Ulkomaille muutto: miten tavaroista eroon?

Se on nyt sellainen juttu, että minun pitäisi huomenna illalla suunnata kohti Amsterdamin lentokenttää! Kesä on mennyt kyllä ihan yhdessä hujauksessa, ja on haikeaa sanoa heipat Helsingille, ystäville täällä ja mukavalle työpaikalle, jossa olen viime kuukaudet viihtynyt.

Päivät on kyllä olleet niin täysiä, että on vaikea käsittää vieläkään koko muuttoa. Siitä huolimatta olen jotenkin onnistunut taikomaan makuuhuoneeseen kasan täysiä pahvilaatikkoja ja olohuoneen lattialle melkein täyden matkalaukun. Jälkimmäinen lähtee mukaan huomenna, laatikot tulevat perässä myöhemmin.

Olemme pallotelleet tässä jo kuukausia sillä, mitä teemme tavaroille, jotka haluamme pitää. Koska Hollantiin muutto on näillä näkymin toistaiseksi pysyvää laatua, päädyimme siihen ratkaisuun, että kuljetutamme tavarat uuteen kotiin. Paljosta on kuitenkin luovuttu ja tarkoitus vielä luopua, ja siitä lisää seuraavaksi.

aleksis kiven kadun kirppis 1

Ylimääräiset vaatteet

Olen viime vuosina käynyt tasaisin väliajoin läpi vaatekaappiani ja lahjoittanut vähälle käytölle jääneitä vaatteita kavereille ja UFF:lle sekä myynyt niitä itse Huuto.netissä, kirpputoreilla ja Facebookin kierrätysryhmissä.

Kumma homma: Ajattelen aina, ettei minulla ole erityisen paljon vaatteita. Silti niitä on ilmeisesti yli tarpeiden, kun jatkuvaan karsimiseen on varaa.

Alkukesästä tein taas inventaariota vaatekaappiini ja sain hyvin myytyä vaatteitani Facebookissa. Huuto.net toimi huonommin, siellä on varmaan nykyään yksinkertaisesti liikaa tavaraa myynnissä.

Elokuun alussa vein vielä lisää vaatteita ja muitakin tavaroita Manskun Majakka -kirppikselle Meilahteen. Valitettavasti myynti ei vetänyt ihan niin hyvin kuin olisin toivonut. Myyjän mukaan kesän ensimmäiset pitkään jatkuneet lämpimät saat näkyivät vähässä kävijämäärässä. Mutta omat saatiin takaisin ja se on pääasia!

Eilen sunnuntaina olin vielä muutaman tunnin myymässä kamojani Dallapénpuistossa Aleksis Kiven kadun puistokirppiksessä (kuvissa). Ihanaa, että Helsingissä on tällaisia tapahtumia. Jotain meni taas kaupaksi, ja sain samalla ehkä vähän rusketustakin.

Osa meidän tarpeettomista vaatteista mennee vielä lahjoituksena vastaanottokeskukselle tai kierrätyskeskukseen.

aleksis kiven kadun kirppis 2

Kirjat

Yritin myydä kirjojani kirpparilla, mutta huonolla menestyksellä. Eivätkö ihmiset enää oikeasti lue samalla tavalla kuin ennen vai mistä kiikastaa?

No, onneksi on antikvariaatit. Pari viikkoa sitten raahasin pari kassillista kirjoja yliopiston  Sofian antikvariaattiin ja Senaatintorin antikvariaattiin.

Melkein kaikki kirjat olivat melko uusia ja hyväkuntoisia, joten ne myös kävivät kaupaksi. Sofian antikvariaatti on yliopiston kirjaston vieressä, joten se ostaa lähinnä tietokirjoja. Romaanit ja pari sanakirjaa kelpasivat Senaatintorin myymälään.

Antikvariaatteihin myymällä ei rikastu – sain itse kirjoistani yhteensä 18 euroa – mutta tärkeintä on minusta se, että tavaran saa kiertoon. Mikä on toiselle turhaa, voi olla toiselle aarre ja niin pois päin. Olen aikaisemmin vienyt kirjoja myös kirjastojen kierrätyshyllyihin, ja sieltä ne tuntuvat menevän tehokkaasti kiertoon.

aleksis kiven kadun kirppis 4

Vanhat kodintekstiilit

Kävin keväällä läpi liinavaatekaappiamme, ja koska tiesin mahdollisen muuton lähestyvän, luovuin suosiolla kaikista kulahtaneista ja useamman vuoden ikäisistä jutuista. Vanhoja pyyhkeitä ei todellakaan viitsi myydä eteenpäin, mutta onneksi niitäkin voi lahjoittaa, ainakin eläimille.

Otin toukokuussa yhteyttä Helsingin eläinsuojeluyhdistykseen, ja kysyin voisiko vanhoja lakanoita ja pyyhkeitä lahjoittaa heille. He ottivat tavarat ilomielin vastaan.

Tarpeettomaksi jääneitä verhoja ja päiväpeitto on päätynyt ystävilleni. Vanhat, huonoon kuntoon menneet tyynyt vein Finlaysonin myymälään kierrätettäväksi. Sisustustyynyjä ja -tyynyliinoja olen antanut kavereille ja myynyt puistokirppiksessä.

Huonekaluista yksi kirjahyllymme on jo löytänyt uuden kodin. Sohvastakin on eräs kaverin kaveri kiinnostunut. Tori.fi on aiemmin toiminut ihan hyvin huonekalujen myyntipaikkana. Onko teillä kokemuksia jostain toisesta foorumista?

Paljosta turhasta pääsee muuten eroon, kun käy läpi työpöydän laatikkoja. Miksi olen jo monta muuttoa raahannut mukanani jotain kolmen vuoden takaisia verokortteja ja jotain ikivanhoja sähkösopimuksia?! Onneksi en ole saanut palkkakuitteja enää vuosiin paperisina. Se, jos mikä on turhaa roskaa, kun tiedot voi säilyttää myös digitaalisessa muodossa.

Muuttaminen on tympeää (ehkä etenkin ulkomaille lähtiessä), mutta toisaalta on tämä tavaravuoresta eroon hankkiutuminen vapauttavaakin. Ehkä seuraavan asuntoon tulee ostettua vain täysin tarpeellisia juttuja…

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: