Kiinnostavimmat kirjat, jotka luin alkuvuonna

Vielä ei kannattaisi lesottaa, kun vuotta on jäljellä vielä yli viisi kuukautta, mutta vähän tekee kuitenkin mieli.

Asetin tämän vuoden lukutavoitteekseni 20 kirjaa, ja – ylläripylläri – huomasin kesäkuun lopussa, että olin viime kuun loppuun mennessä lukenut jo yli puolet tavoitteesta eli 11 kirjaa. Nyt on menossa jo kirja numero kolmetoista.

Moni yliopistossa opiskeleva tuttuni sanoo, ettei vapaa-aikana tule luettua, kun opinnoissa joutuu lukemaan niin paljon. Ymmärrän pointin erittäin hyvin. Itsestäkin tuntuu monesti, ettei yksinkertaisesti jaksa, eikä pahemmin kiinnostakaan, lukea enää sivuakaan, kun on istunut kahdeksan tuntia kirjastossa nenä kirjassa.

Suurimman osan ajasta jonkun ihan muun kuin oman alan kirjallisuuden lukeminen kuitenkin rauhoittaa minua ja saa ajatukset pois stressinaiheista. Siksi luen melkein joka ilta ainakin muutaman sivun ennen nukkumaanmenoa (ja kiireisimpinä aikoina se tosiaan on yleensä ehkä kaksi kolme sivua ennen kuin Nukkumatti korjaa). Nyt ”kesäloman” alettua olen suorastaan ahminut muutaman kirjan ihan vain siitä ilosta, että saa kerrankin hyvällä omalla tunnolla lukea romaania vaikka keskellä päivää.

Tässä olisi muutama kiinnostava poiminta niistä alkuvuoden kirjoista. Ehkä sieltä löytyy vähän lomalukemisvinkkejä teillekin.

matilda

Roald Dahl: Matilda

Matildasta tuli minun lempparikirjani jo ala-asteen alussa, kun opettajani luki sitä luokalleni ääneen eka- tai tokaluokalla ollessani. Sittemmin olen lukenut kirjan itse ainakin pari kolme kertaa, viimeksi Lanzaroten-matkalla tammikuussa.

Matilda on muutaman vuoden ikäisenä lukemaan oppinut lapsinero, jonka kotona ei paljon lukemisesta tai koulunkäynnistä, eikä niin kauheasti itse Matildastakaan perusteta. Koulussa Matilda joutuu kamalan rehtorin silmätikuksi, mutta saa onneksi opettajakseen neiti Honeyn, joka näkee Matildan erikoislaatuisuuden.

Matilda on suunnattu varhaisteineille, mutta se on kivaa ja leppoisaa (ja välissä myös vähän surullista) luettavaa myös sitä isommille.

girlfriendinacoma

Douglas Coupland: Girlfriend in a Coma

Douglas Couplandin synkässä teoksessa 17-vuotias, tietämättään raskaana oleva Karen vajoaa koomaan. Kun tytär Megan syntyy, teini-ikäisestä Richardista tulee hukassaoleva isä.

Girlfriend in a Coma kuvaa Richardin, Meganin ja Karenin ystäväpiirin yrityksiä jatkaa elämää ystävän traagisen kohtalon varjossa. Kun Karen lopulta herää, poikaystävä ja koulukaverit ovatkin yhtäkkiä nelikymppisiä: hän itse on henkisesti samanikäinen kuin 17-vuotias kapinallinen Megan.

Girlfriend in a Coma on mielenkiintoinen, erilainen ja koukuttava. Se on yhdistelmä tulevaisuusdystopiaa, teiniangstia ja kolmenkympinkriisiä sekä sitä, miten elämässä kaikki ei aina mene nappiin. Lopulta kaikki menee itse asiassa niin huonosti, että koko maailma tuhoutuu.

Girlfriend in a Coma ei ole lukukokemuksena mikään täysi kymppi mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen. Kirjan jälkeen alkoi tehdä mieli tutustua Couplandin teoksiin enemmänkin: niistä tunnetuin lienee esikoisteos Generation X: Tales for an accelerated culture, josta x-sukupolven käsite tuli tutuksi.

diktaattorin_keittiömestari

Kenji Fujimoto: Diktaattorin keittiömestari

Harrastelijakirjoittajien omaelämäkerroissa tökkii monesti vähän turhan moni juttu: rakenne, sisältö, taustatyön puutteellisuus, tylsä kirjoitustyyli. Samaan aikaan kirjan aihe on silti niin kiinnostava, että tarinan haluaa kuulla kuitenkin – ei kai niitä kukaan muuten kustantaisi.

Salanimellä kirjoittava Kenji Fujimoto on japanilainen kokki, joka työskenteli kolmetoista vuotta Kim Jong-ilin keittiömestarina. Takakannen hehkutuksesta ”taitavasti rakennettuine henkilökuvineen” ja ”Pohjois-Korea-kirjallisuuden helmineen” en ole ihan samaa mieltä, mutta kiinnostava tämä kirja kyllä on: sen kautta pääsee ainutlaatuisella tavalla tirkistelemään Kimin perheen kulisseihin ja näkemään, millainen tyyppi Kim Jong-il oli lähipiirilleen. (Toim. huom. aika absurdi.)

Yksi kirjan mielenkiintoisimmista aspekteista on psykologinen: vaikka Fujimoto tietää Kim Jong-ilin kohtelevan kansaansa hirvittävällä tavalla ja vaikka hän itsekin lopulta lähtee Pohjois-Koreasta, koska maa alkaa poltella vähän liikaa jalkojen alla, hänen kirjoitustavastaan huokuu loppuun saakka häiriinnyttävä ihailu Pohjois-Korean diktaattoria kohtaan.

luciansilmat

Maaria Oikarinen: Lucian silmät

Mielenterveyshäiriöistä puhutaan populaarikulttuurissa edelleen liian vähän ja silloin, kun puhutaan, se tehdään monesti vääristellen. Lucian silmät on iloinen poikkeus.

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava Janna on taidemaalari, joka valmistelee uutta taidenäyttelyään. Maniavaiheessa olevana hän pursuaa energiaa ja suuruudenhulluja ajatuksia. Kuvioihin kuuluvat hetken mielijohteesta tehdyt syrjähypyt ja impulssiostokset. Vastuunottaminen perheestä ei niin kiinnosta, kun elämässä on paljon muutakin. Lopulta Jannalla menee niin lujaa, että hän vajoaa psykoosiin ja joutuu hoitoon.

Lucian silmissä on erityisen hyvää se, miten monesta näkökulmasta se kuvaa mielenterveyshäiriötä: sitä, miten häiriö heijastuu potilaan perheeseen ja arkeen, miten se rajoittaa elämää ja miksi lääkkeitä ei tule aina otettua, vaikka tietää, että pitäisi. Kertojia on useampi, muun muassa Jannan teini-ikäinen tytär.

Kirja on selvästi hyvin omakohtainen. Esikoiskirjailija Oikarinen on itsekin taidemaalari, jolla on diagnosoitu kaksisuuntainen mielialahäiriö. Luultavasti sen takia kirja onnistuu kuvaamaan häiriötä ja sen oireita niin osuvasti, tarkasti ja korvia kuumottavasti.

alittlelife

+ Hanya Yanagihara: A Little Life

A Little Life on täällä vain tällaisena ylimääräisenä mainintana, sillä kirjoitin kirjasta jo aiemmin. Mutta se nyt vaan on paras lukuvinkkini tähän kesään: onhan se paras kirja, jonka olen ylipäänsä lukenut ties kuinka pitkään aikaan. Siksi käytän hyväkseni kaikki tilaisuudet kehua sitä.

Mitä kiinnostavia kirjoja te olette lukeneet tänä vuonna?

2 ajatusta aiheesta “Kiinnostavimmat kirjat, jotka luin alkuvuonna”

  1. Paluuviite: Viisi kirjavinkkiä jouluun – Mielilandia

  2. Paluuviite: Mitä luin vuonna 2017? – Mielilandia

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: