Epämukavuusalueen menovinkki: Kamarikesä

Piipahdin eilen entisellä epämukavuusalueellani ja ihan omasta ehdotuksestani. Sellaisena toimi tällä kertaa klassisen musiikin konsertti.

Meillä oli umpeutuva Lippupisteen lahjakortti, ja ehdotin poikaystävälleni, että käyttäisimme sen Kamarikesä-tapahtuman avajaiskonserttiin.

Miksi entisellä epämukavuusalueella? No, minäpä kerron.

Moni ajattelee, että klassisen musiikin kuuntelu vaatii jonkinlaista taustaa ja tietämystä, eikä konsertteihin edes voi tai osaa noin vain mennä. Ainakin minä luulin näin ennen – ja olin väärässä.

Vaikka olen aina ollut kiinnostunut musiikista, minulla ei ole alan koulutusta. Olen käynyt laulutunneilla parin vuoden ajan, mutta vasta aikuisena, enkä ole laulanut klassista lainkaan. En osaa lukea nuotteja, enkä tunnista kaikkia orkesterisoittimia. Kysymykseni konserteissa ovat luokkaa, missä välissä täällä kuuluu taputtaa.

Lapsena ajattelin tosi fiksusti, että klassista soittavat ja laulavat ”vain lestadiolaiset, jotka eivät saa kuunnella muuta musiikkia” (kotipaikkakunnallani on paljon lestadiolaisia). Perheessäni harrastettiin urheilua, eikä juuri kulttuuria, ja koulun konserteissa lähinnä haukottelin.

Joo-o, noista hetkistä on kuljettu pitkä matka tähän päivään.

Nykyään minusta on mahtavaa seurata, miten taitavasti orkesteri soittaa yhteen ja kuunnella laulajia, joiden ääni on niin viimeisen päälle treenattu, että se kuulostaa soittimelta eikä virheitä tekevältä ihmiseltä. Vau!

Kamarikesä viettää tänä vuonna kymmenvuotisjuhlaansa. Se järjestetään Helsingin keskustassa, Ritarihuoneella.

Tapahtuman tarkoituksena on päästää nuoria, lahjakkaita muusikoita esiintymään yhdessä ammattilaisten kanssa. Eilen kuulimme huippulahjakkaita nuoria sellistejä, aivan loistavaa sopraanoa Piia Komsia, joka lauloi portugaliksi ja saameksi, sekä kokonaista orkesteria, joka esitti Wagneria.

Väliajalla tarjolla oli kaupungin edullisimpia mokkapaloja ja mehua. Tätä ei näe Kansallisoopperassa.

Klassisen musiikin ongelmat liittyvät mielestäni siihen kohdistuviin asenteisiin, joihin itsekin ennen syyllistyin: Suomessa mutta varmaan muuallakin tyylisuuntaa pidetään edelleen elitistisenä, vain tietynlaisten ihmisten juttuna. Se on tietysti ihan ymmärrettävää maassa, jossa on tasan yksi oopperatalo, joka sekin on pitkässä maassa melko monen ulottumattomissa.

Olisi kuitenkin mahtavaa nähdä näkemysten avartuvan – sinne oopperaankin kun pääsee halvimmillaan edullisemmin kuin Finnkinon leffaan.

Eilisessäkin konsertissa yleisön keski-ikä oli vähän harmillisen korkea siihen nähden, että esiintyjät olivat teinejä ja nuoria aikuisia. Ja vaikka porukkaa oli melko paljon, olisi saliin mahtunut enemmänkin ihmisiä.

Kamarikesän lippujen hinnat ovat varsin kohtuulliset, aikuiselle pari kymppiä ja opiskelijalle kymmenen euroa, joten se ei voi olla syynä. (Lippupisteen nettisivuilla hinnat ovat muuten jostain syystä hieman korkeammat. Liput kuitenkin maksoivat kympin ja kaksikymppiä, kun poikaystäväni kävi hakemassa ne Lippupisteen myyntipisteestä, ja saman verran niistä piti pulittaa ovella.)

Veikkaan, että ihmiset eivät kovin helposti löydä konsertteihin, joiden esiintyjät eivät ole (ainakaan vielä) nimekkäitä. Se on harmi – itse en ainakaan keksi mitään syytä siihen, miksi ylipäänsä musiikista pitävä henkilö ei viihtyisi klasarikonsertissa.

Samanlaisia ajatuksia on tainnut pohtia kapellimestari- ja säveltäjäkonkari Esa-Pekka Salonen.

Hän on mukana Applen iPad Airia mainostavassa kampanjassa ja on kollegoineen kehittänyt padille orkesterisovelluksen, jolla voi paitsi kuunnella klassista musiikkia myös ottaa selvää, miten kappaleet etenevät ja mitä kukin soittaja orkesterissa tekee.

Salosenkin mielestä klasarin ongelmana on se, että ihmiset ajattelevat sen olevan vain tietynlaisille – yleensä vanhoille –  ihmisille. Sellaisille, jotka esimerkiksi pukeutuvat tietyllä tavalla.

Kamarikesä jatkuu vielä tällä viikolla parilla konsertilla tänään tiistaina ja huomenna keskiviikkona. Lippuja voi ostaa Lippupisteestä, mutta niitä saa varmasti myös ovelta. Menkää katsomaan, mitä tykkäätte!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.