Oodi saunalle

Luulenpa, että vain toinen suomalainen, joka ei ole kuukausiin päässyt saunomaan, tietää tämän tunteen: Sen, miltä tuntuu kun voi pitkästä aikaa mennä lämmittelemään saunaan, heittää löylyä kiukaalle ja kuunnella kun vesi sihisee kivillä.

Kun antaa ihon hikoilla itsensä puhtaaksi ja lihasten rentoutua lämmössä. Kun sulkee silmät ja hetken aikaa vain on. Ja nauttii olostaan.

Loppu saunomistauolle

Viikonloppu meni minilomaillessa Rotterdamissa. Kävimme joulumarkkinoilla ja viime vuonna avatussa, upeassa markkinahallissa, ja asuimme pilkkahintaan päärautatieasemaa vastapäätä olevassa viiden tähden hotellissa.

Ylivoimaisesti parasta reissussa oli kuitenkin merimieskirkon sauna, jonka olin varannut meille tunniksi jo monta viikkoa sitten.

Edellisen kerran olin saunonut neljä kuukautta sitten vielä asuessani Helsingissä. Tämä taisikin olla minulle pisin saunomistauko moneen vuoteen.

Oma sauna minulla on ollut viimeksi Rovaniemellä asuessani yli kuusi vuotta sitten, mutta Pitäjänmäellä meillä oli kerran viikossa oma saunavuoro ja kolme kertaa viikossa mahdollisuus käydä lenkkisaunassa. Sitä ennen motivoin itseäni kuntosalille lähinnä sillä verukkeella, että hikoilun jälkeen pääsee nauttimaan löylyistä.

rotterdamin merimieskirkon sauna

Parasta ja puhdistavaa

Olen aina rakastanut saunomista, ja lapsuudenkodissani saunottiin monta kertaa viikossa.

Lauantaina pohdin, mikä siinä mahtaakaan olla niin ihanaa ja koukuttavaa. Oikeastaanhan se lauteilla hikoilu tuntuu viiden, kymmenen minuutin jälkeen lähinnä tukalalta.

Mutta toisaalta ei ole mitään ihanampaa kuin mennä lämmittämään talviviimassa kohmettuneita varpaita ja sormenpäitä saunaan. Tai antaa kaiken kuonan valua pois iholta sen jälkeen, kun on päivän juossut paikasta toiseen.

Etenkin näin muutaman kuukauden tauon jälkeen huomaa, miten saunominen puhdistaa. Saunan jälkeen iho tuntuu pehmeältä, näyttää kuulaalta ja tuoksuu saunanraikkaalta. Ei paljoa huvita meikata, vaikka olisikin vielä lähdössä syömään saunan jälkeen.

Onneksi seuraavaa saunomiskertaa ei tarvitse odottaa kuukausia. Ensi viikonloppuna saa taas saunoa Suomessa!

rotterdamin merimieskirkon sauna

3 ajatusta aiheesta “Oodi saunalle”

 1. Heh! Juuri päinvastaisen fasepäivityksen heitin eilen tyyliin: ”Käytettiin tänään tuota huonetta, missä on kuuma… MIkäs se nyt olikaan nimeltään… Aaa, sauna!”

  Mä olen se nyhverö, joka istuu siellä alimmalla astinpenkillä kyyryssä ja yrittää hivuttaa ovea auki, ettei tukehdu sinne saunaan… Mä en etenkään kesäkuumalla ymmärrä suomalaisten vimmaa saunoa. Välillä tuntui, kuin olisin loukannut suomalaisten tunteita, kun he kysyivät minulta Kanarialla: ”Mitäs kaipaat Suomesta? Varmaan saunaa!” ja vastasin, että en todellakaan, tuolla ulkona meillä on ihan tarpeeksi saunaa… Jos jotain kaipaan, se on hiihtämistä keväthangella järven jäällä…

  Mutta teidän minireissu saunoineen ja viiden tähden hotelleineen kuulostaa mainiolta!

  1. Hauska kuulla! Tämä taitaa olla toinen kerta elämässäni, kun kuulen, että joku ei pidä saunomisesta. Ensimmäisellä kerralla sanojana oli kaverini brasilialainen poikaystävä. Mutta voihan tosiaan olla, että moni ei kehtaa suomalaiselle moista paljastaa. Sauna on meille niin tunteita herättävä asia. 😀

   Tuota en olekaan itse asiassa koskaan miettinyt, että tekisikö kunnon helteillä mieli saunoa. Luulen, että tykkään saunomisesta senkin takia niin paljon, että mulla on oikeastaan aina alle 25 asteen lämpötiloissa kylmä, enkä muista kertaakaan Suomessa ajatelleeni, että olisi liian kuuma ilma saunoa.

   Teneriffalla kaipasin saunaa jatkuvasti, kun oltiin siellä vain se talvi ja meidän asunnossa oli ikkunat pohjoiseen päin ja sisällä jatkuvasti kylmä. Mutta toisaalta tuskinpa oisin Kreikassa asuessani pahimpien 40 asteen helteiden aikaan halunnut enää päivän töissä hikoiltuani saunomaan. 😛

 2. Paluuviite: Reissuvuosi 2015 – Mielilandia

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: