Pesukone järjesti iltapuuhaa

Olin ajatellut näin sunnuntai-illan ratoksi opiskella hieman tilastotiedettä, selvitellä yhtä työasiaa ja pestä siinä sivussa vähän pyykkiä. Pyykinpesukoneemme päätti kuitenkin toisin.

Ensimmäisen koneellisen kanssa kaikki meni ihan tavallisesti. Toisen kohdalla tuli kuitenkin pieni probleema vastaan.

Kone jumahti ensin huuhtelun kohdalle, minkä sain toimimaan käynnistämällä koneen uudelleen. Mutta sitten kun masiinan olisi pitänyt alkaa tyhjentää itseään vedestä, se tilttasi kunnolla eikä suostunut linkoamaan tai tekemään mitään muutakaan.

pesukone4

Mitä tuommoisessa tilanteessa pitäisi tehdä? Ei mulla ollut hajuakaan.

Yritin kysellä neuvoa Suomessa olevalta poikaystävältäni, muttei hänestäkään etänä ollut apua. Netin aiheeseen liittyvissä artikkeleissa sanottiin, että pitäisi tarkastaa, onko joko nukkasihdissä tai poistoputkessa tukkeuma.

Koneen sai onneksi sammutettua ja tyhjennettyä. Kun kaikkien mahdollisten nappuloiden painelu ja metodi ”kokeilen vielä kerran, auttaako sammuttaminen” eivät toimineet, päätin tyhjentää vedet koneesta manuaalisesti ja alkaa tutkia asiaa enemmän.

pesukone2

Kauhoin rummusta enimmät vedet eli ehkä parikymmentä litraa tarkoitukseen mainiosti sopivalla litran leivontamittakupilla. Loput valutin ulos nukkasihdin kautta.

Ja kappas, eiköhän sieltä valahtanut viimeisten vesien mukana muun muassa kauan kadoksissa ollut ja ilmeisen edesmennyt korvakoruni, klemmareita ja muuta epämääräisen näköistä, suhteellisen ruostunutta sälää. Vanhempani ovat motkottaneet vuosia, että nukkasihti pitää puhdistaa säännöllisesti, mutta kukapa nyt vanhempia kuuntelisi ennen kuin shit really hits the fan.

Sen ohessa, että tällaiset jutut sattuvat aina sunnuntai-iltana, parasta oli ehkä se, että tajusin vasta ongelman ilmaannuttua, ettei minulla olisi hajuakaan siitä, mitä kannattaisi tehdä, jos jotain pitäisi korjata välittömästi enkä osaisi sitä itse tehdä.

Suomessa minulla on aina kerrostalossa asuessani ollut jonkinlainen huoltoyhtiön päivystysnumero. Täällä sellaista ei ole. On vain talon ”hätänumero”, johon vastaa työaikansa ulkopuolella joko talon hallinnollisia asioita hoitava johtaja tai talkkari. Olen ymmärtänyt, että siihen ei todellakaan kannata soittaa ilman hyvää syytä. Sitä paitsi avunsaantiin vierähtäisi varmasti tovi, enkä edes tiedä, kuka esimerkiksi lystin nimeltä putkimies maksaisi.

Sillä hetkellä kun tajusin, ettei koneessa olevia vesiä voi valuttaa suoraan viemäriin, tuli hieman ikävä suomalaista rakentamista. Kylpyhuoneessamme suihku on nimittäin eri tasolla kuin muu lattia, ja viemäri on ainoastaan suihkun alla. Sen jälkeen kun olin valuttanut viimeiset vedet nukkasihdin läpi, lattian kuivaksi moppailuun meni yhtä paljon aikaa kuin koko asian muuhun pähkäilyyn.

pesukone1

Onni onnettomuudessa kuitenkin: vika nimittäin oli kuin olikin tukkeutuneessa nukkasihdissä, ja ongelma oli siis paljon pienempi kuin pelkäsin. Poistoputken tukkeumaa en varmasti olisikaan osannut itse korjata. Kone toimii taas, sain juuri lingottua pesussa olleet litimärät vaatteet ja nyt menen laittamaan ne kuivumaan. Jes!

Sen jälkeen otan jääkaapista oluen ja katson Netflixistä jakson 30 grader i februaria, sillä minä osasin! Opiskelen ja teen töitä sitten taas huomenna.

6 ajatusta aiheesta “Pesukone järjesti iltapuuhaa”

  1. Heh. Remonttireiskan leikkiminen silloin, kun siinä onnistuu, on kyllä ihan mukavaa puuhaa. Onneksi säikähdyksellä selvittiin.

 1. Siis I’m impressed! Mulla on kyllä peukalo ihan keskellä kämmentä (onks tää ees sanonta suomeksi? ruotsiksi ainakin tummen mitt i handen ;D) näiden asioiden suhteen – mä olisin luovuttanut varmaan ihan saman tien.

  1. On se myös suomea. 😉 Tuo oli kyllä oikeasti lopulta niin helppo juttu, että ihan varmasti säkin siitä selviäisit. Onneksi on Google apuna tällaisissa tilanteissa! Ois ollut jokseenkin noloa tilata putkimies toteamaan, että sun korvakoru tämän koneen on tukkinut…

 2. Yksi sana: Youtube. Sen avulla olen opetellut ilmaamaan patterini, kytkemään pesukoenen liitännät oikein, korjaamaan ties mitä ja mm. fileoimaan kissakalan. Jos on joku remonttiongelma olemassa, niin siitä on varmasti joku tehnyt remonttivideon.

  …jollaisia mun varmaan kannattaisi mennä katsomaan, koska ei niin mitään havaintoa, missä meidän pyykinpesukoneessa on nukkasihti.

  1. Haa, kiitos vinkistä! Jostain syystä Youtube ei tullut mieleenikään, mutta seuraavalla kerralla pidän tämän kyllä mielessä.
   Ja heh, nukkasihti on ainakin kaikissa näkemissäni pesukoneissa ollut koneen etuosassa alhaalla. Siellä on sellainen tulppa, joka pyöritellään irti. Vanhempien luona olen kiltisti putsannut kyseistä rööriä, mutta omassa kotitaloudessa se tuppaa kyllä (edelleen!) unohtumaan. 😀

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.