Budjettikuntoilua

Kävin tänään ensimmäistä kertaa vuosiin puistojumpassa, Etu-Töölön Hesperianpuistossa.

Hellettä uhmaavia urheilijoita oli kertynyt nurmelle kymmenittäin. Osa kuntoili aurinkolasit päässä, toiset potkivat kengätkin jaloistaan. Ohjaajan jakamia alustoja riitti vain osalle, mutta onneksi nurmikolla on pehmeä treenata. Tuli ihan lämmin!

Ohjattu ulkoliikunta on paitsi paikalliselle myös kaupungissa turistina pyörivälle loistava tilaisuus harrastaa liikuntaa.

Kylänpahasessa väliaikaisesti asustelevan tai vähätuloisen voi olla vaikea päästä ohjatuille liikuntatunneille. Yleensä kuntokeskusten yksittäiset jumppatunnit maksavat lähes kymmenen euroa kerralta. Myös paikan varaaminen voi olla hankalaa, sillä usein sen voi tehdä vain rekisteröityneenä asiakkaana. Jos paikalle menee ilman varausta, tunnilla ei välttämättä ole tilaa.

Puistojumppien yksi parhaista puolista on se, että ne ovat usein maksuttomia, vaikka järjestäjänä olisi liikuntakeskus. Maksullistenkin jumppien hinnat liikkuvat parin ja viiden euron välillä.

Pääkaupunkiseudun kuntokeskuksista ainakin Friskis&Svettis järjestää ilmaista puistojumppaa. Yritys rantautui kaupunkiin Ruotsin puolelta vuonna 1992, ja suositut Kaivarin puistojumpat aloitettiin jo samana vuonna. Urheiluseuroista ainakin Katajanokan kunto järjestää jumppaa tänä kesänä vielä elokuussa. Lauttasaaren Kasinonrannassa voi puolestaan harrastaa Zumbaa, CrossTrainingia sekä Asahia.

Toki puistoissa jumpataan muuallakin Suomessa. Oma edellinen jumppauskokemukseni on Rovaniemeltä vuodelta 2005. Nopea googlaaminen paljasti, että siellä voi tänäkin kesänä jumpata ilmaiseksi ainakin Susivoudin jalkapallokentän läheisyydessä Rantavitikalla sekä Saarenkylän urheilukentällä.

Tampereella kaupunki järjestää kadehdittavan paljon ilmaista liikuntaa ulkona! Puistojumppien lisäksi valikoimaan kuuluu muun muassa kävelylenkkejä ja venyttelyjä. Mansessa ulkojumppaamisella onkin jo pitkät perinteet. Aamulehden mukaan Tampereen naisvoimistelijat toi ensimmäiset tunnit kaupunkiin jo 1980-luvun lopulla.

Puistojumppaaminen ei toki ole mikään suomalainen juttu, vaan maailmallakin osataan. Onneksi, sillä jostain syystä tämä Suomen suvi tuppaa jäämään niin lyhyeksi, että heti kun ulkona liikkumiseen tottuu, lenkkarit alkavat taas liukastella jäisellä lenkkipolulla. Itse en ole valitettavasti törmännyt ulkojumppausilmiöön missään lomakohteessani – hyviä vinkkejä otetaan siis vastaan!

Ilmaisten jumppien aikatauluja on listattu alle. Täydennän listaa mielellään, jos kommenttiboksiin tulee muita hyviä vinkkejä.

Helsingin kaupunki
Friskis&Svettis, Helsinki
Katajanokan kunto, Helsinki
Lauttasaaren liikuntakeskus, Helsinki

Rovaniemen kaupunki

Tampereen kaupunki

Kuopion kaupunki

IMG_20130626_172513.jpg

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: