Pyörällä kukkaloiston perään

Ennen kuin olin viettänyt yhtäkään kevättä Hollannissa, olin kuullut vaikka kuinka monesta paikasta siitä, miten kevät todellakin on tämän maan parasta aikaa. Käsi ylös, jos et ole koskaan nähnyt lintuperspektiivistä otettuja kuvia Hollannin kukkapelloista. Teitä tuskin on kovin monta.

Pelkät kukkapellot ovat monelle syy lähteä lomalle Hollantiin, eikä mikään ihme. Kun maaliskuu alkoi kääntyä huhtikuun puolelle ja näin ensimmäistä kertaa Amsterdamin ja Leidenin välisen junaradan varrella tulppaanipeltoja, joiden kukat olivat alkaneet puhkeilla kukkaan, teki mieliä kiljua ääneen. Niin upeannäköistä! Pakkohan sitä ihmetystä oli päästä katsomaan vähän lähempää.

kukkapelto1

kukkapelto2

Pari viikkoa sitten lauantaina sain poikaystäväni houkuteltua mukaan pyöräretkelle. Olin käyttänyt edellisillan googletellen kukkapeltoja. Hyödyllistä englanninkielistä tietoa on aika vähän tarjolla, mutta se kävi selväksi, että Leiden on hyvä lähtöpaikka kukkabongailijalle. Etelä- ja Pohjois-Hollannin maakunnat ovat perinteisintä kukkienviljelyaluetta.

Hollannin ehkä tunnetuimmat kukkapellot ovat nimenomaan Leidenin ja Amsterdamin välissä. Alle parinkymmenen kilometrin päässä Leidenistä on muun muassa The Kukkasipulialue, Bollenstreek. Sen tunnetuin kaupunki lienee Lisse, jossa sijaitsee myös massiivinen Keukenhofin kukkatarha (katso esimerkiksi edellisen postaukseni kuvat).

kukkapelto4

kukkapelto6

Ajattelin optimistisesti, että kunhan vaan fillaroidaan vähän Leidenin ulkopuolelle, tulee varmaan ihania kukkapeltoja vastaan ja parin tunnin päästä ollaan jo takaisin kotona. No, ei mene aina ihan kuin Strömssössä nämä meikäläisen suunnitelmat: reissu venähti viisituntiseksi ja 35 kilometrin pituiseksi.

Lopulta kukkia kuitenkin löytyi! Arvoimme matkan puolivälissä, suuntaammeko Lisseen vai rannikolle Noordwijkiin. Valitsimme jälkimmäisen, sillä tuossa vaiheessa tajusin jo muutenkin, että kukkien löytyminen olisi joka tapauksessa tuurista kiinni, kun sitä tietoa ei kamalasti ollut.

Noordwijk on yksi tunnetuimmista kukkienviljelykaupungeista, ja siellä bongasimme paitsi tulppaaneja myös muun muassa hyasintteja ja narsisseja. Kesäisemmällä säällä Noordwijkissä kannattaa käydä ihastelemassa myös hiekkadyynejä.

Kuvat ovat aivan kaupungin ulkopuolelta. Ennen pellon laidalle pysähtymistä, kahden tunnin pyöräilyn jälkeen kävimme vetämässä keskustassa kunnon snägärimätöt. Siinä mielessä Noordwijk oli oikein hyvä valinta, sillä siellä on ainakin ihan kivasti palveluita.

kukkapelto5

kukkapelto6

Pyöräreissun jälkeen olen käynyt parikin kertaa Keukenhofissa, kerran ihan huvikseni ja toisella kerralla työkeikalla. Niinä kertoina minulle on selvinnyt, että myös Lissessä kukkapuiston ympäristössä on paljon upeita kukkapeltoja.

Jos tykkää kukista, keväinen Hollanti on todellakin näkemisen arvoinen, ja vaikkei niistä niin välittäisikään, on niiltä mahdoton välttyä kokonaan. Jos haluaa nähdä kukkia ja pelata varman päälle, kannattaa suunnata Lisseen, kiertää vaikkapa ensiksi Keukenhof (jonka pääsylippu on 16 euroa aikuiselta) ja sen jälkeen vuokrata pyörä puistolta (tämän hintaa en tiedä) ja kierrellä läheisiä peltoalueita fillarin selästä.

Jos tykkää kuntoilla, niin silloin tällainen perinteinenkin pyöräreissukin esimerkiksi Leidenistä on hyvä idea. Hollannissa pyörätiet ovat hyvät ja selkeästi opastetut ja kaupungit ovat niin lähekkäin toisistaan, että taukoja pystyy pitämään kahviloissa ja ravintoloissa järkevin väliajoin.

kukkapelto7

kukkapelto8

 

6 ajatusta aiheesta “Pyörällä kukkaloiston perään”

    1. On, enkä usko, että noihin maisemiin ihan heti kyllästyy. Mietin itse asiassa samaa tuolla reissulla, etten ole koskaan aiemmin nähnyt hyasintteja muualla kuin yksittäisinä kappaleina joulukoristeiden joukossa. 😀

  1. Paluuviite: Keukenhof, kukkien huvipuisto – Mielilandia

  2. Paluuviite: Hollannissa pyöräilyn plussat ja miinukset – Mielilandia

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: