Nojatuolimatka Thessalonikiin

Viimeisinä Lanzaroten-lomapäivinäni etsin luettavaa, kun kotoa mukaan tuodut kirjat oli jo luettu ja yli neljän tunnin lentomatka vielä edessä. Kirjakaupassa käsiini osui Victoria Hislopin The Thread, joka on suomennettu nimellä Elämänlanka.

Kiinnostuin, sillä tykkäsin kovasti Hislopin kirjoittamasta, Kreetalle sijoittuvasta Saaresta – ja koska luonnollisesti tykkään kovasti entisestä asuinmaastani Kreikasta.

thread1

Kuten Saaressa, tässäkin teoksessa tarina alkaa nykypäivästä: englantilais-kreikkalainen, isoisänsä mukaan nimetty Dimitri lähtee vaihto-opiskelemaan Kreikan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Thessalonikiin, missä hän kuulee ensimmäistä kertaa kaupungissa varttuneiden isovanhempiensa tarinan.

Elämänlanka on romaani, jonka henkilöt ovat kuvitteellisia. Historialliset tapahtuvat pitävät kuitenkin paikkaansa. Isovanhemmat alkavat kertoa tarinaansa vuodesta 1917, jolloin isoisä-Dimitri syntyy. Pian hänen syntymänsä jälkeen Thessalonikia kohtaa kuitenkin katastofi: kaupunki syttyy tuleen, ja rikkaan kangaskauppiasisän elättämä perhe lähtee hulppeasta kartanostaan evakkoon Dimitrin äidin perheen omistamaan pieneen asuntoon kaupungin toisella laidalla.

Irini-kadun asunnosta tulee pienen Dimitrin koti, jossa hän varttuu äitinsä, kotiapulaisensa ja naapuriperheiden hoivaamana. Kadulla asuu sulassa sovussa kristittyjä, juutalaisia ja muslimeita: Dimitrin äiti Olga pitää sitä kotoisana, mutta perheensä sijasta lähinnä bisneksiinsä keskittyvä Konstantinos-isä paheksuu.

1920-luvun alussa Ottomaanien valtakunta kuitenkin määrää Kreikassa asuvat muslimit muuttamaan Turkin puolelle ja Anatolian kreikkalaiset Kreikkaan. Dimitrin naapurit vaihtuvat: tutun muslimiperheen kotiin muuttavat Anatoliasta kotoisin oleva Eugenia sekä kolme pientä tyttöä. Heistä yksi on Katerina, jonka kanssa Dimitri ensiksi ystävystyy ja johon hän vanhempana rakastuu.

thread3

Elämänlanka on historiallinen romaani sekä tarina kaikenkestävästä rakkaudesta. Ihmisten sijasta sen tärkein päähenkilö on kuitenkin Thessaloniki.

Kaupunki oli vielä 1900-luvun alussa monikulttuurinen ja eläväinen, mutta  se joutui muutamassa vuosikymmenessä kestämään tuhoisan tulipalon, muslimien karkoituksen, sotaa, kaupungin rajun poliittisen jakautumisen, natsi-Saksan miehityksen ja merkittävän juutalaisvähemmistön lähettämisen keskitysleireille.

Nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa kirja on erityisen kiinnostava, ja parasta siinä onkin sen viihdyttävään muotoon puettu historian oppitunti. Ennen Elämänlankaa en tiennyt Thessalonikin menneisyydestä juuri mitään, vaikka olen asunut siellä pari kuukautta.

Osittain juuri omakohtaisuuden vuoksi kirja iski lujaa: Näin mielessäni kadut ja keskustan rantabulevardin, joille kirjan tapahtuvat sijoittuvat. Vaikka luin kirjan sen alkuperäiskielellä englanniksi, kuulin hahmot mielessäni puhumassa kreikkaa. Siinä mielessä kyseessä oli siis aika upea nojatuolimatka.

thread2

Kirjassa oli kuitenkin omaan makuuni vähän liiankin monta elämänlankaa ja tarinaa. Sellaista pakettia on vaikea pitää täysin kasassa, joten osa tarinoista jää vaillinaisiksi ja tarina tuntuu hieman venytetyltä. Pituutta olisi voinut nipistää jättämällä 2000-luvun Dimitrin kokonaan pois: nyt hänen kertomuksensa jää pinnalliseksi ja turhantuntuiseksi.

Muutamasta risusta huolimatta Elämänlanka edustaa juuri sitä kaunokirjallisuutta, josta eniten nautin: koukuttava tarina, josta myös oppii jotain uutta. Turhaudun joskus lukiessani kaunokirjallisuutta englanniksi, kun en ole asunut englanninkielisessä maassa ja vastaan saattaa tulla paljonkin tuntemattomia, puhekielisiä ilmaisuja. Tämän teoksen englanti oli kuitenkin helppolukuista.

Tykkäätkö sinä historiallisista romaaneista? Osaisitko suositella samantyyppisiä kirjoja?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: