Pala Kreikkaa Helsingissä

Viime vuoden aikana minulle on selvinnyt jotain: mulla on selkeästi Kreikka-tutka.

Olen viime aikoina päätynyt monta kertaa kahville tai lounaalle random-ravintolaan, joka on vain jotenkin kivanoloinen ja kumman kutsuva. Sitten sisällä kahvia tai teetä lipittäessä on selvinnyt, että paikkaa pyörittää joku kreikkalainen.

Selvästi eurokriisi on saanut aikaan myös jotain hyvää ainakin helsinkiläisen näkökulmasta katsottuna. Kreikasta Suomeen palattuani kaipasin nimittäin kaikkein eniten entisen asuinmaani kahvilakulttuuria.

Tänään päätin ehdottaa ystävälleni, että näkisimme kahvin ja kuulumisten vaihdon merkeissä Citykäytävään viime vuonna ovensa avanneessa La Crêperie Caféssa. Olen monta kertaa aiemmin ohittanut sen. Yhtä usein olen kuolannut mielessäni makeita lättyjä, joita tulee monesti syötyä vain matkoilla.

Olen vähän skeptinen ydinkeskustan kahviloiden suhteen. Ne yllättävät nimittäin harvoin erityisen myönteisesti. Myös tämän kyseisen kahvilan kohdalla pelkäsin pettymystä.

Ihan turhaan. Sain välipalaksi todella hyvän makean krepin, jonka täytteenä oli banaania, pensasmustikoita, murustettua keksiä ja vaahterasiirappia. Toisaalta ei kai lättyjen paiston mitään rakettitiedettä pitäisikään olla? Siitä huolimatta Helsingistä on pitkään puuttunut kunnollinen niitä myyvä kahvila (tai sitten minä en ole sitä löytänyt).

Helsingin hinnat (reilut 10 euroa täytetystä makeasta lätystä) toki kirpaisevat etenkin Teneriffalla olon jälkeen, mutta se ei ole tämän kyseisen kahvilan vika vaan paljon isompi ihmetyksen aihe.

Siinä syödessä sitten huomasin kahvilan seinällä lukevan, että paikka myy myös kreikkalaista frappea. Olin varma, että kukaan muu kuin kreikkalainen ei erikseen ilmoita kahvin olevan kreikkalaista.

Ja kyllä. Pian tarjoilija – varsin mukava ja ystävällinen sellainen muuten – alkoi puhua kokin kanssa suosikkikieltäni. Tutka vei taas oikeaan paikkaan.

 photo IMG_20150318_155205.jpg  photo IMG_20140913_155116.jpg

Näissäkin paikoissa voi nauttia kreikkalaisesta fiiliksestä:

Nuppu Kalliossa. Viihtyisässä Nupussa on tarjolla muun muassa lounasta Etelä-Euroopan ja Lähi-idän twistillä, hyvää kahvia ja ainakin aikaisemmin myös kreikkalaisia iltoja. Vaikka Nupun ruokakin on tosi hyvää, Kalliossa asuessani kävin siellä kuitenkin ensisijaisesti ihanan, Ateenasta Helsinkiin muuttaneen naistarjoilijan vuoksi. Hän sai minut aina niin hyvälle tuulelle.

Veggie Munkkiniemessä. Veggiekin on avannut ovensa viime vuonna, ja nimensä mukaisesti se tarjoaa kevyttä kasvisruokaa sekä muun muassa suolaisia piiraita. Ruuan lisäksi tykkään varsinkin Veggien kauniista sisustuksesta, jossa leikitellään vaaleilla puupinnoilla.

Gran Delicato Kalevankadulla, Galleria Esplanadissa ja Fredrikinkadulla. Gran Delicatolla on tosiaan jo useampi kahvila – ilmeisesti kysyntää riittää! Itse olen käynyt Kalevankadun kahvilassa, ja siellä parasta on paitsi se frappe kuumana kesäpäivänä myös sisustus, joka saa oikeasti luulemaan, että on Kreikassa.

 photo 20140308_192219.jpg
Bouzouki-tunnelmaa Nupussa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: