Sääpäivitys

Kun olin muuttamassa Hollantiin, minua peloteltiin ”Suomeakin surkeammilla säillä”.

Ajattelin itsekin manavaani maavalintaani varmasti viimeistään siinä vaiheessa, kun on tullut sotkettua pyörällä viikkokausia kestäneessä kaatosateessa marraskuun pimeydessä.

Turhaan.

Ensimmäinen Hollannin-syksyni ja -talveni ovat yllättäneet iloisesti. Olen ollut onnekas, sillä marraskuu oli kuulemma lämpimin vuosikymmeniin. Vettä on toki tullut, mutta vähemmän kuin pelkäsin.

Yksi asia on vaatinut vähän opettelua: täällä sää vaihtuu nopeasti. Jos aurinko paistaa aamulla ja suunnittelee lähtöä ulkoilemaan, kannattaa mennä heti. Tunnin päästä taivaalta saattaa jo sataa pieniä, vihaisia mummoja. Mutta siihen ja tyylittömään sadetakkiin sonnustautumiseen tottuu, ja kännykkään asennettu buienalarm eli sadevaroitin toimii luotettavasti.

Se, mihin en usko tottuvani koskaan, on pohjoismainen kaamos. Täälläkin on pimeää, mutta kaikki mehut imevä synkkyys saapuu syksyllä paljon loivemmin ja jää pahimmillaankin tuntien päähän suomalaisesta pimeydessä. Tällä hetkellä valoa riittää kahdeksasta puoli kuuteen, ja koko ajan harpataan lähemmäs kesää.

Varsinainen talvi tuli tänä vuonna myöhään ja vain piipahtamaan. Viime viikonloppuna maa oli ensimmäistä kertaa kuurassa, ja muutaman päivän sen jälkeen varpaat ja sormetpäät tahtoivat jäätyä pyöräillessä. Tänään olikin sitten jo kevät. Aurinko tuli välillä pilven takaa lämmittämään, ja juoksulenkin puolivälissä jouduin riisumaan tuulitakin ja juoksemaan pelkässä t-paidassa. Tai siis sain tehdä niin.

Että sori vaan, kotimaani Suomi, mutta ainakin tällä kertaa parhaiden säiden kilpailussa Hollanti kyllä päihitti sinut.

cronestein leiden

Kuva tämänpäiväiseltä juoksulenkiltä.

2 ajatusta aiheesta “Sääpäivitys”

  1. Parempi tosiaan varautua pahimpaan, niin pääsee yllättymään positiivisesti 🙂 Mua nauratti eilen, koska lämpöasteet on nousseet lähemmäs nollaa (pakkasasteita on Helsingissä enää ihan muutama), joten jätin housujen alta ylimääräiset sukkis- ja kalsarikerrokset pois sillä seurauksella, että koko päivän oli jotenkin alaston olo. Pelästyin melkein, että oonko lähtenyt ilman housuja, kun olo oli niin kevyt! 😀 Tuntui huikealta kävellä ulkona, ilman että koko naama jäätyy alta aikayksikön.

    1. Näin kai se on joskus. 😉 Tämän ikäisenä kun on ehtinyt jo matkustella enemmän kuin kaksikymppisenä, ei oikein osaa esim. Hollantiin suhtautua ennakkotietojen perusteella minään paratiisina, joten on ollut kyllä mukava huomata, että ilmastollisia eroja Pohjoismaihin verrattuna kuitenkin on.

      Hih, voin niin samaistua tuohon tunteeseen, kun voi pitkästä aikaa jättää kalsarit tai ylimääräiset sukkahousukerrokset kotiin. Samaan aikaan tosiaan alaston ja ihanan kevyt olo. 😀

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: