Saariretkellä

Ne viikonloput, joina saa perhettä tai ystäviä vieraaksi esimerkiksi kotiseuduilta pohjoisesta, ovat mahtavia: saa leikkiä hyvällä omallatunnolla turistia. Turistitouhuja oli ohjelmassa taas viime viikonloppuna, kun kylään tulivat äitini ja juuri neljä vuotta täyttänyt veljentyttöni.

Eilinen sunnuntai meidän piti alkuperäisten suunnitelmien mukaan viettää Korkeasaaressa. Ja niin vietimmekin, mutta lopulta kahden kesken poikaystäväni kanssa. Eräs itsepäinen pikkuneiti päättikin nimittäin kesken päivää, ettei haluakaan lähteä, vaan suuntasi mumminsa kanssa kylästelemään muualle.

Minun tulee käytyä Korkeasaaressa aika harvoin ilman turistiroolia. Viimeksi olin vieraillut siellä reilut pari vuotta sitten, ja nyt mietin taas, miksi ei tule lähdettyä useammin.

Tällä kertaa toiveenani oli nähdä keväällä syntyneet aasianleijonanpennut. Kävi kuitenkin perinteiset: kissapedot ovat yöeläimiä, eikä leijonista tietenkään näkynyt kesken kesäpäivän vilaustakaan.

Mutta ei se mitään – Korkeasaari on nimittäin niin ihana ulkoilupaikka, että menisin sinne ilman eläintarhaakin.

Eläintarhassa vietettiin viime viikonloppuna hiekanveiston SM-kisoja, mikä varmaan osittain selitti sitä, että kävijöitä riitti vähän turhankin paljon. Olimme liikenteessä autolla, jonka jouduimme lopulta pysäköimään reilun puolentoista kilometrin päähän Kulosaareen.

Seuraavalla kerralla taidankin mennä Korkeasaareen metrolla, sillä kävelystä huolimatta se saattaa jopa nopeuttaa matkaa, joka on aina aiemmin tullut taitettua autolla tai hitaalla ja monesti täyteen ahdetulla bussilla.

Vaikka Korkeasaari on ihana ulkoilupaikka, ehkä vielä kivempi on sen ja Kulosaaren välissä oleva Mustikkamaa. En ole koskaan aiemmin kävellyt Mustikkamaan läpi, mutta nyt tuli seikkailtua kallioita, hiekkateitä ja uimarantaa pitkin.

Tuonne mennään uudestaankin ja seuraavalla kerralla eväiden kanssa. Ja lenkkarit eikä ballerinat jalassa.

Kuten viime postauksessa kerroin, viihdyn valtavan hyvin meren äärellä. Siinä on yksi syy siihen, miksi tykkään asua Helsingissä.

Entisessä Katajanokan-kodissamme tykkäsin kaikkein eniten parvekkeelta avautuneesta pienestä mutta rauhoittavasta merinäköalasta. Unelmakotini olisi aivan meren rannassa, ja jos joskus hankin kesämökin, se on saaristossa.

Helsingin alueella on noin 300 saarta, joista osa on puolustusvoimien käytössä. Sen vuoksi moniin niistä ei ole tähän saakka ollut asiaa ilman lupaa.

Nyt saaria on kuitenkin alettu avata: entinen miinanraivaussaari Lonna avautui toukokuussa ja esimerkiksi Vallisaari ja Kuninkaansaari ovat siirtymässä tänä vuonna puolustusvoimilta Metsähallitukselle. Hallintomuutosten seurauksena ne aiotaan ottaa virkistys- ja matkailukäyttöön. Niin Lonna, Vallisaari kuin Kuninkaansaari ovat supersuositun Suomenlinnan naapurissa, joten kävijöitä varmaan riittää.

Uusia saarikohteita odotellessa tällä omalla saartenkoluamistahdillani tekemistä on jo avoimissakin saarissa.

Suokkiin sain itseni hilattua ensimmäistä kertaa vasta viime vuonna, mutta tänä kesänä aion suunnata sinne uudelleen jonain aurinkoisena päivänä piknikkorin kanssa. Edellisestä vierailusta Seurasaaressa puolestaan on tainnut vierähtää jo nelisen vuotta, joten se voisi olla seuraavan ulkoilupäivän kohde.

Seuraava saarireissu on kuitenkin luvassa jo ylihuomenna, kun suuntaan työporukkani kanssa Pihlajasaareen. Sekin tai oikeastaan nekin (Pihlajasaarethan on oikeasti yhden saaren sijaan saariryhmä, johon kuuluu kolme saarta ja useita pieniä luotoja) ovat minulle uusi tuttavuus, joista kerron ehkä lisää myöhemmin.

Mikä on sinun lempisaaresi Helsingissä, muualla Suomessa tai muualla maailmassa?

P.S. Helsingin kaupunki ja Espoo ovat tehneet yhdessä mainion saaristo-oppaan, josta löytää vinkkejä saarivierailuille ja jota voi selata täällä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.