Se parempi Dam

Kun suunnittelin lähtöä Hollantiin, kuulin aika monesta suusta sanat ”sitten kun sä lähdet sinne Amsterdamiin”. Korjasin luultavasti yhtä monta kertaa, etten ole menossa Amsterdamiin vaan Leideniin. Mitä sitten, vaikka ehkä yksi sadasta suomalaisesta on koskaan edes kuullut moisesta paikasta?

Olen iloinen, etten asu Amsterdamissa. Minusta on ihanaa asua pienessä kaupungissa, jossa pyörällä pääsee vartissa käytännössä mihin tahansa mutta jossa on silti eläväistä ja aivan riittävästi palveluita. Ja jos asuisin tai joskus asun isommassa hollantilaisessa kaupungissa, valintani tuskin on Amsterdam. En ole toistaiseksi tykästynyt paikkaan lainkaan.

Sen sijaan on toinen Dam, joka on paljon kivempi ja johon olen nyt pikkuisen ihastunut. Se on tietysti Rotterdam, Hollannin toiseksi suurin kaupunki.

2015-10-01%2003.24.00%201

2015-10-01%2005.34.37%201(1)

Minulla oli lähes koko viime viikko vapaata yliopistolta, joten ystäväni tuli Suomesta käymään. Torstaina suuntasimme junalla puoli tuntia etelään, Rotterdamiin.

Mitä tiesin kaupungista etukäteen?

Sen, että siellä on yksi Euroopan suurimmista satamista (kolmanneksi suurin, kertoi Wikipedia myöhemmin). Näin suomalaisnäkökulmasta on oleellista, että siellä on myös merimieskirkko, josta saa ilmeisesti kaikkia Suomi-herkkuja.

Tiesin myös sen, että Rotterdamin keskiaikainen keskusta pommitettiin toisen maailmansodan aikaan maan tasalle. Siksi kuvissa Rotterdam näyttää usein vain etäisesti Hollannilta.

Olin etukäteen varma, että moderni, jopa futuristinen arkkitehtuuri ei olisi minun juttuni. Fanitan yleensä kivitaloja, erkkereitä ja harjakattoja. Kuinka väärässä olinkaan – Rotterdamhan on kuin valtava nykytaiteen museo!

2015-10-01%2005.48.01%201

2015-10-01%2005.49.58%201

2015-10-01%2005.57.52%201

Kävin vasta äsken läpi kännykkäni kuvia päiväreissultamme, ja olin jo vajaassa viikossa unohtanut, miten paljon niitä oli. Olimme kaverini kanssa varmaan kahden minuutin välein kuvaamassa vähän mitä sattuu. Taas aivan outo talo, pakko kuvata! Onnea on Instragramissa aktiivinen toimittajakaveri, jonka seurassa ei tarvitse miettiä, kehtaako kameran ottaa taas esiin.

Mutta kyllä me teimme muutakin kuin kuvasimme. Matkustimme ratikalla ensin väärään ja sitten oikeaan suuntaan. Yritimme käydä valokuvamuseossa, jonne kerkesimme kuitenkin harhailun vuoksi liian myöhään. Ihastelimme upeita siltoja ja joimme kahvia ketjukahvilaksi aivan erinomaisessa Bagels & Beansissa.

2015-10-01%2006.52.29%201

2015-10-01%2007.44.55%201

Päivän lopuksi kiertelimme myös kivassa eko-ostoskeskuksessa De Groene Passagessa, josta ostin Pandan luomulakritsia (!) ja teetä.

Hollannissa ei hirveästi näe buffet-ruokapaikkoja, mutta Groene Passagessa oli sellainen kiva ruokapaikka, jonka vastine Helsingissä olisi ravintola Silvoplee. Toivon, että pääsen sitä vielä joskus kunnolla testaamaan, sillä nyt vatsassa oli tilaa vain cappucinolle ja jäätelölle.

Rotterdam oli valloittava, ja menen toivottavasti sinne pian uudestaan. Ja te, jotka matkustatte joskus Hollantiin, käykää nyt ihmeessä tekin jossain muuallakin kuin Amsterdamissa – vaikka sitten tuolla toisessa Damissa.

2015-10-01%2007.45.22%201(1)

2015-10-01%2007.47.14%201

9 ajatusta aiheesta “Se parempi Dam”

 1. Tuo on totta, että Hollanti yhdistetään aina Amsterdamiin. Kiva oli lukea juttua ja nähdä kuvia muualtakin Hollannista. Oliko junamatka muuten kallistakin lystiä?

  Tän vois tietty googlatakin, mutta mutisenpa tässäkin ääneen, että mitähän tuo -dam-loppu noissa kaupungeissa tarkoittaa? Onko se pato, niinkuin englannista ensimmäisenä tulee mieleen?

  1. Kiva kuulla! Hollanti on (onneksi) paljon muutakin kuin Amsterdam. Junailu on täällä suunnilleen yhtä kallista kuin Suomessakin, mutta täällä asuessa saa onneksi lipuista matkakortilla alennusta ja toisaalta välimatkat ovat lyhyitä. Menopaluu Leidenistä Rotterdamiin maksaa normaalisti noin 15 euroa.

   Mun käsittääkseni dam tarkoittaa myös hollanniksi patoa. En tiedä, mikä Amsterdamin ja Rotterdamin nimien alkuperä tarkalleen ottaen on tai onko niistä edes olemassa yksimielisyyttä. Pato-sana on kuitenkin näin alavassa maastossa ihan ymmärrettävä. 😉

 2. Mä en tykännyt k anssa Amsterdamista ollenkaan…en sitten yhtään 😀 Pitää ehkä joskus kokeilla Rotterdamia sitten 😉

  Mikä muuten siinä on että kaikki olettaa aina että menee sinne isoimpaan kaupunkiin. Silloin kun alotin Skotlannissa opiskelut moni puhui vielä monta vuotta sen jälkeenkin, että ”mites ne opiskelut siellä Lontoossa sujuu?”. Teki mieli aina korjata, että tämä on yhtä tyhmä kysymys kun kysyisit että miten Helsingissä sujuu kun oikeasti asuisin Rovaniemellä…

  1. Kannattaa! Ja Hollannissa on vaikka mitä kivoja pienempiä paikkoja. Jos tuut joskus esim. Leideniin, niin näytän mielelläni paikkoja. 😉

   Voi ei, Lontoon ja Aberdeenin (?) sekoittaminen kyllä menee jo pahemman kerran metsään! Mä ainakin miellän Skotlannin jo eri maaksi, vaikkei se sitä (ainakaan vielä) olekaan.

   Mutta just noinhan se on: pääkaupunki edustaa monille sitä koko maata. Mä toki asun vain 40 kilometrin päässä Amsterdamista, joten välimatka on olematon. Leiden on kuitenkin monta kertaa pienempi ja aivan erilainen kaupunki kuin Amsterdam, joten siinä mielessä sekoittaminen tuntuu itsestä oudolta. Tosin eipä sillä, että olisin itse ollut yhtään parempi ja tiennyt Hollannista juuri tuon enempää ennen kuin tänne muutin. 😛

 3. Voi miten olisin halunnut alkutalvesta pysähtyä Rotterdamissa kun tehtiin oikein todella nopea visiitti Amsterdamiin ja Brysseliin. Miekään en ole Amsterdam-fani, mutta hauska siellä oli pari päivää viettää. Luokkakaverini olivat vaihdossa Alkmaarissa ja sekin oli kuulemma kaunis kaupunki 🙂

  1. No, sulla on ainakin hyvä syy tulla takaisin Hollantiin. 🙂 Onhan siellä Amsterdamissa varmasti myös kivoja juttuja, mutta niitä joutuu vähän etsimään. Aion yrittää lähiaikoina jonkun paikallisoppaan kanssa! Alkmaarista en tiedäkään mitään, mutta täytyy tutustua. 🙂

 4. Paluuviite: Lämmintä syksyä ja minireissuja | Matkakuume

 5. Paluuviite: Reissuvuosi 2015 – Mielilandia

 6. Paluuviite: Kolme keväistä juttua – Mielilandia

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: