Erilaisia jouluja

Kymmenen viime vuoden aikana olen viettänyt puolet jouluista muuten kuin perinteisesti vanhempieni luona.

Parina jouluna olen ollut töissä, parina reissussa ja tänä vuonna vietämme toistamiseen joulua omassa kodissamme Hollannissa.

Ensimmäinen joulu poissa kotoa tasan kymmenen vuotta sitten tuntui jo etukäteen kurjalta. Aattoa edeltävänä yönä heräsin vatsatautiin, jouduin silti menemään töihin 14 tunniksi ja illalla rättiväsyneenä kotiinpäästyäni avasin joululahjani tyhjässä vuokra-asunnossa.

Kuulostaa aika hirveältä – mutta ei se oikeasti edes ollut. Olin töissä Rovaniemellä hotellissa, missä oli hyvin jouluinen tunnelma jouluillallisineen ja joulupukin vierailuineen. Vatsatautikin hellitti aamun jälkeen, ja työpäivä meni lopulta aika nopeasti.

Tuolloin taisin tajuta ensimmäistä kertaa, että joulua voi viettää monella tavalla. Seuraavana vuonna olin jo töissä ihan omasta toiveestani: kaksikymppisenä pyhien tuplapalkat houkuttivat, ja sitä paitsi tykkäsin tehdä töitä, kun Rovaniemellä on jouluisin kerrankin kansainvälinen tunnelma.

joulumaailmalla3

Joululoman 2012 olin ensimmäistä kertaa ulkomailla, reppureissulla Thaimaassa ja Laosissa.

Joulunpyhät vietimme Bangkokissa, missä söimme jouluaterian hostelliporukan kanssa shortseissa ja t-paidassa kadulla. Se oli reissun halvin ateria ja yksi parhaista! Muistan vieläkin, miten papaijasalaatti poltteli suuta, mutta oli vain pakko syödä lisää, kun se oli niin hyvää.

joulumaailmalla1

Seuraavana jouluna olimme vähän vähemmän eksoottisessa kohteessa Gran Canarialla, mutta loma oli kyllä aivan yhtä onnistunut ja tarpeeseen tullut kuin edellisvuonnakin. Sitä paitsi ensimmäinen kerta Kanariansaarilla yllätti myönteisesti: vuotta myöhemmin lensimme Teneriffalle koko talveksi.

Viime jouluna jäimme Hollantiin, koska minulla ja miehelläni ei kummallakaan ollut oikeastaan mitään joululomaa.

Kävimme aatonaattona merimieskirkolla saunomassa. Aattona teimme itse jouluherkkuja, jotka onnistuivat loistavasti, ja saimme joulunviettoon mukaan myös mieheni kanadalaisen ystävän, joka hänkin jäi jouluksi Hollantiin. Jaoimme muutaman pienen lahjan ja juttelimme yömyöhään.

Syötyä tuli niin tuhdisti, että tapaninpäivänä googlettelin jo kuntosalin aukioloaikoja.

Lapsuudenkodissani joulu noudattaa aina samaa kaavaa.

Lapsena heräsin kahdeksan aikaan, jotta ehtisin nähdä Joulupukin kuumalinjan alusta saakka. Lumiukko oli toinen lastenohjelma, jota ilman joulua ei tullut.

Päivällä meillä on edelleen perinteenä käydä hautausmaalla. Lapsena kynttilä vietiin aina isäni isovanhempien haudoille, myöhemmin oman pappani ja nyt mummunikin.

Hautausmaareissun jälkeen alkaa jouluaterian teko. Meillä ei ole juuri koskaan joulupöydässä kinkkua vaan pääruokana on hirvenkäristystä. Omaa lempijouluruokaani ovat lanttulaatikko ja lohi ja niiden kanssa tietysti kotikalja.

Lapsena aterian jälkeen alkoi aina jännitys ja joulupukin odotus. Nykyään joulupukin tulo riippuu lähinnä siitä, kummassa mummolassa veljeni lapset juhlivat aattoa.

joulumaailmalla2

Tänä vuonna joulunviettomme on vielä aika suunnittelematta.

Vanhempani tulevat meille jouluksi. Olemme varanneet joulusaunavuoron merimieskirkolta, ja suunnitelmissa on käydä joulumarkkinoilla sekä ehkä joulukonsertissa, mutta kaikki muu on vielä avoinna.

Tästä joulusta tulee siis taas vähän erilainen: en ole vielä kertaakaan viettänyt joulua vanhempieni kanssa muualla kuin lapsuudenkodissani. Innolla odotan, millaisia vanhoja perinteitä tähän jouluun mahtuu ja keksimmekö jotain uuttakin mukaan.

Oikein rauhallista joulunaikaa teille kaikille sinne ruudun toiselle puolelle!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: