Miksi tuntui hyvältä matkustaa hitaasti?

Tämän blogipostauksen voit myös kuunnella!

Kun sain huhtikuun loppupuolella tietää saaneeni Suomesta uuden työpaikan, tajusin muuttavani Suomeen useamman viikon ennen miestäni ja muuttokuormaamme. Entisen ja uuden työpaikan väliin jäisi kaksi viikkoa vapaata. Ensimmäistä kertaa Hollannissa asumisen aikana olisi ajallisesti mahdollista ja järkevääkin mennä Suomeen lentämisen sijasta junalla ja laivalla.

Matkustaminen maitse Suomen ja Hollannin välillä oli kiehtonut minua jo kauan. Olin ollut vähän kateellinen miehelleni siitä, että hän oli saanut ajaa autolla välin tuodessaan pakettiautollisen verran maallista omaisuuttamme Hollantiin syksyllä 2015. Vaikka reissu oli ollut kiireinen ja päivät tien päällä pitkiä, mieheni oli tykännyt siitä (ja saanut mm. ajaa Juutinraumansillan yli! Nimim. Silta-fani -88). Minä en voinut tähän osallistua, kun koulu Leidenissä alkoi päivä sen jälkeen, kun työt Suomessa päättyivät.

Samana syksynä entinen työkaverini piipahti meillä ohikulkumatkallaan Suomesta Espanjaan. Hän taittoi koko matkan junalla ja laivalla. Se tuntui virkistävältä, inspiroivalta ja niin erilaiselta tavalta matkustaa verrattuna siihen, mihin itse olin tottunut.

lokki_tanskassa
Lokki tuli tutustumaan laivankannella matkustaviin ihmisiin laivamatkalla Saksasta Tanskaan.

Nyt hitaasta matkustelusta puhutaan minusta paljon enemmän kuin muutama vuosi sitten. Syy on tietysti pitkälti ilmastokeskustelussa. Ilmastosyyt ovat lähellä omaakin sydäntäni. On aika herättelevää verrata, miten iso ero hiilidioksidipäästöissä on junalla ja koneella matkustaessa. Matkablogeissakin on alkanut korostua Euroopan viikonloppureissujen ja Kaakkois-Aasian reppureissujen sijasta entistä enemmän lähi- ja vastuullinen matkailu.

En kuitenkaan koe olevani oikea ihminen saarnaamaan matkustelun ympäristövaikutuksista. Vaikka olen lentänyt vain kerran elämässäni esimerkiksi Euroopan ulkopuolelle, olen liikkunut lentämällä 12 viime vuoden aikana moninkertaisesti enemmän kuin vaikkapa vanhempani koko elämänsä aikana yhteensä. Edellisen kerran lensin pari viikkoa ennen lähtöäni Suomeen.

Kestämättömiin elintapoihin liittyvät ongelmat eivät ratkea yksittäisiä ihmisiä syyttelemällä. Päästöjen vähentämisessä vastuu on Euroopan ja muun maailman päättäjillä. Vain poliittisin keinoin voidaan oikeasti isossa mittakaavassa ohjata ihmisten matkustus- ja ostokäyttäytymistä eri suuntaan.

Sen takia minun tärkein pointtini hitaasta matkustelusta kirjoittaessa ei ole sen eettisyys vaan se, että se on monessa tilanteessa varteenotettava, elämyksellinen ja tosi hauska tapa reissata.

ruotsalainenyojuna
Ruotsalainen yöjuna Malmöstä Tukholmaan.

Ennen kuin buukkasin reissun juttelin siitä paitsi mieheni myös muutaman työkaverini kanssa Hollannissa. Tuntui jotenkin kovin isolta, uudelta ja jännittävältä jutulta käyttää paikasta toiseen siirtymiseen kahden tunnin sijasta yli kolme vuorokautta. Onneksi kaikki, joille ideasta puhuin, pitivät sitä hyvänä. Innostuneiden kommenttien kannustamana vietin yhden illan juna- ja laivalippuja varaamalla.

Psykologiystäväni huomautti viisaasti, että tuolla tavalla ehtii varmaan henkisestikin siirtyä paikasta toiseen paremmin. Vaikken ollut sitä aiemmin ajatellut, se oli ihan totta.

Olin valmistautunut tylsistymään reissussa, sillä lentokoneessa tunninkin matka tuntuu liian pitkältä. Sen vuoksi pakkasin mukaan pari kirjaa sekä latasin Bookbeatiin kolmannen ja Netflixiin Grace and Frankien jaksoja. En kuitenkaan tarvinnut niitä, sillä viihdykkeeksi riitti jostain syystä vain pelkkä oleminen, maisemien katselu, rauhoittuminen ja kaikkien muutosten prosessoiminen. Kirjoitin Malmön asemalla yöjunaa odotellessani ja ruotsinlaivan baarissa päiväkirjaa matkastani paitsi Pohjois-Euroopassa myös elämänvaiheesta toiseen. Viimeksi olen kirjoittanut paperista päiväkirjaa näin ahkerasti yläasteikäisenä.

Etukäteen olin myös varma, että matka olisi väsyttävä. Mutta se olikin yksi rentouttavimmista reissuista vuosiin ja ihan varmasti jännittävin. Tämä on ehkä kaikkien kliseiden huippu, mutta varmaan ensimmäistä kertaa reissatessa tajusin, että matkanteossa voi olla kyse muustakin kuin määränpäähän pääsemisestä. Että se matka itsessäänkin voi olla osa reissua tai lomaa.

Koska inhoan lentokoneita ja lentokenttiä, yleensä paikasta toiseen siirtyminen on minulle vain pakollinen paha. Junassa matkustamisesta näemmä kuitenkin tykkään ainakin, kun ei ole kiire. Suunnittelin aikatauluni tarkoituksellisen löyhäksi: jos olisin missannut jonkun junan, olisin ehtinyt seuraavaan kohdekaupunkiin ajoissa myös seuraavalla. Oli ihanan rentouttavaa, kun ei tarvinnut stressata etukäteen ruuhkista, turvatarkastusjonoista ja lentokentälle siirtymisistä.

iloinenmatkaaja
Rentoutunut matkaaja Kööpenhaminassa.

ruotsinlaivajasaaristo
Suomen saaristoa ruotsinlaivan kannelta.

Vietin reissun aikana pari päivää itselleni uusissa kaupungeissa – Hampurissa ja Kööpenhaminassa – ja kolmannen Tukholmassa, jossa en ollut koskaan käynyt kesällä. (Sanon kesä enkä kevät, sillä satuin paitsi Tanskaan myös Ruotsiin ihanan aurinkoisena ja lämpimänä päivänä).Oli kiva huomata, että vaikka en ennen juuri nauttinut yksinmatkustamisesta, ehkä iän ja elämänkokemuksen kartuttua alan nähdä siinä entistä enemmän kivoja puolia.

Kerron myöhemmin informatiivisemmin matkan suunnittelusta, välietapeista ja somen perusteella monia kiinnostavasta jutusta eli siitä, mitä tämä kaikki maksoi. Nyt kuitenkin haluan vain sanoa, ettei tämä jää varmasti viimeiseksi kerraksi, kun matkustelen Euroopassa ihan hiljaa hissukseen. Pikemminkin olisi varsin tervetullutta, jos tästä tulisi minulle normi ja lentämisestä harvinaista (epä)herkkua. En usko, että lopetan lentämistä koskaan kokonaan, muttei haittaisi jos sitä tulisi tehtyä vaikka kerran vuodessa tai harvemmin.

En muista, milloin olisin ollut näin fiiliksissäni mistään reissusta. Uutuudenviehätystä? Ihan varmasti, mutta siinäpä onkin taas yksi syy valita joskus lentokoneen sijasta juna.

18 ajatusta aiheesta “Miksi tuntui hyvältä matkustaa hitaasti?”

 1. Olipas kiva rauhoittua kuuntelemaan teksti, sulla on tosi hyvä lukuääni. (vain kuvat piti sitten katsella jälkeenpäin)

  Toi on varmasti ollut tosi kiva reissu. Me ollaan vielä vaiheessa kesälomareissun suunnittelussa, mutta mäkin pyörittelin tota juna-laiva-ideaa päässäni. Ruotsi-Tanska-Norja… mutta todennäköisesti joudumme siitä luopumaan koirien vuoksi. On se kuitenkin helpompaa omalla autolla, kun on karvakamut messissä.

  1. Oi, ihana kuulla! Kiitos. <3 Autolla matkustaminenkin on kyllä mukavaa, siinä on enemmän vapautta kumminkin. Ja huippua, että teillä koirat matkustavat mukana!

 2. Iso peukku aihevalinnasta! Mä olen myös miettinyt paljon hidasta matkustamista viime aikoina! 🙂

  Itsellä taas on lentosynnit sitä, että käyn Euroopassa suht vähän ellei lähikohteita lasketa, mutta panostan pitkiin kaukomatkoihin. Ajatuksena on ollut, että lähtisi seikkailemaan junalla ja laivalla Eurooppaan – jopa vaikka ihan perinteisen interrailin muodossa! 🙂

  1. Kiitos! 🙂 Tuo on kyllä tosi hyvä, että kun lennät kauemmas, vietät kohteessa pidemmän ajan. Sillä tavalla mäkin mielellään matkustaisin – joko sitten Eurooppaan tai kauemmas. Suosittelen kyllä tosi lämpimästi juna-laiva-reissua Eurooppaan. Ja toi vanha tuttu interreilaus on varmasti loistovalinta, jos on reissussa pidempään!

 3. elamanmakuisiamatkojaoutlookcom

  Olipa kiva kun blogin voi myös kuunnella! Ja tärkeä aihe! Junamatkailu on musta ihan parasta vielä 5 kuukauden interrail-reissujen jälkeenkin, suosittelen lämpimästi! Siinä tosiaan ehtii nähdä ja kokea matkasta niin paljon enemmän kuin lentämällä, ja lisäksi ilmastoystävällisyys on tosi tärkeä pointti tänä päivänä! Toivon, että joskus taas aikataulut antavat paremmin periksi ja voin itsekin mieluummin taas matkustaa hitaasti lentämisen sijaan myös kauemmas Eurooppaan. Lähimatkailu maata pitkin on myös hyvä vaihtoehto!

  1. Kiva kuulla, että pidit sekä kuuntelumahdollisuudesta että aiheesta! Oi, viiden kuukauden reili – tuo kuulostaa mahtavalta! Ihan varmasti ehtii kokea vaikka mitä. Siihen mulla ei tosin taida irrota aikaa ihan lähiaikoina, mutta onneksi on tosiaan lähimatkailu. 🙂

 4. Edessä on muhkea matka maitse, kun menen kotoa Inarijärvelle ja takaisin. Maitse liikkuminen on harvoin tuonut pettymystä…. no, Via Baltica on aika puuduttava. Minä en usko ilmastonmuutoksen ratkaisuihin, joten ihan yhtä hyvin voisin lentää ja olenkin lentänyt useasti Euroopasta toisille mantereille. Mielessä on aika paljon paikkoja, jonne haluaisin mennä nimenomaisesti maitse.

  1. Suomessakin riittää tosiaan maitsematkattavaa! Toivottavasti reissu Inariin on onnistunut, ja pääset muutenkin toteuttamaan mielessä olevia reissuja.

  1. Kiitos kommentista! Aika on kyllä varmaan isoin syy sille, miksi tulee itselläkin useimmin valittua lentokone eikä vaikkapa juna. Toivottavasti löydät vielä joskus aikaa hitaalle matkustukselle. 🙂

  1. Kiitos kommentista ja niinpä! Lentäessä ei minusta oikein ehdi edes prosessoida sitä siirtymistä paikasta toiseen.

 5. Varmasti mielenkiintoinen matkakokemus, ja hyvää vaihtelua lentämiseen. Mielestäni muutenkin aina kiva ajatella vaihtoehtoisia tapoja reissata lentämisen ohella, vaikka sitten joskus päätyisikin silti lentämään. Jokaisessa tavassa kun on niitä hyviä ja huonoja puolia ja on mukava jos siitä itse matkasta saa tehtyä jo oman seikkailunsa! 🙂 Jos vain aikataulut ja varat antavat periksi, niin suosin itsekin junamatkailua. Laivallakin on aina välillä hauska poiketa, jos välimatkan saa niin taittumaan.

  1. Niinpä! On hyvä punnita ja käydä läpi, mitä vaihtoehtoja on, ja ylipäänsä tiedostaa, että moneen paikkaan mennessä on muitakin vaihtoehtoja kuin vaikka lentokone. Voi sitten valita sen, mikö oikeasti itselle on juuri sille reissulle paras vaihtoehto. 🙂

 6. Kiva kirjoitus ja hauska vaihtoehto myös tuo tekstin kuuntelu! Olen itse pyrkinyt korvaamaan lentomatkustamista junalla osin ilmastosyistä, mutta myös hitaan matkustamisen ihanuuden takia. Aikaa se toki vaatii, mitä aina ei valitettavasti ole käytössä ihan niin runsaasti kuin haluaisin. Kuljin juuri pari viikkoa sitten samaa reittiä toiseen suuntaan kohti Belgiaa, tosin alkumatkaa jouduin aikataulusyistä oikaisemaan lentäen Kööpenhaminaan asti. Silti junamatkustamista mahtui reissuun ihan kivasti ja nautin siitä kyllä paljon enemmän, kuin lento-osuudesta!

  1. Kiitos! Mahtavaa, että sulla oli aikaa junailla Tanskasta Belgiaan! Oli varmasti kiva reissu, junasssa on niin kiva matkata. 🙂

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: