Rovaniemen (ja ehkä koko Suomen) parhaat burgerit

Yhdeksän vuotta sitten kun asuin Rovaniemellä, ilahduin ja innostuin yhdestä ravintolatulokkaasta erityisen paljon.

Valtakadun ja Harrikadun kulmaan avasi ovensa Kauppayhtiö, kahvila jossa kaikki oli kaupan. Konsepti oli rovaniemeläisittäin tuore ja paikka sopi mainiosti Harrikadulla olevan Tuhattori-kirpputorin kylkeen.

Rovaniemellä ravintolaskeneä hallitsevat raivostuttavan voimakkaasti tasapäistetyt S-ryhmän ravintolat. Olen itsekin ollut Rollossa S-ryhmällä töissä ja viettänyt monet illat Amarillossa ja Doriksessa. Silti ja juuri siksi toivotin enemmän kuin innoissani tervetulleeksi kaupunkiin Kauppayhtiön täytettyine patonkeineen ja käytettyine pöytineen. Tuolloin kyseessä oli nimenomaan kahvila, jolla ei vielä ollut esimerkiksi anniskeluoikeuksia.

Myöhemmin Kauppayhtiö muuttui ilta-aikaan baariksi. Sitten patongit katosivat listalta ja tilalle tuli hampurilaisia ja pizzoja. Se voisi pikkukaupungissa tarkoittaa auttamattomasti alamäkeä, mutta ei Kauppayhtiöllä.

Poroa kasvissyöjälle

Piipahdin viikonloppuna vanhoilla kotikulmilla ja kävin ensimmäistä kertaa testaamassa KY:n burgereita, joista olen kuullut paljon hyvää. Listalla on kattava valikoima eri vaihtoehtoja. Kaikki hampurilaiset saa myös kasvispihvillä, mikä on paitsi mahtavaa myös toki enenevissä määrin tarpeen, kun puhutaan aika hipsteriuskottavasta ravintolasta.

Minä poikkesin kuitenkin tällä kertaa kasvisruokailijalinjastani ja otin listalta poroburgerin. En muista koskaan aiemmin syöneeni porosta tehtyä pihviä, joten uteliaisuus vei voiton. Olen myös sen verran lappilainen, että poronliha on mielestäni aina ollut parasta mahdollista lihaa, enkä nykyään oikeastaan muuta punaista lihaa syökään. Ehkä se on se riistaisan voimakas, vapaasti eläneen eläimen maku.

kauppayhtiouml2

kauppayhtiouml3

Ja tällaista se oli…

Hampurilaisella lähti nälkä ja tuli hyvä mieli. Mieleen jäivät etenkin mediumiksi – ei kuivan kypsäksi – paistettu pihvi, puolukkamajoneesi ja pehmeä, suussasulava mutta ei kuitenkaan höttöinen sämpylä. Nam!

Ranskalaisista joutuu valitettavasti maksamaan erikseen, mutta toisaalta ne olivat erillisen hintansa väärtejä. Itse tehtyjä, rapeita mutta ei kuivia, hieman pehmeitä mutta ei raakoja. Ja niitä sai myös parmesanilla! Viimeksi olen syönyt ranskiksia juustolla yli kuusi vuotta sitten Evialla, Kreikassa. Oli aikakin löytää niitä uudestaan.

Parempaa kuin pk-seudulla

Joku lehti, ehkä Mondo, on kirjoittanut Kauppayhtiön hampurilaisten olevan parhaita, joita Suomesta saa Helsingin ulkopuolelta. Muuten olen ihan samaa mieltä, paitsi äkkiseltään en kyllä osaa nimetä Helsingistä parempaa purilaismestaa.

Kauppayhtiön nykyistä palvelua on joissain paikoissa haukuttu tylyksi. Käyn paikassa itse nykyään niin harvoin, että mulla ei ole mitään vahvaa käsitystä asiasta. Tällä kertaa palvelu oli peruskohteliasta ja -asiallista, joskin aika hymytöntä.

Minulla olisi haaveena, että voisin joskus tulla Rovaniemelle ihan oikealle hotellilomalle. Silloin viimeistään aion käydä pitkästä aikaa katsomassa myös Kauppayhtiön iltamenoja. Baaritiskin yläpuolella luki, että Radio City valitsi Kauppayhtiön Rollon tämän vuoden parhaaksi baariksi. Kantsii siis pitää nimi mielessä monessakin mielessä.

Kauppayhtiö, Valtakatu 24, Rovaniemi

 

 

1 ajatus aiheesta “Rovaniemen (ja ehkä koko Suomen) parhaat burgerit”

  1. Mä en voi sietää hampurilaisia, joten en ehkä ole paras arvostelija, mutta Lahden ja Heinolan välillä vanhallatiellä on Bus Burger, jonka purilaisia on myös kovasti kehuttu. Paikka on myös amerikkalaisen diner-tyylinsä vuoksi käymisen arvoinen. Tämän kesän uutuutena on ravintolan kylkeen avattu jätskibussi!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: