Tällaista on pääsiäisenvietto Kreikassa

En ole moneen vuoteen varsinaisesti viettänyt pääsiäistä. Lapsena virpominen palmusunnuntaina ja äidin piilottamien suklaamunien etsintä pääsiäissunnuntaina kuuluivat toki ohjelmaan, mutta sen kummempaa juhlintaa asiaan ei ole kuulunut. Paitsi vuosina 2008 ja 2009, jolloin olin pääsiäisenä Kreikassa.

Kreikan väestöstä noin 98 prosenttia on ortodokseja, ja ortodokseille pääsiäinen on kirkkovuoden tärkein juhla. Jos on maassa juhlapyhien aikaan, juhlinnalta tuskin voi välttyä – eikä toki kannatakaan, sillä se on ihan näkemisen arvoista.

kreikan_pääsiäinen4

kreikan_pääsiäinen3

Kreikassa on tapana valmistautua pääsiäiseen paastoamalla. Paasto alkaa karnevaalien päätyttyä ja kestää 40 päivää. Käytännössä se tarkoittaa usein lihansyönnin välttelyä. Se lienee hankalaa useimmille kreikkalaisille, joten vahinko otetaan juhlinnan alettua kunnolla takaisin.

Varmasti tunnetuin kreikkalainen pääsiäisruoka on vartaassa hartaudella grillattu kokonainen lammas, jota syödään pääsiäissunnuntaina. Heti paaston päätyttyä, lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kreikkalaiset syövät kuitenkin magiritsaa. Se on keitto, joka perinteisesti valmistetaan karitsan sisäelimistä ja joka toimii pehmeänä laskuna ennen varsinaisen mässäyksen alkua.

Kasvissyöjänä olen kuullut Kreikassa aika monta kertaa, että voi sua raukkaa, kun et voit syödä pääsiäispöydästä mitään muuta kuin salaattia. Onneksi kreikkalainen salaatti on ihanaa ja ainahan voi popsia suklaamunia! (Wikipedian mukaan magiritsaa tehdään myös sieni-kasviversiona, mutta jostain kumman syystä en ole ikinä törmännyt tähän versioon.)

Keväällä 2009 vietin pääsiäistä Ateenassa ja pääsin osallistumaan erään paikallisen hostellin pääsiäissunnuntain juhliin. Hostellin aurinkoisella kattoterassilla grillattiin totta kai lammasta, mutta onneksi sitä salaattiakin oli tarjolla yltäkylläisesti.

kreikan_pääsiäinen2

kreikan_pääsiäinen1

Kreikassa on tapana käydä pääsiäisviikon aikana kirkossa useammin kuin kerran, mutta paaston päätyttyä pääsee myös juhlimaan. On tavallista, että ihmiset suuntaavat baariin pääsiäislauantain ja -sunnuntain välisenä yönä sen jälkeen, kun ovat ensin käyneet jumalanpalveluksessa sekä syöneet yhdessä perheen kanssa.

Tai näin olen ainakin monelta ihmiseltä kuullut. Ateenassa yritin todistaa omin silmin tuota juhlintaa. Lähdimme sveitsiläisen ystäväni kanssa illanviettoon Thissioon, keskustassa olevalle baarialueelle, mutta koska kello oli ”vasta” kaksitoista tai yksi, saimme istua baarissa kahdestaan.

Mitä luultavammin olimme liikkeellä (ja luovutimme) aivan liian aikaisin, kun emme roikkuneet paikan päällä paria tuntia pidempään – hulluja nuo eteläeurooppalaiset aikatauluineen!

kreikan_pääsiäinen6

kreikan_pääsiäinen5

Kreikan ortodoksikalenterissa pääsiäinen on monesti eri aikaan kuin katolilaisessa kalenterissa. Tänä vuonna kreikkalaiset juhlivat pääsiäistä viikkoa myöhemmin kuin esimerkiksi suomalaiset. Ehkä joku teistä ehtiikin todistamaan juhlintaa?

Postauksen kuvat eivät todellisuudessa juuri liity pääsiäiseen, sillä valitettavasti en löytänyt muistitikkukätköistäni juhlaan liittyvää materiaalia. Sen sijaan kuvissa esiintyy Monolithoksen kylässä Rodoksella oleva kappeli. Kävin vuorenrinteellä olevassa kappelissa syksyllä 2008. Sieltä on aika kivat maisemat!

 

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: