Kylässä Torre Argentinan kissojen luona

Syksyn pahimmat kiireet ovat nyt helpottuneet, ja olen sen kunniaksi pitkästä aikaa paitsi blogin parissa myös reissussa. Naputtelen tätä tekstiä paraikaa Roomasta käsin.

Lähdin matkaan ensimmäistä kertaa vuosiin aivan yksinäni, ja siitä aion kirjoitella lisää myöhemmin. Tänään keskityn kuitenkin yhteen niistä monista asioista, jotka ovat minua kolmen päivän matkani aikana ehtineet liikuttaa, nimittäin Rooman keskustan Largo di Torre Argentinan kissoihin.

Tämä on ensimmäinen kertani Roomassa ja ylipäänsä Italiassa, minkä vuoksi viimeiset pari viikkoa ovat kuluneet matkaoppaita ja muita Roomasta kertovia lähteitä ahmiessa. Luin jostain aivan ohimennen aukiosta, jolla asustaa paljon kissoja. Varsin kissarakkaana ihmisenä päätin totta kai jo etukäteen, että tämä kuuluu reissuni pakollisten nähtävyyksien listaani.

Largo di Torre Argentina on yksi Rooman lukuisista piazzoista. Koko kaupunki on täynnä historian siipien havinaa, eikä Torre Argentina ole mikään poikkeus, vaikkei se olekaan Colosseumin, Pantheonin tai Pietarinkirkon tapainen ilmestys. Alueella on muun muassa jäänteitä Pompeiuksen teatterista, jonka edustalla Julius Caesar sai surmansa vuonna 44 eaa.

Myös kissat ovat aina viihtyneet Torre Argentinalla ja muissa kaupungin raunioissa, minkä vuoksi vapaaehtoisen voimalla pyörivä roomalaisten kissojen turvapaikka perustettiin juuri sinne.

Torre Argentinalla asustaa 250-300 kissaa, joista vapaaehtoistyöntekijät pitävät päivittäin huolta. Kaikki kissat on madotettu, rokotettu ja steriloitu.

Jututin tänään lyhyesti turvapaikan työntekijää, joka kertoi, että kissat ovat päätyneet Torre Argentinalle monin eri tavoin. Moni niistä on entinen katukissa, muuten vain hylätty lemmikki tai eläin, jota on omistaja on kohdellut huonosti. Turvapaikassa huolehditaan myös eri tavoin vammautuneista kissoista. Itse törmäsin muun muassa arkaan, musta-valkoiseen kisuun, jolla on syntymästään saakka ollut vain kolme tassua.

Valitettavasti avustustoiminta on tällä hetkellä uhattuna, sillä turvapaikkaa uhkaa häätö. Pidetään peukkuja pystyssä, että niin ei kävisi. Katukissat ovat ongelma monessa paikassa muun muassa Etelä-Euroopassa, ja minusta ainakin on ihan mahtavaa, että niitä autetaan Roomassa tällä tavoin.

Torre Argentinan kissojen turvapaikka on avoinna päivittäin kello 12-18 välillä. Sen yhteydessä on pieni kauppa, josta voi ostaa kissa-aiheisen matkamuiston ja samalla tukea toimintaa.

Jos haluat auttaa muilla tavoin, kannattaa tutustua turvapaikan nettisivuihin. Sen sijaan, että turvapaikasta voi adoptoida kissan kokonaan, voi alkaa myös esimerkiksi valitsemansa kissan kummiksi pientä kuukausittaista summaa vastaan. Myös vapaaehtoistyö on mahdollista. Mondon mukaan apu onkin tarpeen, sillä valtio ei tue kissojen turvapaikan toimintaa lainkaan.

Largo di Torre Argentina – Rooma, www.romancats.com

0 ajatusta aiheesta “Kylässä Torre Argentinan kissojen luona”

  1. Paluuviite: Teneriffan pieniä ekotekoja | Matkakuume

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: