahvilavinkki. Minun pitää kaivaa postcrossing-kortit esiin saadakseni kahvilan nimen päähäni. Profiilissani kyselen matkavinkkejä ja jotkut postcrossaajat niitä kirjoittelevatkin.

  Tosi hyvä tietää tuosta matkakortista ja että käypä myös kaupungista toiseen.

  1. Kiva, jos tykkäsit postauksesta! Suomesta ja monesta muustakin paikasta lentäessä Schipholin kenttä on tosiaan helpoin, sillä sinne tulee esim. kaikki Helsingistä tulevat lennot. Toki Haag-Rotterdam-kenttä on lähempänä, mutta se on paljon pienempi enkä esim. itse ole koskaan lentänyt sinne. Junamatka Schipholista Rotterdamiin on noin 40 minuuttia eli ei lainkaan paha. Jaa ihmeessä Rotterdamin-vinkit täälläkin, jos ne löydät. 🙂

 5. Hei,
  Mitä tiedät asunnon ostamisesta Hollannissa. Suojaako ostajaa mikään laki esim. virheiden osalta, kuten Suomessa. Tiedätkö jotain sivustoa(linkkiä), josta asiaa voisi tutkia.

 6. Hyödyllinen ja kiva kirjoitus!

  Kuinka kauan kestää junamatka Schipholista Haagiin, pitääkö vaihtaa junaa?

  Tiedätkö kivaa kohtuuhintaista hotellia/hostellia Haagin keskustasta/n. 3 km säteellä?

  1. Hei, kiitos! Kiva kuulla, että oli hyötyä. Schipholista Haagiin matka kestää junasta riippuen noin puolesta tunnista tuntiin. Valitettavasti minulla ei ole yhtään kokemuksia Haagin hotelleista, mutta jos sen ei tosiaan tarvitse olla keskustassa, kannattaa tsekata vaihtoehtoina myös esimerkiksi Voorburgin ja Rijswijkin kaupungit. Ne saattavat olla vähän edullisempia paikkoja yöpyä, kulkuyhteydet ovat hyvät ja molemmat kaupungit ovat käytännössä osa Haagia.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: