Teneriffan pieniä ekotekoja

Luultavasti jokainen Kanarialla lomaillut on törmännyt joskus Hiperdinoon tai sen pikkuveljeen Superdinoon. Mutta tiesittekö, että on olemassa myös Ecodino?

ecodino1

ecodino2

ecodino3

Kanariansaarilla toimiva Hiperdino-ruokakauppaketju on laajentanut toimintaansa myös ekokaupan puolelle. Tietääkseni Ecodinoja on ainakin toistaiseksi olemassa vain yksi, ja se on täällä Teneriffalla Santa Cruzissa.

Ecodino muistuttaa muun muassa tuotevalikoimansa puolesta monien muiden maiden luomupuoteja, kuten Suomesta Ruohonjuurta. En oikeastaan ole havainnut siellä käydessäni muuta eroa kuin ehkä laajemman teevalikoiman (josta kaltaiseni teenlipittäjä kiittää, jee!).

Jos asuisin Santa Cruzissa, tekisin varmasti ruokaostoksia Ecodinossa, sillä täällä en tavallisessa kaupassa ole törmännyt esimerkiksi luomukasviksiin tai soijarouheeseen ja tofuun. (Toisaalta Teneriffan tavisruokakauppojen eduksi täytyy sanoa, että lähiruokaa täällä on saatavilla runsaasti. Sekin on huippu juttu.)

Onneksi myös täällä Puerto de la Cruzissa on ekoruokakauppa. Se tosin on kodistani katsottuna useamman kilometrin päässä keskustassa, joten sielläkään en kehtaa kovin isoja ostoksia tehdä. Pieniä kuitenkin.

Ekologisempien ostosmahdollisuuksien lisäksi olen ollut Teneriffalla myönteisesti yllättynyt kierrätyskulttuurin yleisyydestä. Jostain syystä Kreikassa asumisen jälkeen olen leimannut kaikki Etelä-Euroopan maat tässä asiassa jälkeenjääneiksi. Shame on me, sillä joko maailma on ottanut ison harppauksen eteenpäin viidessä vuodessa tai Kanaria on muuten vain Kreikkaa edistyksellisempi paikka.

Roskien lajittelu on täällä paljon helpompaa kuin etukäteen pelkäsin. Kotikatumme varressa – ja tietty muidenkin katujen varsilla – on jäteastiat paitsi sekajätteelle myös muoville, lasille, paperille ja pahville. Kaipaan ajoittain mahdollisuutta kierrättää biojätettä, mutta hyvin tuokin on minun mielestäni.

Puerton keskustassa on myös keräyspisteitä vaatteille ja kengille, samaan tyyliin kuin Suomessa on UFF:n, Pelastusarmeijan ja SPR:n keräyspisteitä. Lisäksi esimerkiksi meidän lähiostoskeskuksessa on keräyslaatikko, jossa voi lahjoittaa lemmikkien tarvikkeita ja vaikkapa vanhoja peittoja kodittomista kissoista ja koirista huolehtivalle yhdistykselle. Niitä kulkukissoja ja -koiria on muuten täällä tosi vähän. Toivon sen johtuvan siitä, että niistä oikeasti on huolehdittu samaan tapaan kuin vaikkapa Roomassa.

Vaatteita kierrätetään myös kirpputorien muodossa. Etenkin vintage-vaateliikkeisiin olen törmännyt jo moneen otteeseen, ja useiden muiden turistipaikkojen tavoin kirjoja kierrätetään kahviloissa mutta myös käytettyjen kirjojen kojuissa. Ostin juuri eilen englanninkielistä lisälukemista (jota on Puertossa harmillisen vähän tarjolla – saksaksi kyllä löytyisi), kun löysin Carlos Ruiz Zafónin kirjan The Angel’s Game käytettynä.

Matkailuun liittyy tietysti monia eettisiä ongelmia, joita ei korjata pienillä arjen teoilla. Ilahdun silti ulkomailla ollessani siitä, jos voin tehdä jotain muutakin kuin vain tuhlata luonnonvaroja.

Millaiset ekologisuuteen liittyvät asiat teitä ilahduttavat tai vihastuttavat ulkomailla?

4 ajatusta aiheesta “Teneriffan pieniä ekotekoja”

 1. Sekä Teneriffalla, La Gomeralla, että Gran Canarialla olen havainnut, että kestävä kehitys ja ympäristöarvot ovat ihan kohtuu hyvin hallussa. Sinällään luomu ei ole minulle mikään arvo, mutta kiinnitän huomiota suurempiin kokonaisuuksiin, eli energia- ja vesi huoltoon/tuottoon sekä jätteiden käsittelyyn.

  Koska vesi nimenomaan on osalla saarilla ongelma ja luontomatkailu nouseva trendi, näen että asia on myös tajuttu tulevaisuuden kannalta. Aina on ongelmia, mutta Kanarian saarien tilanne ei ole minusta lainkaan huollestuttuttava verrattuna muihin alueisiin esim. Manner-Espanjassa.

  1. Hyviä pointteja! Minäkin arvelisin, että vesipula ja (luonto)matkailu ovat asiaan Kanarialla vaikuttaneet.

   Mielenkiintoista kuulla, että ero on selkeä verrattuna jopa Manner-Espanjaan. Mä en ole juuri matkaillut siellä, ainoastaan Madridissa ja sen lähikylissä olen käynyt ja siitäkin on jo useampi vuosi. Pitää selvitellä tätä ympäristöasiaa enemmänkin, nämä oli vain tällaisia silmäänpistäneitä arjen havaintoja ilman kummempaa taustatiedon kaivelua. 🙂

 2. Tuo muuten muistaakseni bongattiin! Ulkomailla on aina pakko käydä paikallisessa ruokakaupassa ja Espanjan hyvästä tasosta olin ihan yllättynyt.
  Kuvia en ole koskaan tainnut supermarketeissa ottaa 😀

  1. Sama täällä, ruokakaupat on pakko tsekata vaikka asuisikin hotellissa! Haha, mä innostuin tuosta selvästi. Ei mullakaan muita markettikuvia taida olla. 😀

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: