Pieniä löytöjä Haagista

Naapurikaupunkini Haag tuntui pitkään minusta lähinnä vastenmieliseltä ja kolkolta.

Käydessäni siellä ensimmäisiä kertoja minusta tuntui aina siltä, että mereltävä puhaltava tuuli suorastaan käskee palaamaan kotiin. Keskusaseman ympäristö tuntui niin sekavalta, etten meinannut osata edes lähteä sieltä mihinkään suuntaan. Kaikki näytti yksinkertaisesti rumalta.

Toisiin kaupunkeihin ihastuu, toisiin vihastuu, mutta aina tunteet eivät ole pysyvää laatua. Olin jo melkein luovuttanut Haagiin suhteen, kunnes kuukausi sitten harmaasta kaupungista aloinkin yllätyksekseni löytää kaupungista mielenkiintoisia, viehättäviäkin piirteitä.

den haag

den haag

Eräänä jälleen kerran tuulisena ja harmaana marraskuun päivänä törmäsin pääasiassa englanninkielisiä kirjoja myyvään, kotoisaan ja pieneen kirjakauppaan, jossa soi klassinen musiikki. Kauppa tuntui rauhalliselta keitaalta, johon pystyi pakenemaan lauantaista shoppailuryysistä.

Myöhemmin tajusin, että kirjakauppa on samalla kadulla kuin Noordeinden palatsi eli Alankomaiden kuninkaan Willem-Alexanderin työpaikka. Rojalisteja kunnioittaen kirjakaupassa onkin oma hyllynsä eri maiden kuninkaallisia käsitteleville kirjoille. Olenpa löytänyt sieltä Ruotsinkin kuningasperheestä kertovia kirjoja alkuperäiskielellään!

Parinkymmenen metrin päässä englantilaisesta kirjakaupasta on valtava antikvariaatti, jonka kirjahyllyjä tutkiessa saa kulumaan tovin jos toisenkin. Suurin osa kirjoista on hollanniksi, mutta myös muun muassa englannin- ja saksankielistä luettavaa löytyy.

bike cafe the hague

bike cafe the hague

Samalla Noordeinde-kadulla, jonka varrella nämä kirjakaupat ovat, on myös hauska pyöräkahvila: siis pieni kahvila, jonka yhteydessä toimii huomattavasti isompi pyöräkauppa. Niin hollantilaista!

Olin tiistaina Haagissa Amsterdamissa asuvan ystäväni kanssa, ja päätimme silloin testata pyöräkahvilaa. Banaanikakku oli herkullista ja cappuccino täydellistä (mikä on paljon sanottu minulta, kuten olen aiemminkin kirjoittanut).

Keskusaseman lähellä on Chinatown, niin kuin Rotterdamissakin. Olemme käyneet siellä poikaystäväni kanssa kahdesti, tosin molemmilla kerroilla samassa indonesialaisessa ravintolassa nimeltään Istana. Minkäs teet, kun hinta ja laatu osuvat kerralla kohdalleen!

the hague center

the hague center 2

Pienistä löydöistä huolimatta kaikkein eniten minua viehättää kuitenkin Haagin kansainvälinen tunnelma.

Haaghan on Hollannin hallintokaupunki, jossa pitävät majaansa kuninkaan ohessa myös muun muassa parlamentti, ministeriöt ja suurlähetystöt. Monikulttuurisuus näkyy kaupungissa kielten sekamelskana, aivan kaikennäköisinä ihmisinä ja eri kulttuureja esiin tuovina tapahtumina. Esimerkiksi syyskuussa kävin ilmaisilla lähetystöfestareilla, joilla pääsi kuuntelemaan musiikkia ja maistelemaan makuja kaikkialta maailmasta.

Kulttuuri on vahvasti läsnä Haagissa, jossa on runsaasti muun muassa museoita ja kulttuuritapahtumia. Ensi viikolla suuntaan naapuriin seuraavan kerran, sillä silloin menen katsomaan Jesus Christ Superstarin, jonka olenkin halunnut nähdä jo pitkään.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: