Kun lähdet Roomaan, muista lenkkarit

Viime marraskuussa kun pimeys alkoi tuttuun tapaan ahdistaa, päätin lähteä sitä hetkeksi karkuun ja toteuttaa samalla pitkäaikaisen haaveeni.

Varasin ensimmäistä kertaa lennot Italiaan ja sen pääkaupunkiin Roomaan. Olin haaveillut reissusta saapasmaahan vuosia, mutta aina aiemmin matka oli kariutunut suunnitteluvaiheessa.

Lyhyt reissu kesti kolme päivää. Etukäteen toivoin, ettei marraskuisessa Roomassa sataisi kovin montaa kertaa ja että aurinko edes pilkahtaisi jossain vaiheessa.

Odotukset ylittyivät, kun paistetta riitti jokaisena päivänä. Toisena matkapäivänäni jouduin jopa riisumaan nahkatakkini ja kiertelemään Palatium-kukkulaa t-paidassa. Ukkosen jyrinä herätti viimeisenä yönä, mutta sekin tuntui melko kesäiseltä.

Kuten tiedätte, Roomassa on valtavasti tekemistä ja näkemistä, eikä sitä millään ehdi kokea kunnolla kolmessa päivässä.

Kiitos mahtavan hostelliemäntäni, ehdin nähdä kuitenkin paljon enemmän kuin uskalsin etukäteen odottaa. Hän antoi minulle kaksi karttaa, joita oli täydennetty tarkentavilla post it -lappusilla. Toiseen karttaan oli merkitty hyviä kävelyreittejä ja nähtävyyksiä, toiseen taas ravintoloita.

Eräs Roomassa käynyt ystäväni mainitsi etukäteen, että matkalaukkuun on tärkeää pakata hyvät kävelykengät, koska kävelemistä Roomassa ei vain voi lopettaa.

Ystäväni vinkki kuvaa Roomaa erinomaisesti. Se on kaunein kaupunki, jossa olen käynyt, ja minkä tahansa kulman takaa saattaa tulla vastaan jotain henkeäsalpaavaa.

Kun törmäsin antiikin aikana temppeliksi rakennettuun Pantheoniin puolivahingossa, tuntui kuin sydän olisi pysähtynyt hetkeksi.

Vaikka ikuinen kaupunki on kolmen miljoonan asukkaan suurkaupunki, tunnetuimmat nähtävyydet ovat kohtuullisen kävelymatkan päässä toisistaan.

Roomaan saapuessani ostin rautatieasemalta kolmen päivän metrolipun, mutta lopulta käytin sitä ainoastaan tulo- ja menomatkalla sekä Vatikaaniin mennessäni (paavin kotihuudit ovat näppärästi Ottavianon metroaseman vieressä). Jalat olivat viimeisenä reissupäivänä muusia, mutta eipähän tarvinnut potea huonoa omaatuntoa pastan ja gelaton ahminnasta.

Kovin erikoisia vinkkejä en osaa Roomaan antaa, sillä kuka tahansa Rooman-kävijä tajuaa mennä ihastelemaan Pantheonia, jättimäistä amfiteatteri Colosseumia ja sen vieressä olevaa Palatiumia, Vatikaanin Pietarinkirkkoa sekä muita maailmankuuluja monumentteja. Juuri mitään sen omaperäisempää en osannut pitkän viikonlopun aikana etsiä.

Tunnettuja nähtävyyksiä kannattaa kuitenkin mennä ihan oikeasti katsomaan, sillä Roomassa ne ovat aidosti näkemisen arvoisia. Koko kaupunki on valtava museo, niin kuin poikaystäväni joskus asiaa kuvaili.

Sen verran kuitenkin vinkkaan loistavia karttojani lainaten, että ensikertalaisen kannattaa kulkea isoja katuja, kuten Via del Corsoa ja Via Nazionalea. Niiden varrella ja vierellä on vaikka mitä nähtävää, eikä aikaa mene niin helposti eksyneenä harhailuun.

Kävellessä kannattaa poiketa myös satunnaisiin, vähemmän tunnettuihin kirkkoihin eli basilikoihin. Luultavasti niitä osuu matkalle useita, eikä kamera kädessä vouhottavia turisteja ole yhtä paljon kuin Santa Maria Maggioren kaltaisissa kirkkojulkimoissa.

Tärkeintä on ottaa ne lenkkarit mukaan, sillä kävelemistä ei voi lopettaa. Paitsi siksi aikaa, että ostaa gelato-kioskista sitruunajäätelöä, joka on suunnilleen yhtä täydellistä kuin Roomakin.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.