Ateena kävellen koluttuna

Ruma ja saasteinen. Ruuhkainen ja likainen. Täynnä historiaa ja kapeita kujia. Ihania kahviloita, ihania tavernoja, ihanaa ruokaa.

Ostin juuri lentoliput Ateenaan – yhteen lempikaupunkiini, jota samalla inhoan ja rakastan. Sinne, mistä yleensä kaipaa pois mutta josta kuitenkin aina silloin tällöin haaveilee.

Kreikan pääkaupunki on siinä mielessä monipuolinen ja helppo matkakohde, että siellä voi piipahtaa joko päivän ohikulkumatkalla ja nähdä kaikki tärkeimmät nähtävyydet tai sitten siellä voi viihtyä viikon, jolloin ehtii rauhassa nauttia suurkaupungin vilkeestä ja siihen yhdistyvästä eteläeurooppalaisen rennosta meiningistä.

Ateenan metro on yksi siisteimmistä metroista, jonka olen koskaan nähnyt, ja suurin osa tärkeimmistä nähtävyyksistä sijaitsee metroasemien lähettyvillä. Jos kyseessä on todellinen pikavisiitti eikä tarkoituksena ole yöpyä kaupungissa, lentoasemaltakin pääsee metrolla helposti esimerkiksi Akropoliin kupeeseen.

Metron käytöltä voi kuitenkin välttyä varsinaisen turistikierroksen aikana, sillä Ateenan tärkeimmät nähtävyydet koluaa kävellenkin.

Kaupungin tärkein nähtävyys on Ateenan Akropolis, joka on Kreikan akropoleista tunnetuin. Usein Akropoliita kuvaavissa valokuvissa esiintyy upea doorilaistyylinen Parthenon-temppeli, joka on myös allaolevassa kuvassa.

Akropoliille kannattaa kivuta, sillä se on paitsi itsessään upea sieltä myös näkee koko kaupungin ja sitä ympäröivän kymmenien kilometrien rakennusten meren.

Raunioille kipuamisessa kannattaa tosin ottaa huomioon oma kunto ja senhetkinen säätila: Jos Ateenaan suuntaa keskikesällä, turistikierrokseen kannattaa varautua terveellä maalaisjärjellä sekä vesipullolla ja varata riittävästi aikaa.

Akropoliin lähettyvillä on Ateenan vanhakaupunki eli Plaka. Plaka on aivan ydinkeskustan tuntumassa – sinne on muutaman minuutin kävelymatka esimerkiksi keskusaukio Syntagmalta.

Plakassa kannattaa käydä kahvilla, syömässä ja ostamassa tuliaisia. Olen syönyt yhden parhaista kreikkalaisista illallisistani eräässä Plakan tavernassa, joskaan en harmikseni muista tuon ravintolan nimeä.

Jos tykkää shoppailla, Syntagmalta lähtevältä Ermou-kadulta löytyy kaikki mitä toivoa saattaa.

Katua kannattaa kävellä muutenkin, sillä se johtaa näppärästi Monastirakin aukiolle, joka on vanhankaupungin laitamilla ja muistuttaa myymälöineen basaaria. Olen kuullut, että sunnuntaisin alueella olisi myös kirpputoripöytiä, mutta tätä en ole koskaan itse todistanut.

Siinä vaiheessa kun suurkaupungin hälinä ja loputon betonikorttelisto alkavat ahdistaa, kannattaa palata takaisin Syntagmalle ja kääntyä toiseen suuntaan.

Syntagman ja parlamenttitalon takana on 15,5 hehtaarin suuruinen National Gardens -puisto, joka kauniine kasveineen ja lammissa räpiköivine kilpikonnineen tuntuu keitaalta suurkaupungin keskellä.

Puiston toiselta puolelta löytyy vanha, antiikin aikainen Panathinaiko-stadioni, johon pääsee tutustumaan muutaman euron pääsymaksulla. Mukaan saa nauhoitetun opastuksen, jota voi kuunnella kuulokkeilla.

Illalla kannattaa suunnata Gaziin. Gazi on aivan Keramikos-metroaseman vieressä, lähellä Akropoliita oleva alue, ja se on täynnä tyylikkäitä baareja, joissa musiikki pauhaa ja drinkeistä saa pulittaa vähän tavallista enemmän. Alueelta löytyy myös gay-baareja.

Muistilista:

  • Mieti, milloin matkustat. Suurin osa turisteista lähtee Kreikkaan kesällä, jolloin Ateena kuitenkin muistuttaa kiehuvaa painekattilaa. Kaupungin keskustasta on matkaa meren rannalle, joten viilentävästä tuulesta saa vain haaveilla. Hyvä ajankohta matkustaa on oman kokemukseni mukaan esimerkiksi helmi-toukokuu, jolloin sää on lämmin tai ainakin jotain sinne päin.
  • Valitse majapaikka esimerkiksi Plakasta, josta löytyy useita kivoja hostelleja ja hotelleja. Vältä Omoniaa ja sen lähikulmia: alueella on useita hotelleja, mutta se on myös huumeveikkojen ja muiden epäilyttävien tapausten suosimaa aluetta.
  • Jos olet opiskelija, nappaa opiskelijakorttisi mukaan. Sillä saa alennusta useimmista nähtävyyksistä tai niihin pääsee kokonaan ilmaisella.
  • Ota mukaan tervettä järkeä. Mielestäni Ateena ei ole sen turvattomampi kaupunki kuin muutkaan Euroopan suurkaupungit, mutta pimeillä kujilla ei kannata seikkailla yksinään. Esimerkiksi taskuvarkaudet ovat yleisiä.
  • Lähde matkaan rennolla asenteella. Julkisen liikenteen lakkojen ja mielenosoitusten luvatussa kaupungissa ei nimittäin hampaita kiristelemällä pärjää.

2 ajatusta aiheesta “Ateena kävellen koluttuna”

    1. Kiitos, tosi kiva kuulla! Ateena on mukava kaupunkikohde, ja jos aikaa on, kannattaa piipahtaa myös jollain lähisaarella, esimerkiksi Eginalla.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: