Euroviisuja ympäri Eurooppaa

Euroviisut tulivat ja menivät taas tältä vuodelta.

En tunnustaudu varsinaiseksi viisufaniksi, enkä seuraa Uuden musiikin kilpailua tai usein kisojen karsintojakaan. Lauantain finaali on kuitenkin spektaakkeli, jonka kunniaksi on hauska avata hyvässä seurassa skumppapullo ja kaivaa esiin Euroviisu-juomapelin säännöt.

Toukokuussa tulee monesti matkusteltua, ja Hollanti on viides Euroopan maa, jossa katson Euroviisuja. Päätin pikkuisen muistella, millaista viisumeno on muualla kuin Suomessa.

sandhja sing it away eurovision song contest 2016
Copyright: Andres Putting (EBU)

 

Kreikka 2008, 2009

Kreikkalaiset ovat armottomia viisufaneja.

Ollessani ensimmäistä kesää töissä Rodoksella ihmettelin, kun telkkari pauhasi Euroviisu-aiheista ohjelmaa jatkuvalla toistolla viikon ennen varsinaisia kisoja.

Yksi työkaverini suuttui, kun en suostunut äänestämään silloin Kreikkaa edustanutta Kalomiraa suomalaisesta liittymästäni. Mutta kun en tykännyt biisistä yhtään! Samalla työkaverini ihmettelivät, miksi Suomi lähettää kisoihin niin kummallisia esiintyjiä kuin Teräsbetoni.

Kaksikymppisenä suomalaisena olin keskittynyt lähinnä naureskelemaan Euroviisuille, niiden huonolle musiikilliselle tasolle ja kisoihin liittyville kliseille. Kreikassa tajusin, että jossain muualla homma saatetaan oikeasti ottaa vakavasti.

Kreikalla on ollut viisuissa usein todella tunnettuja esiintyjiä: esimerkiksi maan suosituimpiin artisteihin lukeutuvat Helena Paparizou ja Sakis Rouvas ovat olleet mukana useammin kuin kerran. Paparizoun voittobiisi My Number One toi kisat vuonna 2006 Ateenaan.

Ainakin Kreikan lomakohteissa on erittäin helppo löytää baari, jossa viisulähetystä pääsee seuraamaan isolta screeniltä.

 

Saksa 2011

Viisi vuotta sitten tähän aikaan olin käymässä Berliinissä ystäväni luona. Lauantain viisufinaali-iltana hänen – yllättäen – kreikkalainen ystävänsä järjesti kotonaan viisukatsomon, johon mekin totta kai osallistuimme. Kokemus oli hauska, ja paikalla oli enimmäkseen kaikkialta Euroopasta Saksaan tulleita musiikinopiskelijoita.

Muuten en muista viisuinnon juuri näkyneen Saksassa, vaikka kisat järjestettiin tuolloin Düsseldorfissa ja kisat edellisvuonna voittaneen Lenan Satellite-biisi on ainakin minusta yksi kaikkien aikojen parhaista Euroviisu-tsipaleista.

En osaa sanoa, kuinka helposti Saksasta löytää julkisia kisakatsomoita tai kuinka iso juttu viisut ylipäänsä ovat maassa. Kertokaa ihmeessä, jos tiedätte aiheesta enemmän!

 

Portugali 2015

Tämä oli minulle yllätys: toisin kuin toisessa Etelä-Euroopan maassa Kreikassa, viimevuotisen kokemukseni perusteella Portugalissa Euroviisut eivät juuri tuntuneet ihmisiä kiinnostavan.

Olin viime keväänä viisujen aikaan Portugalissa moikkaamassa veljeäni, ja katsoimme yhdessä karsinnan, jossa Pertti Kurikan Nimipäivät edusti Suomea.

Tarkoituksenamme oli katsoa karsinta opiskelija-asuntolan alakerrassa olevassa baarissa, mutta lopulta selvisikin, ettei Portugalin tv näytä karsintaa suorana! Niinpä piti kaivaa esiin läppäri ja katsoa ohjelma sen ruudulta.

Meidän lisäksemme mukana oli kymmenisen opiskelijaa eri Euroopan maista. Heistä Baltiasta tulleet olivat selvästi kiinnostuneimpia kisoista. Belgialainen poika keskittyi lähinnä naureskelemaan oman maansa perinteisen huonolle menestykselle. Espanjalaiset tuntuivat seuraavan kisaa, kun se nyt siinä sattui pyörimään.

Suomi herätti taas hämmennystä alle kahden minuutin mittaisella punkbiisillään.

 

Hollanti 2016

”Suomen kappaleet ovat aina tosi omituisia”, totesi ruotsalainen kaverini, jonka kanssa juttelimme viisuista perjantaina.

Tämänvuotista biisiä ystäväni ei tosin ollut kuullut. Sandhjan Sing it Away oli mielestäni musiikillisesti aivan täydellistä Euroviisu-kamaa: sopivan korvamatomainen melodia ja kappale, jonka voisin hyvin lisätä soittolistalleni Spotifyssa.

Esitys oli kuitenkin mitäänsanomaton. Miksi suomalaiset ovat vieläkin niin rehellisiä, että kuvittelevat pelkän biisin riittävän?

Tänä vuonna viisuja katsottiin täällä Hollannissa. Olisin halunnut mennä seuraamaan eilistä finaalia baariin, mutta googletteluni perusteella se näytettiin Leidenissä isolta screeniltä vain yhdessä homobaarissa. Baari oli totta kai tupaten täynnä, eli ilmeisesti hollantilaisista löytyy viisukansaa. Kävimme baarin ovella pyörähtämässä, ja kun sisään ei mahtunut, tulimme kotiin seuraamaan finaalia.

Hollannissa viisuihin näytetään suhtauvan aika lailla samoin kuin Suomessakin: asia kiinnostaa ainakin joitakin ihmisiä, muttei loputtomiin asti, kuten vaikkapa Kreikassa. Twitter-feedini täyttyi eilen illalla suomalaisten Euroviisu-kommenteista ja hollantilaisten lehtien minuutti minuutilta aihetta seuraavista uutisista. Ilokseni huomasin, että Hollannin tv ei sentään tarjoa kökköjä käännöksiä biiseille.

Hollannin Douwe Bobin biisi oli muuten tänä vuonna yksi suosikeistani. Vaikka yleisesti ottaen hollantilainen ja etenkin hollanninkielinen musiikki on sanalla sanoen surkeaa, tänä vuonna Euroviisuissa onnistuttiin hyvin ja kappale ylsi yhdenneksitoista.

Hollanti on voittanut viisut viimeksi vuonna 1975 esityksellä, joka tuo epäilyttävällä tavalla mieleen Abban Waterloon. Toivottavasti ensi vuonna Hollanti lähettää kisoihin voittajabiisin. Olisi jo aika saada kisat Amsterdamiin. Mikä muu kaupunki muka sopisi yhtä hyvin viisujärjestäksi?

Katsotteko te Euroviisuja? Millaisia viisukokemuksia teillä on ulkomailta?

6 ajatusta aiheesta “Euroviisuja ympäri Eurooppaa”

 1. Olin Sloveniassa vaihdossa legendaarisena Euroviisu-vuonna 2006 ja paikallisella liittymällä sain annettua Lordille äänen 😀 Meillä oli oma katsomo asuntolan tv-huoneessa, paikalla oli minä ja toinen suomalainen (innokkaana), espanjalainen joka ei koskaan seuraa kisaa (ilmeisesti Espanjassa ei todellakaan ketään kiinnosta) ja puolalainen joka ei ollut koko kisasta koskaan kuullutkaan.

  Asuntolan yhteiskeittiössä oli pirskeet meneillään ja kun mentiin kisan jälkeen Lordia hurraten juhliin, niin ketään ei kiinnostanut pätkääkään 😀 vaikka ihmisiä juhlissa oli useista eri maista. Se siitä viisu-huumasta!

  1. Kiitos kommentistasi, Maira! Hauska kuulla viisukokemuksia Sloveniasta ja saada lisävahvistusta siihen, miten niihin suhtautuminen tosiaan eroaa eri maissa. 🙂 Harmi, että Lordin juhlinta jäi Sloveniassa laimeaksi. Toisaalta itse asuin 2006 Lordin kotikaupungissa Rovaniemellä, ja siellä kyllä juhlittiin varmaan kaikkien muiden edestäkin. 😀

 2. Tää oli hauska kirjoitus! Itse katson viisuja lähinnä jos niihin liittyy hyvät bileet 😀 Pari vuotta sitten katsoin niitä brysseliläisessä baarissa jossa pelattiin juurikin Euroviisu juomapeliä! Minulla on yksi hyvä kaveri joka on täysin koukuttunut Euroviisuihin ja häneltä on aina hauska kuunnella joka vuosi pieni ”summary” sen vuoden viisuista 🙂

  1. Kiitos Laura! Euroviisu-juomapeli brysseliläisessä baarissa on varmastikin ikimuistoinen kokemus. 😀 Minullakin on yksi kaveri, joka on todella suuri viisufani ja olen joskus ollut hänen luonaan Helsingissä jo perinteeksi muodostuneissa Euroviisu-bileissä – joissa totta kai pelataan isolla porukalla juomapeliä. 😀

 3. Ma kylla tunnustan, etta katson mieluusti Euroviisut 😀 UMK:ta en ole oppinut katsomaan, mutta viisuissa on sita jotain! Hauskaa, itsekin on tullut katsottua viisuja aika paljon muualla kuin Suomessa! Mutta miksi Australia oli tanakin vuonna mukana? Luulin sita viime vuonna vain joksikin poikkeukseksi.

  1. Viisuissa on sitä jotain. Ei niitä ehkä jaksaisi, jos pitäisi katsoa useammin kuin kerran vuodessa, mutta näin on hyvä. 😀 UMK:ta en minäkään ole seurannut.

   Australian mukanaolo tänä vuonna ihmetytti muakin. Saa nähdä, onko se vielä ensi vuonnakin mukana ”poikkeuksellisesti”.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: